Jururawat kanak-kanak pembunuh Lucy Letby menghadapi perbicaraan semula atas tuduhan cubaan membunuh

Pembunuh kanak-kanak yang merupakan jururawat British Lucy Letby menghadapi perbicaraan semula atas tuduhan cubaan membunuh bayi perempuan ketika bertugas pada September 2016.

“Kami kecewa dengan keputusan CPS untuk tidak meneruskan perbicaraan semula ke atas semua kes,” kata Tamlin Bolton daripada firma guaman Switalskis Solicitors, yang mewakili sebahagian keluarga yang terlibat.

“Kami percaya bahawa keluarga mangsa yang lain masih mempunyai soalan yang tidak terjawab, dan mereka berhak untuk mengetahui apa yang telah berlaku kepada anak-anak mereka,” tambahnya.

Sebuah mahkamah British menjatuhkan hukuman Letby, 33, kerana membunuh tujuh bayi dan cubaan membunuh enam lagi ketika bekerja di Hospital Countess of Chester di Manchester, England, antara 2015 dan 2016. Mahkamah menjatuhkan hukuman selepas perbicaraan selama 10 bulan dan membebaskannya daripada dua tuduhan cubaan membunuh yang lain.

Jenayah Letby adalah kes pembunuh kanak-kanak bersiri terburuk dalam sejarah moden UK, menurut ABC News. Dia menafikan semua tuduhan dan merayu terhadap hukumannya awal bulan ini.

Crown Prosecution Service – agensi British yang bertugas menjalankan pendakwaan jenayah di England dan Wales – pada hari Isnin mengumumkan akan membuka semula kes salah satu daripada enam cubaan membunuh.

Letby menghadiri perbicaraan semula melalui persidangan video dari Penjara His Majesty New Hall di Wakefield, West Yorkshire, di mana dia menjalani hukuman penjara seumur hidup.

Jonathan Storer, pendakwa raya untuk Mersey-Chesire, memberitahu wartawan bahawa keputusan untuk mengadili semula salah satu kes yang tertinggal adalah “sangat kompleks dan sukar.”

“Sebelum membuat kesimpulan kami, kami mendengar dengan teliti pandangan keluarga yang terlibat, polis dan pendakwa,” jelas Storer. “Banyak faktor yang bersaing dipertimbangkan termasuk bukti yang didengar oleh mahkamah semasa perbicaraan panjang dan kesannya terhadap ujian undang-undang kami untuk meneruskan pendakwaan.”

“Kami telah bertemu dengan semua keluarga yang terjejas oleh keputusan ini untuk menjelaskan bagaimana ia dicapai,” tambahnya.

BBC melaporkan bahawa mahkamah menetapkan tarikh sementara 10 Jun 2024 untuk perbicaraan semula, dan kes itu mungkin akan berlangsung sehingga tiga minggu.