Jurugambar Burma dihukum penjara 20 tahun kerana laporan mengenai akibat taufan mematikan

Sebuah mahkamah di Myanmar menjatuhkan hukuman penjara 20 tahun dengan kerja keras kepada seorang jurugambar akhbar bawah tanah atas liputannya tentang akibat siklon mematikan Mei, kata agensi berita itu pada hari Rabu.

Hukuman yang diberikan kepada Sai Zaw Thaike, seorang jurugambar untuk perkhidmatan berita dalam talian bebas Myanmar Now, kelihatan menjadi yang paling teruk untuk mana-mana wartawan yang ditahan sejak tentera menggulingkan kerajaan terpilih Aung San Suu Kyi pada Februari 2021.

Kumpulan kebebasan akhbar Reporters Without Borders berkata pada April bahawa Myanmar adalah penjara wartawan terbesar kedua di dunia, di belakang hanya China. Negara itu berada hampir di bahagian bawah Indeks Kebebasan Akhbar Dunia kumpulan itu 2023, menduduki tempat ke-176 daripada 180 negara.

Myanmar Now, yang beroperasi di bawah tanah, melaporkan bahawa tribunal tentera mengadili, mensabitkan dan menjatuhkan hukuman ke atas Sai Zaw Thaike, 40, semasa perbicaraan mahkamah pertama sejak dia ditahan di negeri barat Rakhine.

Prosiding itu berlangsung di dalam penjara Insein di Yangon, bandar terbesar Myanmar, di mana jurugambar itu dipenjarakan selepas penangkapannya. Agensi berita itu berkata Sai Zaw Thaike tidak dibenarkan melawat keluarga dan dinafikan perwakilan undang-undang.

“Pemenjaraannya adalah satu lagi petunjuk bahawa kebebasan akhbar telah dimusnahkan sepenuhnya di bawah pemerintahan junta tentera, dan menunjukkan harga berat yang perlu dibayar oleh wartawan bebas di Myanmar untuk kerja profesional mereka,” kata laman berita itu memetik Ketua Penyunting Myanmar Now Swe Win.

Agensi berita itu berkata Sai Zaw Thaike ditangkap pada 23 Mei di ibu kota Rakhine Sittwe ketika merakamkan kerosakan yang disebabkan oleh Siklon Mocha, ribut paling merosakkan di negara itu sekurang-kurangnya sejak sedekad yang lalu. Mocha mendarat berhampiran Sittwe hanya lebih seminggu sebelum penangkapannya dan menyebabkan banjir kilat dan pemadaman kuasa yang meluas.

Ribut itu mengorbankan sekurang-kurangnya 148 orang di negeri Rakhine, ramai daripada mereka ahli minoriti Muslim Rohingya yang tinggal di kem pelarian dalaman, dan merosakkan lebih 186,000 bangunan.

Perkhidmatan berita itu berkata dia pada mulanya didakwa atas beberapa tuduhan, termasuk di bawah statut yang termasuk dalam tajuk umum pengkhianatan tetapi kadang-kadang dirujuk sebagai hasutan. Tuduhan lain termasuk hasutan kerana didakwa menyebabkan ketakutan, menyebarkan berita palsu dan menghasut terhadap kakitangan kerajaan atau tentera, yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun.

Dia juga didakwa dengan fitnah dalam talian, yang boleh dihukum tiga tahun penjara, dan dengan melanggar undang-undang Pengurusan Bencana Alam kerana didakwa menyebarkan maklumat palsu mengenai bencana dengan niat menyebabkan panik awam, yang membawa hukuman penjara sehingga setahun.

Myanmar Now berkata ia tidak tahu tuduhan mana yang disabitkan pada hari Rabu. Butiran perbicaraan politik umumnya dirahsiakan oleh pihak berkuasa, dan laporan Myanmar Now tidak dapat disahkan secara bebas.

Pensabitan Sai Zaw Thaike adalah serangan terbaru ke atas kebebasan akhbar dan wartawan oleh kerajaan tentera yang dipasang di negara itu, yang telah menindas media bebas dengan berat.

Sekurang-kurangnya 13 saluran media, termasuk Myanmar Now, telah menerima pembatalan lesen media dan sekurang-kurangnya 156 wartawan telah ditangkap, kira-kira 50 daripada mereka masih ditahan, menurut kumpulan pemantau tempatan Detained Journalists Information. Hampir separuh daripada mereka yang masih ditahan telah disabitkan dan dihukum.

Sekurang-kurangnya empat pekerja media telah terbunuh dan yang lain disiksa semasa ditahan.

Beberapa saluran media yang diperintahkan ditutup telah meneruskan operasi di bawah tanah tanpa lesen, menerbitkan dalam talian ketika ahli kakitangan mereka meneruskan laporan sambil cuba mengelakkan penangkapan. Yang lain beroperasi dari buangan.

Tentera menyerbu pejabat Myanmar Now di Yangon sebulan selepas rampasan kuasa 2021 dan beberapa anggota kakitangan, termasuk ketua penyunting Swe Win, melarikan diri daripada tuduhan jenayah dan bersembunyi ketika pihak berkuasa menyegel rumah mereka.

Sai Zaw Thaike adalah wartawan kedua dari Myanmar Now yang ditangkap. Wartawan video Kay Zon Nway ditahan ketika meliputi bantahan anti-rampasan kuasa di Yangon pada akhir Februari 2021 dan dibebaskan empat bulan kemudian di bawah pengampunan umum yang luas.

(asterisk)Kami tidak akan goyah dalam komitmen kami untuk terus menyediakan berita dan maklumat kepada rakyat Myanmar, walaupun cabaran besar yang kami hadapi,” kata Swe Win dari buangan.