Jurawartis Bebas Belarus Dituduh Dalam Kes “Ekstremisme” Palsu

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan bebas yang terkenal pergi ke mahkamah pada Selasa atas tuduhan ekstrimisme yang secara meluas dianggap bermotifkan politik.

Ihar Karnei, yang dahulu menulis untuk Radio Free Europe/Radio Liberty dan media berita bebas lain, didakwa menyertai kumpulan ekstrimis, yang boleh dihukum sehingga enam tahun penjara. RFE/RL, penyiar didanai kerajaan AS, telah ditetapkan sebagai ekstrimis di Belarus, label biasa untuk sesiapa yang mengkritik kerajaan di negara di mana tindakan keras terhadap pembangkang terus berterusan dan bekerja untuknya atau menyebarkan kandungannya adalah kesalahan jenayah.

Wartawan dan aktivis di Belarus telah menghadapi penindasan berskala besar sejak undian Ogos 2020 yang memberikan Lukashenko penggal keenam sebagai Presiden. Berikutan pilihan raya itu, yang ditolak sebagai palsu oleh pembangkang dan Barat, Belarus dilanda protes besar-besaran, beberapa yang menarik lebih daripada 100,000 orang.

Pihak berkuasa menanggapi dengan tindakan keras. Lebih daripada 35,000 orang ditahan, beribu-ribu dipukul oleh polis ketika dalam tahanan, dan puluhan pertubuhan bukan kerajaan dan media bebas ditutup.

Jumlah keseluruhan 34 wartawan kini berada di belakang bar di Belarus, menurut Persatuan Wartawan Belarus.

Karnei ditahan beberapa kali ketika melaporkan . Tidak seperti ramai koleg-koleg beliau, beliau kekal di Belarus walaupun tindakan keras. Beliau ditangkap sekali lagi pada Julai 2023, apartmennya diserbu, dengan polis merampas telefon dan komputer, dan pihak berkuasa akhirnya mendakwanya menyertai kumpulan ekstrimis.

“Kes Karnei menunjukkan kedua-dua tahap bahaya dan tahap keabsurdan tuduhan, apabila seorang wartawan di Belarus didakwa untuk kerja dilakukan secara profesional – untuk menyebarkan maklumat objektif,” kata Andrei Bastunets, ketua Persatuan Wartawan Belarus. “Pihak berkuasa memperkenalkan sekatan ketat dan Belarus kini menjadi salah satu negara paling berbahaya di dunia untuk wartawan.”

Diplomat dari tujuh negara Barat, , Sweden, Poland dan UK, pada Isnin pergi ke mahkamah di Minsk di mana perbicaraan pertama kes Karnei berlangsung dan menuntut pembebasan wartawan itu, serta tahanan politik lain.

“Dalam tempoh 46 bulan kebelakangan ini, pihak berkuasa di Belarus secara salah menangkap puluhan ribu orang. Bilangan tahanan politik dilaporkan mempunyai keadaan yang membahayakan nyawa dan penyakit teruk sementara rawatan perubatan yang sewajarnya dinafikan kepada mereka,” kata diplomat dalam kenyataan itu.

Kumpulan hak asasi manusia paling terkenal dan tertua di Belarus, Viasna, telah mengira 1,406 tahanan politik di negara berpenduduk 9.5 juta. Antaranya ialah pemenang Hadiah Keamanan Nobel Ales Bialiatski, pengasas Viasna.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.