Junta Mali tangguhkan pilihan raya 2024, melengahkan kembali kepada pemerintahan demokratik

Kerajaan tentera Mali telah menangguhkan pilihan raya presiden yang dijangka akan memulihkan negara Afrika Barat itu ke demokrasi berikutan rampasan kuasa 2020, jurucakap kerajaan berkata Isnin.

Pilihan raya presiden yang dijadualkan pada Februari 2024 ditangguhkan atas “sebab teknikal” untuk membolehkan kerajaan peralihan menyemak data pilihan raya dan menangani peruntukan perlembagaan baru yang akan melambatkan pusingan kedua undi, jurucakap kerajaan Abdoulaye Maiga memberitahu wartawan di Bamako, ibu negara.

“Kerajaan peralihan menyatakan bahawa tarikh baharu untuk pilihan raya presiden akan disampaikan kemudian, berikutan perbincangan dengan Pihak Berkuasa Pengurusan Pilihan Raya Bebas (AIGE),” kata Maiga.

Ini adalah kali kedua kerajaan tentera Mali – yang muncul daripada dua rampasan kuasa pada 2020 – menangguhkan pilihan raya presiden negara itu.

Ahli politik di Mali mengkritik keputusan itu, yang boleh menarik sekatan ekonomi daripada blok serantau Afrika Barat, ECOWAS. Blok itu melonggarkan sekatan ke atas Mali pada Julai 2022 selepas kerajaan berjanji untuk mengadakan pilihan raya.

“Tiada apa yang menerangkan penangguhan pilihan raya presiden,” kata Amadou Koita, presiden Parti Sosialis Yeleen-Kura Mali.

Mali berdepan dengan serangan kumpulan bersenjata yang dikaitkan dengan Al Qaeda, kumpulan Islamic State dan bekas pemberontak yang perjanjian damai bertahun-tahun lamanya dengan kerajaan gagal baru-baru ini.

Gelombang rampasan kuasa di rantau Sahel Afrika bermula di Mali pada Ogos 2020, apabila tentera yang diketuai Kolonel Assimi Goita menggulingkan presiden terpilih secara demokratik, Ibrahim Boubacar Keïta. Tentera berkata mereka akan memulihkan pemerintahan awam dalam tempoh 18 bulan.

Tujuh bulan ke dalam proses peralihan, bagaimanapun, pemimpin tentera memecat presiden dan perdana menteri interim yang mereka lantik dan mengangkat sumpah Goita sebagai presiden kerajaan peralihan.

Pengundi Mali membuang undi dalam referendum Jun mengenai draf perlembagaan baru dalam referendum yang rejim berkata akan membuka jalan untuk pilihan raya.