Junta Gabon bebaskan presiden yang digulingkan dari tahanan rumah, melantik ‘perdana menteri peralihan’

Presiden Gabon yang digulingkan Ali Bongo Ondimba, yang telah berada di bawah tahanan rumah sejak dia digulingkan minggu lalu, bebas dan boleh melancong ke luar negara untuk rawatan perubatan, kata junta negara itu sambil melantik perdana menteri baru.

Raymond Ndong Sima, seorang ahli ekonomi, dilantik sebagai “perdana menteri peralihan,” menurut kenyataan yang dibacakan di televisyen negara oleh Kolonel Ulrich Manfoumbi, jurucakap jawatankuasa peralihan.

Sima, 68, berkhidmat sebagai perdana menteri di bawah presiden yang digulingkan dari 2012 hingga 2014 dan dipercayai bercita-cita untuk bertanding dalam pilihan raya. Walau bagaimanapun, dia tidak menjadi calon pembangkang dalam pilihan raya presiden negara Afrika Tengah baru-baru ini.

Kol. Manfoumbi juga berkata pada hari Rabu bahawa presiden yang digulingkan itu “bebas untuk bergerak memandangkan keadaan kesihatannya.” “Dia boleh, jika dia mahu, pergi ke luar negara untuk menjalani pemeriksaan perubatan,” katanya.

Keadaan kesihatan Ondimba tidak jelas dengan serta-merta. Dia pernah mengalami strok pada akhir 2018 yang menghalangnya daripada melaksanakan tugasnya selama beberapa bulan. Televisyen tempatan Gabon24 menyiarkan pertemuan lewat Rabu antara Ondimba dan Abdou Barry, ketua pejabat PBB untuk Afrika Tengah.

“Saya mendapati beliau sihat,” kata Barry tentang pertemuannya dengan presiden yang digulingkan.

Ondimba berusia 64 tahun telah digulingkan pada 30 Ogos di tengah-tengah kebangkitan rampasan kuasa di beberapa bahagian Afrika. Sebaik sahaja dia diisytiharkan sebagai pemenang pilihan raya yang dipertikaikan yang akan melanjutkan pemerintahan keluarganya selama 55 tahun. Dia menggantikan bapanya, Omar Bongo, pada 2009.

Sementara itu, pemimpin tentera baru dilantik di Gabon, Jeneral Brice Clotaire Oligui Nguema, bertemu dengan pihak berkuasa serantau dan tempatan minggu ini, dengan berjanji infrastruktur yang lebih baik dan peralihan yang aman kepada warganegara di negara Afrika Tengah yang kaya dengan minyak.

Di ibu kota, Libreville, dia bertemu dengan Presiden Republik Afrika Tengah Faustin Archange Touadera, yang dilantik sebagai utusan Komuniti Ekonomi Negara-Negara Afrika Tengah, dan dengan Barry, ketua pejabat PBB Afrika Tengah.

“Perbincangan kami memberi tumpuan kepada situasi semasa bangsa kita serta prospek peralihan yang menjanjikan,” tulis Jeneral Nguema tentang pertemuannya dengan Barry pada X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Kebimbangan masih wujud mengenai rampasan kuasa tentera dan kelewatan kembalinya demokrasi di bahagian Afrika di mana tentera telah berjanji peralihan yang panjang. Pemimpin tentera baru di Gabon juga telah berjanji untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat dengan mengatur pilihan raya bebas, telus dan boleh dipercayai tetapi tidak menetapkan jangka masa untuk undian itu.

Dalam pertemuan Nguema minggu ini dengan pegawai kanan kerajaan Gabon, dia berjanji untuk memberikan “pembangunan sebenar” kepada rakyat yang kekayaan minyaknya secara meluas dilihat tertumpu di tangan segelintir. Hampir 40% daripada Gabon yang berusia 15 hingga 24 tahun pada tahun 2020 menganggur, menurut Bank Dunia.

“Kami mahu perkara mudah untuk rakyat Gabon,” kata Nguema dalam siaran di televisyen Gabon24, dengan berjanji penjagaan kesihatan kebangsaan dan pendidikan serta dasar alam sekitar yang lebih baik. “Tetapi untuk mencapai ini, anda mesti mempunyai pentadbiran yang berkesan terlebih dahulu.”