Jumlah mangsa meningkat kepada 115 dalam serangan pengganas di Moscow, 11 suspek ditahan

(SeaPRwire) –   Jumlah mangsa dalam serangan Jumaat ke atas konsert di Moscow telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 115, dengan pihak berkuasa menyatakan mereka telah menangkap 11 orang suspek, empat daripadanya terlibat secara langsung dalam serangan itu.

Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) telah mengaku bertanggungjawab terhadap serangan maut itu dalam kenyataan di saluran media sosial yang berkaitan, dan AS telah menyatakan mereka mempunyai maklumat perisikan yang mengesahkan itu, menurut beberapa outlet. Jawatankuasa Siasatan Russia telah membuka siasatan jenayah ke atas serangan itu.

Serangan kejutan itu bermula apabila penembak berpakaian perang meledak masuk ke Dewan Bandaraya Crocus di bandar Krasnogorsk, di mana pengunjung konsert sedang berkumpul untuk mendengar kumpulan rock Picnic Rusia. Video dalam talian menunjukkan penembak membuka api, menembak peserta dari jarak dekat dan meletupkan bom asap.

Penembak juga melemparkan bahan letupan di dalam dewan konsert semasa serangan itu, menggegarkan bangunan dan meletupkannya, lapor media Rusia. Orang sedang dievakuasi, tetapi sesetengah masih terperangkap di dalam bangunan yang terbakar itu, kata media Rusia.

Bumbung teater runtuh pada waktu pagi awal Sabtu ketika bomba menghabiskan jam berjuang menentang api. Orang Rusia meletakkan bunga di tugu peringatan dan berbaris untuk menderma darah.

“Agensi perisikan telah menahan 11 orang, termasuk empat pengganas, yang terlibat secara langsung dalam serangan ke atas Dewan Bandaraya Crocus, kata Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) Rusia dalam kenyataan, menurut agensi berita negara Rusia Tass.”

“Sudah ditetapkan bahawa serangan pengganas itu dirancang dengan teliti. Senjata yang digunakan pengganas itu telah ditempatkan di simpanan terlebih dahulu,” kata FSB.

FSB telah menyalahkan , dengan Jawatankuasa Siasatan Russia menyatakan empat orang suspek dihentikan di wilayah Bryansk barat Russia, “tidak jauh dari sempadan dengan Ukraine.”

Mereka merancang untuk menyeberangi sempadan ke Ukraine dan “mempunyai hubungan” di sana, kata agensi berita negara Tass, merujuk kepada FSB Rusia.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menafikan sebarang keterlibatan Ukraine sebelum ISIS mengaku bertanggungjawab.

“Ukraine tentu tidak mempunyai apa-apa kena mengena dengan tembakan/letupan di Dewan Bandaraya Crocus (Kawasan Moscow, Rusia). Ia sama sekali tidak masuk akal,” katanya di media sosial, menambah, sebahagiannya, “tiada keraguan langsung bahawa peristiwa di pinggir bandar Moscow akan menyumbang kepada peningkatan tajam propaganda tentera, pemilitaran dipercepatkan, pengerahan diperluaskan, dan akhirnya, meningkatkan skala perang. Dan juga untuk membenarkan serangan genosida yang jelas terhadap penduduk awam Ukraine.”

Serangan itu datang hanya beberapa hari selepas mengukuhkan cengkamannya terhadap kuasa dalam kemenangan pilihan raya lagi satu. Serangan itu adalah yang paling maut di Rusia dalam tahun-tahun dan berlaku ketika perjuangan negara itu di Ukraine menyeret ke tahun ketiga.

Putin telah mengucapkan harapan semua yang cedera pulih dengan cepat dan memuji kakitangan perubatan, Timbalan Perdana Menteri Tatyana Golikova berkata.

“Kami bersama-sama dengan [Menteri Kesihatan Rusia] Mikhail A. [Murashko] melaporkan kepada presiden mengenai keadaan kesihatan pesakit, presiden mengharapkan semua pulih dan menyampaikan pujian kepada doktor,” katanya kepada wartawan.

Perkhidmatan khas Rusia masih menjalankan operasi pencarian. Datuk Bandar Moscow Sergey Sobyanin membatalkan semua acara besar di ibu negara dalam tempoh dua hari akan datang, dan beberapa lain mengikuti langkah serupa.

Brie Stimson dan The Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.