Jerman haramkan kumpulan ekstremis sayap kanan yang cuba sebarkan ideologi Nazi dalam kanak-kanak

Kerajaan Jerman pada hari Rabu mengharamkan kumpulan sayap kanan ekstremis yang rasis yang dikenali kerana doktrinasi kanak-kanak ketika polis menyerbu puluhan rumah ahli-ahlinya dan bangunan-bangunan lain awal pagi itu.

Kenyataan daripada kementerian dalam negeri Jerman berkata ia mengharamkan kumpulan Artgemeinschaft, persatuan anti-demokratik dengan lebih kurang 150 ahli. Semua sub-organisasinya, termasuk Gefaehrtschaften, Gilden, Freundeskreise, dan Familienwerk e.V., juga diharamkan, kata kementerian itu.

“Kami mengharamkan persatuan sesat, rasis dan antisemitik yang sangat,” kata Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser.

PENEMBAK SINAGOG PITTSBURGH DIDAPATI BERSALAH MEMBUNUH 11 DALAM PERBICARAAN HUKUMAN MATI PERSEKUTUAN

“Ini adalah pukulan keras lain terhadap sayap kanan ekstremis dan (mereka) yang terus menyebarkan ideologi Nazi hingga hari ini,” katanya, sambil menambah bahawa pertubuhan itu telah cuba mendoktrinasi anak-anak dan orang muda mereka dengan ideologi anti-demokratik mereka.

Di bawah kedok kepercayaan Jermanik pseudo-agama terhadap tuhan-tuhan, Artgemeinschaft menyebarkan pandangan dunia Nazi mereka, kata kementerian itu.

“Matlamat utama kumpulan itu adalah pemeliharaan dan promosi ‘jenis’ sendiri, yang boleh disamakan dengan istilah Sosialis Nasional ‘bangsa’,” menurut kenyataan itu.

Selain daripada ideologi doktrin perkauman, simbolisme, naratif dan aktiviti kumpulan itu menunjukkan persamaan selanjutnya dengan ideologi Nazi.

Kumpulan itu memberi arahan kepada ahlinya tentang bagaimana memilih “pasangan yang sesuai” dalam “jenis manusia” Eropah Utara dan Tengah menurut ideologi perkauman persatuan itu untuk meneruskan “susunan genetik yang betul”. Orang dari asal-usul lain dihina, kata kementerian dalam kenyataannya.

Dalam serbuan awal pagi di seluruh 12 negeri, polis menggeledah 26 pangsapuri 39 ahli kumpulan serta rumah kelab pertubuhan itu.

Minggu lepas, kerajaan Jerman mengharamkan kumpulan neo-Nazi Hammerskins Germany dan menyerbu rumah puluhan ahlinya. Kumpulan itu adalah cabang kumpulan ekstremis sayap kanan Amerika dan memainkan peranan penting dalam adegan sayap kanan di seluruh Eropah.