Jerman amal bantah penahan kapal penyelamat pendatang oleh Itali

(SeaPRwire) –   Kumpulan bantuan kemanusiaan SOS Humanity pada Rabu memprotes penyitaan kapal penyelamat pelarian Itali Humanity 1, baru-baru ini dari penyelamatan pada akhir minggu di mana amal itu mengatakan Libya menembak peluru hidup dan menggunakan keganasan.

Amal Jerman itu berkata The Humanity 1 mengikuti undang-undang antarabangsa, dan tiada sebab jelas diberikan untuk penyitaan, yang berlaku selepas kapal itu berlabuh di pelabuhan selatan Crotone dan menurunkan 77 orang yang diselamatkan.

“Humanity 1 adalah yang pertama di tapak kejadian dan oleh itu bertanggungjawab untuk penyelamatan mengikut undang-undang laut,’’ kata kapten, yang hanya dikenali dengan nama depannya Leo. “Jika panggilan sebagai Guard Pantai Libya tidak hadir untuk secara haram mengembalikan mangsa ke Libya, kami akan melaksanakan penyelamatan dengan tertib.”

SOS Humanity berkata beberapa pelarian di atas tiga bot tidak selamat perlu melompat ke dalam air semasa penyelamatan Sabtu. Ia berkata ia mengumpul 77 orang tetapi yang lain dipaksa naik kapal pengawal pantai, memisahkan keluarga. Sekurang-kurangnya satu pelarian dipercayai tenggelam.

Kerajaan Itali yang dipimpin parti kanan jauh telah merampas bot yang tidak mengikuti peraturan baru yang ketat, yang telah termasuk memerintahkan bot untuk bergerak ke pelabuhan tanpa membuat penyelamatan tambahan dan menetapkan pelabuhan lebih jauh ke utara . Tetapi amal itu berkata tiada pihak berkuasa yang terlibat dapat menjelaskan dengan tepat mengapa kapal itu ditahan.

Pihak berkuasa Itali tidak memberikan komen awam mengenai penyitaan.

“Pihak berkuasa Itali cuba menjustifikasikan penangkapan Humanity 1 atas alasan bahawa Humanity 1 akan menyebabkan situasi berbahaya bagi orang yang dalam kesusahan di laut. Sebenarnya, adalah Guard Pantai Libya, yang dibiayai oleh EU, yang membahayakan nyawa orang di air dan anak kapal penyelamat kami,’’ kata kapten dalam kenyataan. Beliau berkata ada video menyokong akaun amal itu.

Sejak 2015, Kesatuan Eropah telah membiayai Guard Pantai Libya sebagai sebahagian usaha untuk mengurangkan aliran pelarian dari negara Afrika Utara itu ke pantai Itali. Sehingga 90% orang yang menyeberangi Laut Mediterranean ke Eropah berlepas dari Libya, mengikut agensi PBB untuk pelarian, UNHCR.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Guard Pantai telah menangkap pelarian di perairan Libya dan antarabangsa dan telah mengembalikan mereka ke Libya. Satu projek yang dijalankan oleh Pertubuhan Antarabangsa untuk Pemigrasian telah merekodkan sekurang-kurangnya 17,000 kematian dan kehilangan di laluan itu sejak 2014.

Libya telah beberapa tahun kebelakangan ini muncul sebagai titik perantaraan dominan bagi mereka yang melarikan diri dari peperangan dan kemiskinan di Afrika dan Timur Tengah. Negara Afrika Utara itu dilanda kekacauan berikutan pemberontakan yang disokong NATO yang menjatuhkan dan membunuh pemimpin otokratik berzaman Moammar Gadhafi pada 2011.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.