Jepun menjadi negara kelima untuk mencapai bulan selepas kapal angkasanya mendarat di permukaan bulan

(SeaPRwire) –   TOKYO (AP) — Pesawat angkasa Jepun tiba di permukaan bulan awal Sabtu, tetapi masih belum jelas sama ada pendaratan itu berjaya, kerana agensi angkasa Jepun berkata mereka masih “menyemak statusnya”.

Maklumat lanjut mengenai pesawat angkasa, yang tidak membawa mana-mana astronot, akan diberikan dalam sidang akhbar, kata pihak berkuasa.

SLIM mendarat di permukaan bulan sekitar jam 12:20 pagi waktu Tokyo Sabtu (1520 GMT Jumaat).

Semasa pesawat angkasa itu menurun, pusat kawalan Agensi Penjelajahan Angkasa Jepun berkata semua berjalan mengikut rancangan dan kemudian berkata SLIM berada di bulan. Tetapi tiada sebutan sama ada pendaratan itu berjaya.

Pusat kawalan terus mengulangi mereka “menyemak statusnya” dan maklumat lanjut akan diberikan dalam sidang akhbar. Belum jelas bila sidang akhbar akan bermula.

SLIM, dijuluki “Pembidik Bulan”, memulakan penurunannya tengah malam Sabtu, dan dalam masa 15 minit ia telah menurun ke kira-kira 10 kilometer (enam batu) di atas permukaan bulan, menurut agensi angkasa, yang dikenali sebagai JAXA.

Pada altitud lima kilometer (tiga batu), pendarat itu berada dalam mod penurunan menegak, kemudian pada 50 meter (165 kaki) di atas permukaan, SLIM sepatutnya membuat pergerakan selari untuk mencari kawasan pendaratan selamat, kata JAXA.

Kira-kira setengah jam selepas pendaratan yang dianggap, JAXA berkata mereka masih menyemak status pendarat.

SLIM, yang bertujuan mengenai sasaran yang sangat kecil, ialah kapal angkasa ringan saiz kenderaan penumpang. Ia menggunakan “teknologi pendaratan titik” yang menjanjikan kawalan jauh lebih baik daripada mana-mana pendaratan bulan sebelumnya.

Manakala kebanyakan probe terdahulu menggunakan zon pendaratan kira-kira 10 kilometer (enam batu) lebar, SLIM bertujuan sasaran hanya 100 meter (330 kaki).

Projek itu hasil dua dekad kerja JAXA dalam teknologi ketepatan.

Tujuan utama misi ini adalah untuk menguji teknologi pendaratan baru yang akan membolehkan misi bulan mendarat “di mana kita mahu, berbanding di mana mudah untuk mendarat,” menurut JAXA.

SLIM, dilengkapi dengan tilam untuk mengimbangi impak, bertujuan mendarat berhampiran kawah Shioli, berhampiran kawasan diliputi batuan gunung berapi.

Misi yang diperhatikan rapi itu hanya 10 hari selepas kegagalan oleh syarikat swasta Amerika Syarikat apabila kapal angkasa itu membangunkan kebocoran bahan api beberapa jam selepas pelancaran.

SLIM dilancarkan pada roket Mitsubishi Heavy H2A pada September. Ia pada mulanya mengorbit Bumi dan memasuki orbit bulan pada 25 Disember.

Jepun berharap kejayaan akan membantu memulihkan keyakinan untuk teknologi angkasanya selepas beberapa kegagalan. Kapal angkasa direka oleh syarikat Jepun terhempas semasa cubaan pendaratan bulan April, dan roket bendera baru gagal pelancaran sulungnya pada Mac.

JAXA mempunyai rekod dengan pendaratan sukar. Pesawat angkasanya Hayabusa2, dilancarkan pada 2014, menyentuh dua kali asteroid Ryugu seberat 900 meter (3,000 kaki), mengumpul sampel yang dikembalikan ke Bumi.

Pakar menyatakan kejayaan pendaratan titik SLIM, terutamanya di bulan, akan meningkatkan profil Jepun dalam perlumbaan teknologi angkasa global.

Takeshi Tsuchiya, profesor kejuruteraan aeronautik di Sekolah Pengajian Siswazah Kejuruteraan Universiti Tokyo, berkata penting untuk mengesahkan ketepatan pendaratan di kawasan sasaran untuk masa depan penerokaan bulan.

“Ia perlu menunjukkan kepada dunia bahawa Jepun mempunyai teknologi yang sesuai untuk dapat menyatakan kedudukan Jepun dengan betul dalam pembangunan bulan,” katanya. Bulan penting dari perspektif penerokaan sumber, dan ia juga boleh digunakan sebagai pangkalan untuk pergi ke planet lain, seperti Marikh, katanya.

SLIM membawa dua probe autonomi kecil — kenderaan penerokaan bulan LEV-1 dan LEV-2, yang akan dibebaskan terus sebelum pendaratan.

LEV-1, dilengkapi dengan antena dan kamera, diberi tugas merakam pendaratan SLIM. LEV-2, ialah roket berbentuk bola dilengkapi dengan dua kamera, dibangunkan oleh JAXA bersama Sony, pembuat mainan Tomy dan Universiti Doshisha.

JAXA akan menyiarkan siaran langsung pendaratan, sementara peminat angkasa akan berkumpul untuk menonton momen bersejarah itu pada skrin besar di kampus Sagamihara agensi itu barat daya Tokyo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.