Jepun meluluskan pertumbuhan perbelanjaan tentera yang besar, mengangkat larangan eksport senjata maut

(SeaPRwire) –   Kabinet Jepun telah meluluskan peningkatan ketara dalam perbelanjaan pertahanan dan penghujung larangan mengeksport senjata maut.

Jumaat lalu, Kabinet Jepun membuat keputusan untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan sebanyak 16% dan membatalkan larangan eksport yang telah berkuatkuasa sejak tahun .

“Dengan mengambil tindakan ini, kami berharap dapat menyumbang ke arah mempertahankan ketertiban antarabangsa yang bebas dan terbuka berasaskan kedaulatan undang-undang dan mencapai keamanan serta kestabilan di rantau Indo-Pasifik,” kata Perdana Menteri Fumio Kishida kepada media berikutan pengumuman itu.

Kishida menambah, “Tiada perubahan kepada prinsip kami sebagai negara yang mengamalkan aman.”

Eksport senjata maut pertama Jepun selepas perubahan itu dilakukan dengan menghantar peluru berpandu Patriot ke .

Peluru berpandu tersebut sebelum ini dihasilkan di Jepun di bawah lesen .

Kelulusan ini menandakan lagi satu langkah ke arah pemiliteran semula Jepun sepenuhnya, yang diberikan Perlembagaan yang menafikan haknya untuk berperang oleh pentadbiran pendudukan Amerika Syarikat berikutan Perang Dunia Kedua.

“Skop, skala dan kelajuan reformasi keselamatan Jepun adalah tanpa sebelumnya,” kata Emanuel di media sosial.

Emanuel menyebut perubahan dasar itu “contoh penting komitmen bersama Jepun untuk menghalang.”

Kerajaan Jepun, diketuai oleh Parti Liberal Demokratik yang berkuasa, bertujuan meningkatkan kepentingan negara di pentas geopolitik melalui siri pembaharuan kepada status demiliterisasinya.

Pertikaian wilayah dengan dan demonstrasi keganasan dari jiran utara Korea Utara telah mendorong Jepun ke arah memastikan keupayaan tentera yang lebih kukuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.