Jepun melepaskan pusingan kedua air sisa radioaktif Fukushima ke laut

Loji kuasa nuklear Fukushima yang musnah di Jepun berkata ia mula membebaskan kelompok kedua air sisa radioaktif yang dirawat ke laut pada Khamis selepas pusingan pelepasan pertama berakhir dengan lancar.

Operator loji Tokyo Electric Power Company Holdings berkata pekerja mengaktifkan pam untuk mencairkan air sisa yang dirawat dengan jumlah besar air laut, perlahan-lahan menghantar campuran itu ke lautan melalui terowong bawah tanah.

Pelepasan air sisa, yang dijangka akan berterusan selama berdekad-dekad, sangat ditentang oleh kumpulan perikanan dan negara-negara jiran termasuk Korea Selatan, di mana ratusan orang mengadakan tunjuk perasaan bantahan. China mengharamkan semua import produk laut Jepun, sangat memudaratkan pengeluar dan pengeksport produk laut Jepun.

Pelepasan air sisa loji yang pertama bermula pada 24 Ogos dan berakhir pada 11 September. Semasa pelepasan itu, TEPCO berkata ia melepaskan 7,800 tan air sisa yang dirawat dari 10 tangki. Dalam pelepasan kedua, TEPCO merancang untuk melepaskan 7,800 tan air sisa yang dirawat lagi ke Lautan Pasifik selama 17 hari.

Kira-kira 1.34 juta tan air sisa radioaktif disimpan dalam lebih kurang 1,000 tangki di loji itu. Ia terkumpul sejak loji itu dilumpuhkan oleh gempa bumi dan tsunami besar pada 2011.

TEPCO dan kerajaan berkata melepaskan air itu ke laut tidak dapat dielakkan kerana tangki akan mencapai kapasiti pada awal tahun depan dan ruang di loji itu akan diperlukan untuk nyahkomisiannya, yang dijangka mengambil masa berdekad-dekad.

Mereka berkata air itu dirawat untuk mengurangkan bahan radioaktif ke tahap selamat, dan kemudian dicairkan dengan air laut beratus kali ganda untuk menjadikannya jauh lebih selamat daripada piawaian antarabangsa.

Namun begitu, sesetengah saintis berkata, pelepasan berterusan bahan radioaktif tahap rendah adalah tidak ada contohnya dan perlu dipantau dengan teliti.

Kerajaan Jepun telah menubuhkan tabung bantuan untuk membantu mencari pasaran baru dan mengurangkan kesan larangan produk laut China. Langkah-langkah itu termasuk pembelian, pembekuan dan penyimpanan produk laut sementara dan promosi jualan produk laut di dalam negara.

Menteri Kabinet telah melakukan lawatan ke Fukushima untuk menikmati produk laut tempatan dan mempromosikan keselamatannya.

TEPCO diberi tugas untuk memberi pampasan kerana kerosakan reputasi kepada produk laut kawasan itu yang disebabkan oleh pelepasan air sisa. Ia mula menerima permohonan minggu ini dan segera menerima ratusan pertanyaan. Kebanyakan tuntutan kerosakan dikaitkan dengan larangan produk laut China dan bekalan berlebihan di dalam negeri yang menyebabkan penurunan harga, kata TEPCO.

Menteri Pertanian Ichiro Miyashita mempromosikan kupang Jepun di pameran makanan di Malaysia pada hari Rabu di tepi mesyuarat menteri-menteri pertanian serantau.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa telah mengkaji keselamatan pelepasan air sisa dan membuat kesimpulan bahawa jika dilaksanakan seperti yang dirancang, ia akan memberi kesan yang boleh diabaikan kepada alam sekitar, kehidupan laut dan kesihatan manusia.