Jepun Kishida menjanjikan pakej ekonomi baru di tengah sokongan yang menurun untuk kerajaan konservatif

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida pada hari Isnin mendedahkan intipati pakej ekonomi barunya yang memberi tumpuan kepada peningkatan gaji dan langkah-langkah untuk melembutkan kesan harga yang semakin meningkat. Sokongan terhadap Kabinetnya telah susut walaupun rombakan terbaru kurang daripada dua minggu yang lalu.

Kishida berkata di Pejabat Perdana Menteri bahawa beliau akan mengarahkan Kabinetnya pada hari Selasa untuk mula menyusun pakej itu dan dengan segera menyusun bajet tambahan untuk membiayainya.

Butiran dan saiz pakej itu masih belum diumumkan, mencetuskan ahli parlimen pembangkang mengkritik Kishida kerana menggunakan pakej itu untuk menarik sokongan pengundi menjelang pilihan raya kilat yang disyaki.

Pengumuman Kishida pada hari Isnin juga datang apabila tinjauan media menunjukkan rombakan Kabinet baru-barunya sebahagian besarnya gagal meningkatkan penarafan sokongan yang semakin merosot.

Menurut tinjauan media yang dijalankan beberapa hari selepas pembaharuan Kabinet 13 September, penarafan sokongan kekal rata pada kira-kira 30%, dikalahkan oleh ketidaksetujuan sekitar 50%. Majoriti responden berkata mereka tidak memberi kredit kepada rombakan itu, percaya ia adalah usaha Kishida untuk menyeimbangkan kuasa di kalangan puak dalam parti pemerintahannya, dan bukannya berusaha untuk memperbaiki dasar kerajaan. Mereka menganggapnya sebagai langkah untuk mengukuhkan genggamannya ke atas kuasa menjelang undian kepimpinan partinya tahun depan.

Para pengundi pada mulanya mengalu-alukan pelantikan lima wanita ke dalam Kabinet 19 anggotanya, sebahagi daripada percubaannya untuk meningkatkan penarafan sokongan yang semakin merosot untuk Kabinet lelakinya yang didominasi sebelum ini, yang hanya mempunyai dua wanita. Lima wanita itu menyamai bilangan dalam dua Kabinet Jepun yang lebih awal – pada tahun 2014 dan 2001.

Tetapi pujian itu lenyap dengan cepat apabila orang ramai mendapati tiada daripada 54 jawatan timbalan menteri dan jawatan penasihat khas lain pergi kepada wanita.

Kishida juga dikritik kerana kenyataannya mengenai pelantikan lima wanita ke Kabinet. Beliau berkata beliau mengharapkan mereka untuk “sepenuhnya memperlihatkan kepekaan dan empati unik kepada wanita”.

Ia mencetuskan reaksi balas daripada aktivis hak wanita, ahli akademik dan ahli parlimen pembangkang. Frasa itu menjadi trending di platform media sosial X, dahulunya Twitter, dengan banyak pengguna mengkritiknya sebagai berat sebelah, usang dan bertanya sama ada wujud sesuatu seperti kepekaan unik wanita.

Kishida kemudian mempertahankan dirinya dengan berkata beliau bermaksud untuk menekankan kepentingan kepelbagaian dalam membuat dasar dan bahawa beliau mahu menyampaikan harapannya menteri wanita itu akan sepenuhnya mengekspresikan personaliti dan keupayaan mereka dalam pekerjaan.

Pada hari Isnin, Kishida berkata pakej ekonomi baru itu akan merangkumi langkah-langkah untuk meringankan kesan kenaikan harga kepada rakyat, untuk mencapai peningkatan gaji dan pendapatan yang mampan. Beliau juga berjanji untuk mempromosikan pelaburan domestik dalam bidang seperti semikonduktor untuk membantu pertumbuhan, sambil memerangi penurunan kelahiran dan populasi yang cepat merosot, dan untuk memastikan pertahanan dan pencegahan bencana yang diperkukuh.

Kishida berjanji pelaksanaan yang “pantas” menjelang akhir Oktober, tetapi bagaimana kerajaannya merancang untuk membiayai kos besar yang diperlukan untuk langkah-langkah kelahiran yang lebih rendah dan pembangunan tentera adalah tidak diketahui.

Kishida berkata beliau akan mengalih ekonomi pemotongan kos kepada satu pelaburan aktif dan peningkatan gaji.

Apabila ditanya sama ada beliau memikirkan pilihan raya kilat di tengah-tengah spekulasi yang semakin meningkat, Kishida berkata beliau memberi tumpuan kepada menangani ekonomi dan dasar lain yang tidak boleh ditangguhkan. “Buat masa ini, saya tidak memikirkan apa-apa di luar itu,” katanya.