Jeneral Syria dahulu berdepan perbicaraan di Stockholm atas tuduhan peranannya dalam jenayah perang

(SeaPRwire) –   Perbicaraan bekas jeneral Syria atas tuduhan peranannya dalam jenayah perang bermula di mahkamah Stockholm Isnin, yang pertama menurut sebuah pertubuhan hak asasi manusia.

Syria telah dilanda peperangan saudara selama lebih 13 tahun.

Brig. Jen. Mohammed Hamo, yang kini menetap di Sweden, didakwa membantu dan membenarkan jenayah melanggar undang-undang antarabangsa, digambarkan oleh pendakwaan sebagai “jenayah serius” ketika dia didakwa pada Februari.

AP telah memperoleh kertas tuduhan Hamo di mana pendakwa mendakwa lelaki berusia 65 tahun – yang merupakan brigadir jeneral dalam tentera Syria antara Januari 2012 dan Julai 2012 – telah menyertai peperangan yang “secara sistematik termasuk serangan yang dilaksanakan dengan pelanggaran prinsip pembezaan, kehati-hatian dan kesesuaian,” menambah serangan itu “tidak berpandu arah.”

Pendakwa juga menyatakan Hamo bekerja dalam divisyen ke-11 tentera Syria dan beliau penting dalam membuat “keputusan strategik dan (melaksanakan) operasi tentera.”

“Perbicaraan ini penting kerana ia kali pertama mana-mana orang dari kerajaan Syria atau tentera Syria sebenarnya didakwa atas serangan yang berlaku,” kata Aida Samani dari Civil Rights Defenders Stockholm, sebuah pertubuhan hak asasi manusia yang bebas secara politik dan agama.

Bekas jeneral itu berisiko menerima hukuman penjara sehingga 18 tahun dan sehingga penjara seumur hidup, kata Samani. Hukuman penjara seumur hidup di Sweden biasanya antara 20 hingga 25 tahun penjara.

Lapan pemohon memfailkan kes terhadap Hamo, termasuk seorang lelaki yang kehilangan adiknya dalam serangan ke atas bandar Syria Homs, serta seorang jurugambar British dan seorang wartawan Perancis yang kedua-duanya cedera dalam serangan ke atas pusat media bandar itu, kata agensi berita Sweden TT.

Tidak banyak yang diketahui tentang Hamo. Dia membelot dari tentera Syria pada Julai 2012 dan menyertai mereka yang berjuang untuk menyingkirkan Presiden Bashar al-Assad dari kuasa. Aktivis pembangkang Syria menyatakan beliau terlibat dalam pertempuran di kawasan yang pernah dikuasai pemberontak di kawasan Baba Amr di bandar Homs, bandar ketiga terbesar Syria.

Dia tinggal di Sweden tengah sehingga ditahan atas dakwaan penyertaannya dalam jenayah perang pada 7 Disember 2021. Mahkamah ketika itu melepaskannya dua hari kemudian, dengan alasan tiada bukti mencukupi untuk menahan dia. Sejak itu dia bebas.

Peguam bela Hamo, Mari Kilman, berkata pelanggannya menafikan tuduhan.

Ketegangan di Syria antara rejim Assad dan kumpulan pembangkang bermula pada Mac 2011 dan kemudian meletus menjadi perang saudara yang meragut hampir separuh juta nyawa dan mengusir separuh penduduk pra-perang 23 juta.

Perbicaraan di Mahkamah Daerah Stockholm dijadual berlangsung selama 18 hari dengan sesi mahkamah terakhir pada 21 Mei. Tiada tarikh untuk penghakiman diumumkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.