Jeneral Petraeus Bersara Memberi Ulasan Pedas Tentang Pengeluaran Afghanistan Tetapi Menyokong Respons Biden Terhadap Ukraine

Presiden Biden pengurusan penarikan Afghanistan adalah sangat cacat, tetapi pengurusannya terhadap Ukraine sehingga kini telah “sangat mengesankan”, menurut bekas pengarah CIA dan jeneral empat bintang bersara, David Petraeus.

“Saya katakan bahawa saya bimbang bahawa kita akan datang untuk menyesal tentang keputusan kita untuk menarik diri, walaupun keadaan yang kurang sempurna, walaupun situasi yang menggalakkan, walaupun banyak kekurangan rakan Afghanistan kita menunjukkan,” kata Petraeus kepada Digital dalam temu bual melalui Zoom.

“Saya rasa bahawa situasi itu mungkin lebih baik daripada apa yang mungkin mengikuti, dan saya takut bahawa itu betul,” katanya, menyalahkan Biden kerana memutuskan untuk terus dengan perjanjian “sangat cacat” Trump dengan Taliban.

Taliban mengambil alih kawalan Kabul – dan negara secara keseluruhan – selepas Presiden Biden mengarahkan penarikan tentera AS yang tergesa-gesa dari Afghanistan yang berakhir pada 30 Ogos 2021.

Biden mengekalkan rancangan untuk menyelesaikan pengunduran tentera selepas Trump bersetuju dengan syarat-syarat sebagai sebahagian daripada perjanjian damai dengan Taliban.

Landskap keselamatan antarabangsa telah menjadi semakin tidak stabil sejak itu, terutamanya dengan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine yang bermula kira-kira enam bulan selepas AS meninggalkan Afghanistan dan serangan pengganas Hamas yang baru-baru ini terhadap Israel.

Buku baru Petraeus, “Konflik: Evolusi Perang dari 1945 hingga Ukraine,” yang dikeluarkan pada Selasa, menetapkan empat tugas yang perlu dilaksanakan oleh setiap pemimpin – sama ada mereka datang dari latar belakang tentera atau politik – untuk menjamin keberkesanan strategik dan kejayaan, ringkasnya: menentukan idea-idea besar; berkomunikasi dengan jelas; bekerja “gagah perkasa” untuk melaksanakannya; dan menyempurnakan, menyesuaikan dan memperkembangkannya.

Dalam “penilaian” yang sangat “mengutuk” kempen Afghanistan selama 20 tahun, Petraeus menulis bahawa “konflik itu boleh dikendalikan jika tidak sepenuhnya diselesaikan, dan Afghanistan tidak perlu jatuh.”

“Dengan menarik diri sepenuhnya dari negara itu, Amerika Syarikat merosakkan asas di mana Pasukan Keselamatan Negara Afghanistan berasaskan dan juga melepaskan sebarang pengaruh yang mungkin dimilikinya dalam perundingan dengan Taliban,” beliau menyimpulkan, menambah bahawa AS menamatkan “perang selamanya” hanya dengan “mengalami kekalahan dalam konflik itu.”

Penarikan penuh menukar negara itu menjadi “tempat perlindungan ekstrimis” dan menghukum kira-kira 40 juta orang yang tinggal di Afghanistan ke “masa depan penindasan, ketiadaan, peluang yang sangat terhad dan, sangat mungkin, keganasan yang berterusan.”

“Saya rasa ada alternatif,” beliau menerangkan dalam temu bual itu. “Saya rasa kita seharusnya mengambilnya. Kita tidak.”

Alternatif itu, seperti dilaporkan diperjuangkan oleh beberapa jeneral AS ketika itu, akan melihat AS mengekalkan pasukan 2,500 hingga 3,500 tentera di darat untuk menyokong Pasukan Keselamatan Negara Afghanistan dan memastikan Taliban tidak cuba melancarkan pemberontakan seperti yang dilakukannya ketika AS meninggalkan negara itu.

AS mempunyai kira-kira 13,000 tentera di Afghanistan ketika itu, dan perjanjian itu termasuk peta jalan untuk masa depan negara itu, yang mengaitkan pengunduran dengan janji Taliban untuk membantu memerangi keganasan di Afghanistan.

Pemimpin tentera, termasuk Setiausaha Pertahanan Lloyd J. Austin III, Ketua Staf Gabungan Jeneral Mark A. Milley dan Jeneral Kenneth McKenzie, ketika itu ketua Pemerintah Pusat AS, memberi keterangan selepas itu bahawa mereka telah menasihati Biden untuk mengekalkan pasukan operasi 2,500 tentera AS di Pangkalan Udara Bagram selepas semua pasukan lain telah berlepas.

Petraeus, semasa temu bual itu, meletakkan kesalahan di kaki “setiap pentadbiran” yang menyelia penjajahan awal dan misi berterusan di Afghanistan, mendakwa bahawa strategi AS “tidak pernah konsisten”, antara pentadbiran dan dalam barisan sendiri setiap pentadbiran.

“Setelah kami menghapuskan tempat perlindungan itu, walaupun Osama bin Laden melarikan diri selama sepuluh tahun lagi … [kami] kemudian sangat cepat memberi tumpuan kepada Iraq dan tidak benar-benar mendapat input yang betul di Afghanistan sehingga sembilan tahun kemudian,” dakwa Petraeus.

“Saya berbicara tentang idea-idea besar yang betul, strategi yang betul untuk Afghanistan, tahap sumber daya yang betul, persiapan pemimpin dan pasukan yang betul, bilangan diplomat, mata-mata, pekerja pembangunan dan orang lain yang betul, seni bina organisasi yang betul,” beliau teruskan. “Dan ini bukanlah sesuatu yang remeh apabila anda mempunyai beberapa garis arahan – satu ke NATO, satu ke AS, yang lain melibatkan pasukan operasi khas dan unit misi khas.”

AS tidak akan mencapai “idea-idea” yang “betul” sehingga sekitar 2010, yang Petraeus menyatakan “kebetulan” berlaku apabila beliau mengambil alih pemerintahan operasi sebagai Panglima Bantuan Keselamatan Antarabangsa, tetapi beliau terutamanya memberi kredit kepada pendahulunya Jeneral Stanley McChrystal untuk “sebahagian besar” memulakan pasukan ke “arah yang betul.”

Walau bagaimanapun, Petraeus memuji respon AS terhadap pencerobohan Ukraine oleh Presiden Rusia Vladimir Putin, dengan menekankan kepimpinan “sangat mengesankan”, bantuan “substansial” dan sokongan untuk “sebuah demokrasi rakan” dalam krisis yang “betul lawan salah” seperti yang boleh didapati.

“Kita perlu ingat bahawa semua ini saling berkaitan,” tegas Petraeus kepada Digital. “Jika anda cuba memastikan unsur-unsur pencegahan kukuh di satu bahagian dunia, anda perlu mengakui bahawa apa yang anda lakukan di bahagian lain mungkin sebenarnya memberi kesan kepada itu.”

“Saya fikir ia penting untuk terus menyokong Ukraine,” katanya, menambah bahawa “hanya dalam pulangan yang lebih baik untuk menyediakan $44 bilion kepada Ukraine dan untuk melihat jumlah yang sama dari rakan-rakan dan sekutu Eropah kita dan untuk melihat armada kereta kebal Rusia terjejas lebih 60%, itu pencapaian yang agak besar oleh rakan-rakan Ukraine kita.”