Javier Milei, presiden Argentina yang baru dilantik, memulakan ‘terapi kejutan’ dengan menurunkan nilai peso terhadap dolar

(SeaPRwire) –   Pentadbiran presiden baru yang baru dilantik, Javier Milei, telah mengumumkan bahawa ia akan menurunkan mata wangnya lebih 50% terhadap dolar Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada usaha drastik untuk menangani masalah ekonomi negara.

Menteri Ekonomi Luis Caputo berkata dalam mesej televisyen pada Selasa malam bahawa kadar pertukaran akan diturunkan kepada 800 peso untuk setiap dolar AS, daripada kira-kira 391 peso, manakala terdapat juga pengurangan subsidi tenaga dan pengangkutan.

“Kami akan berada dalam keadaan lebih teruk daripada sebelum ini untuk beberapa bulan, terutamanya dari segi inflasi,” kata Caputo. “Dan saya katakan ini kerana, seperti yang dikatakan presiden, lebih baik memberitahu kebenaran yang tidak selesa daripada kebohongan yang selesa.”

Milei yang berfahaman libertarian telah disumpah sebagai presiden ekonomi kedua terbesar di Amerika Selatan pada Ahad dan segera memberi amaran tentang langkah-langkah yang keras. Ini mengikuti janji kempen untuk “terapi kejutan ekonomi” kepada Argentina dan janji untuk mengurangkan saiz negara secara mendadak dengan mengurangkan bilangan kementerian daripada 18 kepada 9.

Argentina mengalami inflasi tahunan sebanyak 143%, menyebabkan mata wang negara merosot dengan aras kemiskinan melonjak kepada 40%.

Negara itu juga mengalami defisit perdagangan sebanyak $43 bilion serta hutang $45 bilion, dengan $10.6 bilion perlu dibayar kepada pemberi pinjaman swasta dan pelbagai pihak menjelang April. Ekonomi negara sedang dalam kemelesetan.

Milei membawa gergaji rantai semasa kempen untuk menggambarkan bagaimana beliau akan mengurangkan saiz kerajaan.

Sebagai sebahagian daripada langkah-langkah baru, Caputo berkata kerajaan membatalkan tender untuk sebarang projek kerja awam dan mengurangkan sesetengah jawatan kerajaan untuk mengurangkan saiz kerajaan.

“Jika kita terus seperti ini, kita secara tidak dapat dielakkan akan menuju ke arah hiperinflasi,” kata Caputo. “Misi kami adalah untuk mengelakkan malapetaka.”

Semasa ucapan pelantikan Milei pada Ahad, presiden baru itu berusaha mempersiapkan orang ramai untuk penyesuaian besar terhadap pengurangan perbelanjaan awam.

“Kami tidak mempunyai pilihan dan kami tidak mempunyai masa. Kami tidak mempunyai ruang untuk perbahasan yang tidak berguna. Negara kami menuntut tindakan, dan tindakan segera. Kelas politik meninggalkan negara di ambang krisis terbesar dalam sejarahnya,” katanya mengikut Associated Press.

“Kami tidak menghendaki keputusan-keputusan sukar yang akan dibuat dalam minggu-minggu akan datang, tetapi sayangnya mereka tidak meninggalkan kami pilihan lain.”

’ Greg Wehner dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.