Janda, pembantu kepada Presiden Haiti Moïse didakwa dalam pembunuhannya

(SeaPRwire) –   Seorang hakim yang bertanggungjawab untuk menyiasat pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021 telah mengambil tindakan terhadap jandanya, Martine Moïse, bekas perdana menteri Claude Joseph dan bekas ketua Polis Kebangsaan Haiti, Léon Charles, antara lain, mengikut laporan yang diperoleh Isnin.

Penggulungan ini dijangka mengganggu Haiti lagi ketika negara itu berjuang dengan peningkatan keganasan kumpulan dan pemulihan daripada siri protes ganas yang menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri semasa Ariel Henry.

Puluhan suspek telah digulung dalam laporan 122 muka surat yang dikeluarkan oleh Walther Wesser Voltaire, yang merupakan hakim kelima untuk memimpin siasatan selepas yang terdahulu meletak jawatan untuk pelbagai sebab, termasuk takut dibunuh.

Charles, yang merupakan ketua polis ketika Moïse dibunuh dan kini berkhidmat sebagai wakil tetap Haiti kepada Pertubuhan Negara-Negara Amerika, menghadapi tuduhan yang paling serius: pembunuhan; cubaan pembunuhan; pemilikan dan membawa senjata haram; konspirasi terhadap keselamatan dalaman negara; dan persatuan jenayah.

Sementara itu, Joseph dan Martine Moïse, yang cedera dalam serangan itu, dituduh bersubahat dan persatuan jenayah.

Charles tidak dapat dihubungi dengan segera untuk ulasan, dan peguam Martine Moïse tidak menjawab mesej untuk ulasan,

Sementara itu, Joseph, bekas perdana menteri, berkongsi kenyataan dengan menuduh Henry “mengganggu” siasatan dan mendapat manfaat daripada kematian presiden.

“Henry … mempersenjatakan sistem kehakiman Haiti, menuntut lawan politik saya seperti saya. Ini adalah coup d’état klasik,” kata Joseph. “Mereka gagal membunuh saya dan Martine Moïse pada 7 Julai 2021, kini mereka menggunakan sistem kehakiman Haiti untuk maju agenda Machiavellian mereka.”

Joseph sekali lagi memanggil Henry meletak jawatan dan mencatatkan bahawa ketika dia masih perdana menteri, dia menjemput FBI membantu pihak berkuasa tempatan menyiasat pembunuhan dan menulis kepada PBB dan OAS untuk bantuan.

“Saya tidak akan berhenti berjuang. Keadilan perlu diadakan,” katanya.

Dalam laporannya, hakim mencatatkan bahawa bekas setiausaha agung Istana Kebangsaan, Lyonel Valbrun, memberitahu pihak berkuasa bahawa dia menerima “tekanan kuat” daripada Martine Moïse untuk meletakkan pejabat presiden di bawah perkhidmatan Joseph kerana dia perlu untuk “menganjurkan majlis menteri.”

Valbrun juga berkata bahawa dua hari sebelum suaminya dibunuh, Martine Moïse melawat Istana Kebangsaan dan menghabiskan hampir lima jam, dari 10 malam hingga 3 pagi, mengeluarkan “sesuatu barang.”

Dia berkata bahawa dua hari selepas Jovenel Moïse dibunuh, Martine Moïse menghubunginya untuk memberitahu bahawa, “Jovenel tidak berbuat apa-apa untuk kita. Anda perlu membuka pejabat. Presiden memberitahu Ti Klod untuk mewujudkan majlis menteri; dia akan mengadakan pilihan raya dalam tiga bulan supaya saya boleh menjadi presiden, kini kita akan mempunyai kuasa.”

Walaupun dokumen itu tidak mengenal pasti Ti Klod, bekas perdana menteri, Claude Joseph, dikenali dengan nama itu.

Hakim juga menyatakan dalam laporannya bahawa Martine Moïse “mencadangkan” dia berlindung di bawah katil perkahwinan untuk melindungi dirinya daripada penyerang, tetapi dia mencatatkan bahawa pihak berkuasa di tapak itu mendapati bahawa “bahkan tikus raksasa…saiznya di antara 35 dan 45 sentimeter” tidak dapat muat di bawah katil.

Hakim berkata kenyataan bekas isteri pertama itu “begitu dipenuhi percanggahan sehingga meninggalkan sesuatu untuk dikehendaki dan menjejaskan kredibilitinya.”

Orang lain yang dihadapkan dengan tuduhan termasuk pembunuhan ialah Christian Emmanuel Sanon, seorang pastor Haiti-Amerika yang membayangkan dirinya sebagai presiden Haiti seterusnya dan berkata dia fikir Moïse hanya akan ditangkap; Joseph Vincent, seorang Haiti-Amerika dan bekas perisik untuk Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah Amerika Syarikat; Dimitri Hérard, ketua keselamatan presiden; John Joël Joseph, bekas senator Haiti; dan Windelle Coq, seorang hakim Haiti yang pihak berkuasa mengatakan merupakan buruan.

Sanon, Vincent dan Joseph diekstradisi ke AS, di mana sejumlah 11 suspek menghadapi tuduhan persekutuan di dalam negara dalam pembunuhan presiden Haiti. Sekurang-kurangnya tiga daripada mereka sudah dihukum.

Sementara itu, lebih 40 suspek masih berada dalam penjara di Haiti menunggu perbicaraan, walaupun tidak jelas segera bila satu akan diadakan berikutan penggulungan Isnin.

Milena Carmona, isteri Jheyner Alberto Carmona Flórez, memberitahu Associated Press bahawa dia tidak bersalah.

“Apa yang berlaku ialah jenayah ini merupakan konspirasi bermagnitud besar di mana orang kuat berada di belakang tabir mengendalikan segala-galanya, dan itulah sebabnya mereka tidak diberikan kebebasan,” katanya tentang bekas askar Colombia.

Peguam AS telah menggambarkannya sebagai rancangan yang dirancang di Haiti dan Florida untuk mengupah pengganas untuk menculik atau membunuh Moïse, yang berusia 53 tahun ketika dibunuh di rumah peribadinya berhampiran ibu negara Haiti Port-au-Prince.

Serangan itu bermula lewat malam 6 Julai dan berakhir 7 Julai, mengikut saksi.

Martine Moïse dan orang lain yang disoal siasat berkata mereka mendengar bunyi tembakan berat bermula kira-kira 1 pagi yang berlarutan antara 30 hingga 45 minit sebelum lelaki bersenjata memecah masuk ke bilik pasangan presiden.

Moïse berkata dia berbaring di atas lantai apabila mendengar penyerang berteriak, “Bukan itu! Bukan itu! Bukan itu!”

Dia berkata suspek membuat panggilan video untuk mengenal pasti lokasi tepat apa yang mereka cari sambil . Dia menambah bahawa dia muka ke bawah apabila suspek miringkan kepalanya dan menarik salah satu jari kakinya “untuk memastikan bahawa dia tidak hidup.”

Selepas mereka pergi, Moïse berkata dia menyeret dirinya di atas tanah dan berbisik kepada suaminya bahawa dia akan cuba pergi ke hospital.

“Itulah masa dia sedar bahawa presiden sudah mati dan bahawa mata kirinya telah dikeluarkan dari soketnya,” kata laporan itu.

Moïse berkata kumpulan kira-kira 30 hingga 50 pegawai polis sepatutnya menjaga kediaman presiden, tetapi hakim mencatatkan bahawa hanya sebilangan kecil pegawai hadir malam itu. Seorang pegawai memberitahu hakim bahawa dia mendengar letupan dan suara melalui megaphon yang berkata, “Jangan tembak! Ini operasi DEA! Tentera Amerika Syarikat! Kami tahu berapa banyak pegawai di dalam. Keluar dengan dua tangan diturunkan.”

Pegawai polis yang lain berkata ketua keselamatan isteri pertama mendapati dia “dalam keadaan kritikal” dikelilingi oleh dua anaknya. Dia berkata dia juga melihat bilangan tidak tentu orang keluar dari kediaman presiden “dengan dossir dan beberapa sampul dalam milikan mereka.”

Laporan itu mengutip Pengarah Jabatan Siasatan Am André Vladimir Paraison berkata bahawa presiden menghubunginya pada 1:46 pagi dan memberitahunya, “Paraison! Lelaki, cepat! Saya dalam masalah! Datang dengan cepat dan selamatkan nyawa saya.” Dia berkata dia bertembung dengan lelaki bersenjata berat dan tidak dapat mengakses kediaman dengan segera.

Pegawai di tapak itu berkata mereka mendapati kereta, tingkap dan pintu di kediaman peribadi presiden berlubang peluru, bersama-sama kamera pengawasan dipotong dan kunci pintu kayu ganda yang mengetuai ke bilik tidur presiden pecah.

Hakim berkata sesetengah pegawai polis di kediaman itu dicucuk senjata dan dikunci tangan, manakala yang lain “mempunyai masa untuk melemparkan diri ke dalam jurang” untuk keselamatan. Selain itu, pegawai polis yang menyelia keselamatan ketua negara dituduh menerima $80,000 untuk menyogok beberapa pegawai “untuk kekal tidak aktif” semasa pembunuhan, mengikut laporan itu.

Hakim mencatatkan dalam laporannya bagaimana “tiada polis yang memberi keselamatan kepada ketua negara berada dalam bahaya. Sayangnya, ketua negara dibunuh dengan mudah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.