Jaksa Itali mengakui kelemahan pengawasan ancaman mengekori terhadap wanita hamil yang kemudian dibunuh

(SeaPRwire) –   Seorang pendakwa raya mengakui pada Rabu bahawa ancaman mengekori terhadap seorang wanita hamil berusia 26 tahun yang kemudian dibunuh mungkin telah dianggap ringan oleh pihak berkuasa yang gagal bertindak terhadap bekas kekasihnya yang kini disyaki membunuhnya.

Pendakwa raya Marco Martani memberitahu wartawan bahawa mangsa, Vanessa Ballan, telah memfailkan aduan terhadap suspek, Bujar Fandaj, pada 26 Oktober, selepas dia telah memanjat pagar cuba untuk memasuki rumah yang dikongsi bersama rakannya dan anak lelakinya berusia 4 tahun, serta siri gangguan lain.

Pihak berkuasa telah mencari rumah lelaki itu pada hari seterusnya, selepas mana “tidak ada lagi episod gangguan, mendekati, ancaman,” Martani dilaporkan oleh Corriere della Sera sebagai berkata. “Kes itu dikategorikan tidak genting, yang sayangnya telah terbukti tidak berasas.”

Beliau berkata pihak berkuasa kekurangan petunjuk yang diperlukan untuk mengambil tindakan lanjut. “Langkah tunggal yang mungkin menghentikan serangan itu adalah tahanan pencegahan, satu peruntukan di mana tidak ada unsur-unsur yang mencukupi,” kata Martani.

Pendakwa raya berkata bahawa penyerang itu menggunakan palu untuk memecahkan tingkap untuk memasuki rumah Ballan berhampiran Treviso, utara Venice di kawasan Veneto, pada Selasa. Ballan, yang bersendirian ketika itu, ditikam sekurang-kurangnya tujuh kali. Sebilah pisau yang dipercayai sebagai senjata pembunuhan telah dijumpai di dapur mangsa, dan polis telah menemui dari kediaman suspek beg dengan palu, sekurang-kurangnya satu pisau lagi dan alat-alat lain yang digunakan untuk memecah masuk.

Fandaj, warga Kosovo yang tinggal di Itali, telah ditahan lewat Selasa di rumahnya di bandar berhampiran.

Kedua-dua telah terlibat dalam hubungan sulit yang bermula tahun lepas, dan yang dia akhirnya berakhir pada musim panas. Ancaman bermula tidak lama selepas itu, dan dia kerap muncul di pasar raya di mana dia bekerja sebagai kasir, kata pendakwa raya.

Pembunuhan Ballan datang hanya sebulan selepas Itali terkejut dengan pembunuhan Giulia Cecchettin berusia 22 tahun, yang dijumpai mati, lehernya dipotong, dalam parit di kawasan bukit Alpine juga di kawasan Veneto. Dia hilang selepas bertemu bekas kekasihnya untuk burger. Dia telah ditahan dan berada di penjara Itali menunggu pertuduhan.

Bapa Cecchettin, Gino, dalam pengebumiannya merayu kepada lelaki untuk menjadi “agen perubahan” dalam budaya yang “menghargai nyawa wanita rendah,” dengan mendesak mereka “untuk tidak berpaling ketika tanda-tanda keganasan, walaupun yang paling kecil.”

Cecchettin adalah antara 102 wanita dibunuh sehingga pertengahan November tahun ini di Itali, lebih separuh oleh rakan kongsi semasa atau bekas, mengikut Kementerian Dalam Negeri. Angka terkini tidak segera tersedia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.