Itali menyertai misi tentera laut EU untuk melindungi kapal selepas kapal perusak Itali diserang

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen Itali pada hari Selasa meluluskan penyertaan negara itu dalam misi tentera laut EU untuk melindungi kapal kargo di Laut Merah daripada serangan oleh pemberontak Houthi di Yemen yang mengancam lalu lintas maritim.

Menteri Luar Negeri Antonio Tajani memberitahu ahli parlimen sebelum undian bahawa misi itu, dilancarkan bulan lalu, adalah berbentuk pertahanan sahaja, tetapi bahawa kapal Itali akan mempunyai kuasa untuk mempertahankan diri. Pada hari Sabtu, pemusnah Itali Caio Duilio menembak jatuh drone dilancarkan oleh Houthis di selat antara Semenanjung Arab dan Tanduk Afrika.

Misi ini bertugas untuk “pertahanan diri, iaitu menetralkan serangan terus ke atas kapal kargo di bawah pengawal dan menangkis sebarang cubaan untuk merampas kapal itu,’’ kata Tajani kepada Dewan Rakyat yang mengundi 271-6 untuk misi bernama Aspides itu. Itu termasuk bertindak balas dengan kekuatan tentera dalam kes serangan, katanya.

Senat kemudian meluluskan misi itu dengan undian 153-0.

Pemberontak Houthi yang disokong Iran telah melancarkan kempen serangan roket dan drone ke atas kapal komersial sebagai protes terhadap serangan Israel di Gaza terhadap Hamas, dilancarkan sebagai balasan ke atas serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober. Walau bagaimanapun, pemberontak sering menyerang kapal tanpa kaitan jelas dengan Israel.

Menteri Pertahanan Itali Guido Crosetto menyatakan pada hari Selasa, sehari selepas serangan Houthi ke atas kapal milik Swiss dengan bendera Liberia, bahawa tiada negara itu terlibat “dengan apa-apa cara dalam konflik Gaza.”

Undian itu juga meluluskan penyertaan Itali dalam misi kemanusiaan di Gaza, serta misi kementerian kehakiman untuk membantu membina semula masyarakat sivil di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.