Itali membunuh lebih daripada 30,000 babi untuk menangani penyebaran demam babi Afrika

Hampir 34,000 babi di 12 ladang di wilayah Lombardy utara Itali telah dibunuh untuk menghentikan penyebaran demam babi Afrika (ASF), kata jurucakap wilayah itu pada hari Rabu.

Lombardy adalah wilayah Itali dengan bilangan babi yang dibiakbakakan terbanyak. Wabak ini kelihatan menandakan peningkatan gelombang penyakit yang mula dikesan di Itali pada 2022.

“Di Lombardy terdapat separuh daripada babi yang dibiakbakakan di Itali, sekitar 5 juta daripada jumlah 10 juta babi Itali,” kata jurucakap kerajaan wilayah itu.

“Objektif kami adalah untuk memadamkan wabak ini… supaya masalah ini tidak menjadi ancaman bagi rantaian bekalan seluruh sektor Itali,” kata jurucakap itu, sambil menambah bahawa risiko penyebaran selanjutnya kelihatan telah dielakkan buat masa ini.

Demam babi Afrika tidak membahayakan manusia tetapi kerap fatal kepada babi, menyebabkan kerugian kewangan kepada petani. Ia berasal dari Afrika sebelum merebak ke Eropah dan Asia dan telah membunuh ratusan juta babi di seluruh dunia.

Sejak 2022, demam babi Afrika di Itali sebahagian besarnya menimpa babi hutan, dengan beberapa kes terpencil pada babi, kata Francesco Feliziani, ketua Pusat Kebangsaan bagi Demam Babi.