Isteri bekas pembunuh berantai Perancis dihukum seumur hidup kerana peranannya dalam pembunuhan gadis dan wanita suaminya

(SeaPRwire) –   Isteri bekas suami Perancis yang sudah meninggal itu dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup pada Selasa kerana peranannya dalam dekad lalu merogol dan membunuh dua wanita muda serta hilangnya seorang gadis berusia 9 tahun, mengikut laporan media.

Monique Olivier, 75, diadili di Perancis atas peranannya dalam pembunuhan pada 1990 terhadap Joanna Parrish berusia 20 tahun, pelajar wanita British yang mayatnya dijumpai di Ardennes dan Marie-Angèle Domèce berusia 18 tahun pada 1988, lapor BBC.

Beliau juga dituduh membantu menculik Estelle Mouzin berusia 9 tahun pada 2003. Mayat gadis itu tidak pernah dijumpai.

“Saya menyesal segala perbuatan saya, dan saya minta ampun daripada keluarga mangsa, walaupun saya tahu ia tidak dapat dimaafkan,” kata Olivier kepada mahkamah.

Suami Olivier yang dahulu, Michel Fourniret, digelar “Ogre dari Ardennes,” mati sebelum dibawa ke mahkamah atas pembunuhan tujuh gadis dan wanita muda antara 1987 dan 2001. Secara keseluruhan, beliau mengaku 11 pembunuhan sebelum beliau meninggal.

Kebanyakan mangsa berusia antara 9 hingga 30 tahun, lapor BBC. Fourniret meninggal pada 2021. Olivier sudah menjalani hukuman penjara seumur hidup atas peranannya dalam jenayah suaminya yang sudah meninggal dahulu.

“Kehadirannya sahaja akan mendapatkan kepercayaan semua mangsa, yang tidak akan pernah percaya wanita boleh terlibat dalam tindakan yang begitu mengerikan dan tercela,” kata bapa Parrish, Roger Parrish.

Awal bulan ini, Olivier memberitahu mahkamah Perancis bahawa beliau duduk di tempat hadapan kereta pasangan itu apabila suaminya masuk ke Ardennes dan merogol Parrish.

“Seperti pengecut, saya tidak buat apa-apa, saya dengar dia jerit sedikit, tetapi saya tidak campur tangan,” kata beliau kepada CBS News. “Ia kerana takut, panik, [saya] tidak dapat buat apa-apa langsung,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.