Istana Versailles dikosongkan untuk kali ketiga minggu ini akibat peningkatan ancaman keganasan

Istana Versailles telah dikosongkan untuk sebab-sebab keselamatan pada hari Rabu untuk kali ketiga sejak akhir minggu, bekas istana diraja itu berkata dalam satu pos di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter. Ia tergolong dalam siri pengosongan dalam lima hari terakhir di seluruh Perancis, termasuk tiga lapangan terbang yang juga terpaksa ditutup untuk semakan keselamatan.

Chateau of Versailles memohon maaf kepada pengunjung di X kerana terpaksa mengosongkan pengunjung daripada istana mewah abad ke-17 “untuk sebab-sebab keselamatan.”

Tiga lapangan terbang Perancis di bandar Lyon, Toulouse dan Lille juga dikosongkan pada hari Rabu berikutan amaran keselamatan, polis berkata, mengikut ancaman melalui emel, tanpa memberikan butiran mengenai sifat ancaman tersebut.

Pengosongan tersebut merupakan siri terbaru di seluruh Perancis termasuk tarikan pelancong popular yang lain, Muzium Louvre berikutan pembunuhan seorang guru di bandar utara Arras pada hari Jumaat. Semua ancaman sehingga hari Rabu terbukti palsu.

Muzium Louvre dan Chateau of Versailles kedua-duanya dikosongkan pada hari Sabtu, dan bekas istana diraja itu sekali lagi dikosongkan pada hari Selasa.

Prefektur rantau Lyon berkata pada hari Rabu bahawa ancaman di lapangan terbang itu adalah palsu dan mengingatkan orang ramai bahawa menyebarkan maklumat palsu boleh membawa kepada penjara dan denda berat.

Sementara itu, satu beg tangan yang ditinggalkan sementara mengganggu operasi di lapangan terbang bandar Riviera Nice, lapangan terbang itu berkata.

Sekolah tinggi di Arras, di utara Perancis, dikosongkan pada hari Isnin menjelang minit hening di sekolah-sekolah di seluruh Perancis, tiga hari selepas pembunuhan seorang guru di sekolah Arras didakwa dilakukan oleh bekas pelajar dan disyaki pengganas ekstrimis Islam.

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada siri ancaman keselamatan itu berkaitan dengan pembunuhan guru tersebut.

Perancis meningkatkan amaran ancaman ke tahap tertinggi. Peguam anti-keganasan berkata pada hari Selasa bahawa suspek mengisytiharkan taat setia kepada kumpulan panggilan Negara Islam sebelum pembunuhan fatal itu.