Israelis bersatu di tengah serangan paling mematikan sejak Perang Yom Kippur

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan pada hari Sabtu bahawa Israel “berperang” dengan Hamas dan beliau telah memerintahkan “pengerahan simpanan yang luas.”

“Ia menjejaskan semua orang dan ia menjejaskan semua orang dengan serta-merta.” kata Profesor Kajian Israel UC Berkeley Ron Hassner, “Saya tahu lima orang yang berbeza yang sama ada hampir cedera semasa serangan itu, sedang dipanggil sekarang, atau mempunyai ahli keluarga yang sedang dipanggil sekarang, dan saya kenal berdozen orang yang telah menghabiskan beberapa jam terakhir dalam tempat perlindungan…. Ia menyentuh setiap orang dan setiap orang.”

Awal pagi Sabtu semasa perayaan Yahudi utama, organisasi keganasan Palestin Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel, dengan pengganas Hamas menyerbu sehingga 22 bandar dan komuniti di seberang sempadan Gaza.

Sabtu pagi, “Saya terjaga dengan siren dan dalam keadaan kabur,” jelas Shor Masori, seorang Israel Amerika yang melawat keluarga hanya beberapa batu dari Tel Aviv. “Roket terdekat jatuh kira-kira satu setengah batu dari kami, yang sangat sukar untuk diproses.” Masori meneruskan dengan mengatakan ia “seperti saya berada dalam mimpi buruk dan tidak dapat bangun.”

Bilangan kematian di Israel pada masa ini sekurang-kurangnya 800 dengan lebih 2,000 orang Israel cedera. Di Gaza, terdapat sekurang-kurangnya 313 orang Palestin mati dan hampir 2,000 cedera. Hassner berkata, “Semua yang ada pada Hamas adalah tebusan, mungkin lebih daripada 50 tebusan. Sangat sedikit daripada mereka adalah tentera, mereka adalah wanita, kanak-kanak, orang tua, beberapa orang sakit dalam kerusi roda.”

“Kehidupan telah benar-benar ditangguhkan” kata Jordyn Cummings, seorang rakan di organisasi perubahan sosial Yahel di Haifa Utara. “Sebahagian daripada kumpulan itu sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan negara ini jika mereka boleh pergi. Saya tahu orang yang melarikan diri sekarang. Saya merancang untuk tinggal buat masa ini.”

Pagi Ahad, kumpulan pengganas lain, Hezbollah, melepaskan puluhan roket merentasi sempadan utara Israel dari Lubnan, hanya 70 batu di timur laut Haifa. Cummings berkata, “Di mana saya berada, kami dekat dengan sempadan Lubnan, dan kami tidak tahu apa yang akan berlaku di sana.”

Bagi mereka yang mahu meninggalkan atau melakukan perjalanan lebih jauh dari pusat konflik, “mencari teksi telah menjadi sangat sukar.” kata Cummings. Mengenai penerbangan, Cummings menambah, “kesukaran adalah mengetahui sama ada untuk pergi atau tidak kerana kami tidak tahu sama ada meninggalkannya sekarang akan menjadi peluang terakhir.”

Walaupun situasi masih suram, “orang benar-benar bersatu,” kata Cummings. “Serangan itu telah sangat keji dan biadab,” tetapi “saya merasakan rasa kemasyarakatan. Kami semua telah bersatu untuk saling menyokong.”

“Anda boleh merasakan kesakitan kolektif di udara,” kata Masori. “Bahagian paling buruk adalah mendengar cerita kematian dan kesakitan dari keluarga saya tentang kawan-kawan dan orang yang disayangi mereka.” Ramai dalam komuniti Masori masih tidak tahu sama ada orang yang mereka kasihi selamat, cedera, mati atau diculik.

“Begitu banyak tentera dari simpanan bangkit bertindak sehingga ramai yang belum makan dalam 24 jam terakhir.” kata Masori.

Mereka yang tidak dipanggil membantu dengan apa jua cara yang mereka mampu. Masori dan keluarganya menghabiskan hari Ahad sebagai sukarelawan di sebuah restoran di Tel Aviv, membuat makanan kotak untuk tentera dan mereka yang terjejas oleh konflik. Restoran itu menerima begitu banyak sumbangan, kata Masori, “ia seolah-olah setiap restoran di Tel Aviv menyahut.”

Orang Israel menghadapi konflik yang mengerikan dan banyak yang masih tidak diketahui, tetapi rakyat telah membuat usaha yang memberangsangkan untuk bersatu dan menyokong tentera dan kerajaan mereka semasa krisis.