Israel tuduh Iran-disokong Hezbollah membina lapangan terbang direka untuk serangan, di tengah perjanjian pertukaran AS$6B Biden

Israel pada Isnin menuduh Iran membina sebuah lapangan terbang di selatan Lubnan berhampiran sempadan Israel, yang Menteri Pertahanan Yoav Gallant percaya akan digunakan sebagai batu loncatan untuk kemungkinan serangan pengganas.

Gallant mengemukakan gambar lapangan terbang itu semasa persidangan di Reichman University, dengan mengatakan ia mempunyai cap jari Iran dan Hezbollah, kumpulan pengganas Lubnan yang disokong oleh Tehran. Lapangan terbang itu kira-kira 12 batu dari sempadan Israel.

“Dalam gambar itu, anda boleh lihat bendera Iran berkibar di atas landasan, di mana rejim ayatollah merancang untuk beroperasi terhadap warganegara Israel,” kata Gallant, menurut The Times of Israel. “Dengan kata lain: tanah itu Lubnan, kawalannya Iran, dan sasarannya Israel.”

Gallant tidak mengembangkan objektif Iran yang mungkin tetapi berkata tapak itu boleh memuatkan pesawat bersaiz sederhana.

Kenyataan Gallant dibuat pada hari yang sama Kongres dimaklumkan tentang perjanjian yang dicapai antara pentadbiran Biden dan Iran, yang AS kelaskan sebagai penaja keganasan.

Perjanjian itu melihat kedua-dua belah pihak menukar banduan dan AS membekukan $6 bilion dana Iran. Majlis Keselamatan Negara berkata Setiausaha Negara Antony Blinken mengambil langkah untuk memastikan bahawa dana itu “boleh bergerak dari satu akaun sekatan ke akaun sekatan yang lain dan kekal disekat untuk perdagangan kemanusiaan.”

Presiden Iran Ebrahim Raisi memberitahu NBC pada hari Selasa bahawa Iran akan menggunakan wang itu bagaimanapun ia melihat sesuai.

“Wang ini adalah milik rakyat Iran, kerajaan Iran, jadi Republik Islam Iran yang akan memutuskan apa yang akan dilakukan dengan wang ini,” kata Raisi, tanpa mengembangkan apa sebenarnya dana itu akan digunakan.

“Kemanusiaan bermaksud apa sahaja yang diperlukan rakyat Iran, jadi wang ini akan dibelanjakan untuk keperluan itu dan keperluan rakyat Iran akan diputuskan dan ditentukan oleh kerajaan Iran,” katanya.

Desak pada hari Rabu mengapa $6 bilion itu perlu sebagai tambahan kepada pertukaran tahanan, koordinator komunikasi strategik Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata: “Ini adalah perjanjian yang dapat kami capai.”

Sehari selepas Kongres dimaklumkan tentang perjanjian itu, AS mengenakan sekatan ke atas beberapa operatif Hezbollah yang bekerja di Amerika Selatan – termasuk seorang lelaki Lubnan yang disyaki terlibat dalam serangan pengganas di Argentina pada tahun 1990-an.

Hezbollah ditetapkan sebagai “organisasi pengganas asing,” dan Washington juga mendakwa kumpulan itu terlibat dalam penyeludupan dadah di Amerika Latin untuk menjana pendapatan.

Amer Mohamed Akil Rada, menurut Perbendaharaan AS, menghabiskan lebih sedekad di Amerika Selatan sebelum berpindah ke Lubnan. Semasa di sana, dia didakwa menjalankan perniagaan eksport arang dari Colombia ke Lubnan dan menggunakan “80 peratus hasil perusahaan komersialnya untuk manfaat Hezbollah.”

Abang Rada, Samer, juga disekat dan dituduh terlibat dalam pelbagai operasi penyeludupan dadah dan pengubahan wang haram di seluruh Amerika Latin. Menurut Perbendaharaan, dia sebelum ini berpusat di Belize tetapi melarikan diri kerana kes berkaitan dadah dan terlibat dalam penyeludupan lebih daripada 1,100 paun kokain bernilai $15 juta yang disembunyikan dalam kiriman buah-buahan yang disita di El Salvador.

AS juga menyekat anak lelaki Rada, dikenali sebagai Mehdi Akil Helbawi, dan usahanya di Colombia Zanga S.A.S., syarikat eksport arang yang didakwa bapanya digunakan untuk membiayai Hezbollah.

Perbendaharaan juga mengenakan sekatan ke atas syarikat Lebanon Black Diamond SARL dan pemilik Ali Ismail Ajrouch. Syarikat itu dilaporkan memindahkan sekitar $40,000 ke syarikat arang Colombia.