Israel teddy bear display highlights Hamas’ child hostages

Satu pameran telah muncul di Tel Aviv daripada hampir tiga puluh beruang teddy buta mata untuk meningkatkan kesedaran kanak-kanak yang dijadikan tebusan oleh kumpulan pengganas Palestin Hamas.

Setiap beruang berbulu coklat dan putih mempunyai gambar salah seorang daripada kira-kira 30 kanak-kanak, sebahagian daripada 9 bulan, yang antara 222 orang yang dijadikan tebusan di Gaza oleh pejuang Hamas berikutan serangannya terhadap Israel pada 7 Oktober. Beruang-beruang yang diatur berhampiran air pancut itu diberi darah palsu, menurut Associated Press.

“Ia benar-benar tak dapat dipercayai. Tiada kata-kata. Kerana, walaupun dengan darah di atasnya anda boleh lihat, dan buta mata… ia sangat simbolik bagi saya tentang penawanan kanak-kanak yang tidak bersalah,” kata seorang penunggang lalu, Hilary Meyerov, kepada AP. “Ia benar-benar menyayat hati.”

“Bawa mereka kembali. Bawa mereka kembali,” tambah Avigail Ben-Yosef. “Saya menghantar cinta kepada semua keluarga, mereka menunggu kanak-kanak ini, dan kepada semua tebusan lain.”

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Sebanyak 7,191 orang telah terbunuh dalam peperangan di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 33 orang Amerika.

Kementerian kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas mendakwa sekurang-kurangnya 5,791 orang Palestin terbunuh di Gaza dan lebih daripada 16,297 cedera.

Askar Israel bersedia untuk menyerbu Gaza sebaik sahaja mereka menerima arahan untuk berbuat demikian. Laporan menyatakan operasi darat yang dijangka di Gaza telah ditangguhkan kerana Israel dan pengantara Qatar bekerja di belakang tabir untuk menjamin pembebasan tebusan yang dipegang oleh Hamas.

PENGERUSI HAMAS BERJUMPA DENGAN HEZBOLLAH, JIHAD ISLAM UNTUK MERANCANG ‘KEMENANGAN’ TERHADAP ISRAEL

Hamas sehingga kini telah melepaskan empat tebusan.

“Kami mempunyai 10 warga Amerika yang tidak diketahui,” kata Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken minggu ini semasa tampilan di “Meet the Press” NBC. “Kami percaya bahawa beberapa bilangan yang signifikan adalah tebusan.”

Beliau menambah bahawa “kami mempunyai idea yang agak kuat bahawa sebahagian daripada 10 sekurang-kurangnya sedang dipegang tebusan di Gaza oleh Hamas.”

’ Chris Pandolfo, Stephen Sorace dan