Israel serbu sekali lagi hospital terbesar di Gaza, mendakwa Hamas berkumpul semula di sana

(SeaPRwire) –   melancarkan serangan lain ke atas hospital terbesar di Jalur Gaza awal Isnin atas dakwaan bahawa pengganas Hamas menyusun semula diri di sana dan menyerang dari dalam kompleks tersebut.

Tentera Israel menyerbu Hospital Al-Shifa pada November lepas selepas mendakwa bahawa Hamas mengekalkan pusat arahan rumit di dalam dan di bawah kemudahan tersebut, yang kemudiannya disahkan oleh .

Orang yang berlindung di hospital itu mengatakan pasukan tentera Israel telah mengelilingi kompleks awal Isnin dan bahawa penembak tepat menembak orang di dalam, menurut laporan oleh Agensi Berita Associated Press. Mereka juga mengatakan tentera menyerbu beberapa bangunan dan menahan puluhan orang.

Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas mengatakan kira-kira 30,000 orang berlindung di hospital itu, termasuk pesakit, kakitangan perubatan dan orang yang melarikan diri ke sana mencari keselamatan di tengah-tengah antara tentera Israel dan pengganas Hamas.

“Kami terkurung di dalam,” kata Abdel-Hady Sayed, yang telah berlindung di hospital lebih tiga bulan. “Mereka menembak apa-apa yang bergerak … doktor dan ambulans tidak boleh bergerak.”

Kementerian itu juga mendakwa tentera Israel mengarahkan tembakan senjata dan peluru berpandu ke a bangunan yang digunakan untuk pembedahan khusus dan bahawa kebakaran bermula di pintu hospital.

Jurucakap tentera laut Israel, Laksamana Muda Daniel Hagari, berkata tentera melancarkan “operasi tinggi ketepatan” di bahagian kompleks perubatan. Beliau berkata pemimpin kanan Hamas telah menyusun semula di sana dan mengarahkan serangan dari kompleks tersebut.

Tentera Israel melepaskan video udara apa yang dikatakannya sebagai pengganas Hamas menembak pasukannya dari dalam hospital dan video roket peledak berpandu mengenai kenderaan berperisai, dan berkata pasukannya menahan kira-kira 80 orang dalam serbuan itu.

Hagari berkata pesakit dan kakitangan perubatan boleh kekal di hospital dan laluan selamat tersedia untuk orang awam yang ingin meninggalkan tempat itu.

Israel menuduh bahawa Hamas menggunakan hospital dan kemudahan awam lain untuk melindungi pejuangnya. Tentera Israel telah menyerbu beberapa hospital sejak permulaan perang yang dicetuskan oleh serangan tanpa sebelumnya Hamas terhadap Negara Yahudi pada 7 Oktober.

Kebanyakan kemudahan perubatan Gaza terpaksa ditutup kerana kekurangan bahan api dan bekalan perubatan. Serangan Israel telah memaksa kebanyakan penduduk meninggalkan rumah, dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melaporkan suku penduduk mengalami kelaparan.

Kementerian Kesihatan Gaza melaporkan lebih 31,000 orang Palestin terbunuh dalam perang itu, walaupun ia tidak membezakan antara orang awam dan pengganas dalam jumlah kematian.

Hamas membunuh kira-kira 1,200 orang dalam serangan kejutan pada 7 Oktober yang membawa kepada perang dan mengambil sekitar 250 orang sebagai tebusan. Hamas masih disyaki memegang kira-kira 100 orang sebagai tebusan, serta mayat 30 orang lain, selepas kebanyakan yang lain dibebaskan semasa gencatan senjata sementara November dalam pertukaran pembebasan orang Palestin yang dipenjarakan oleh Israel.

Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir telah menghabiskan minggu cuba mengaturkan gencatan senjata dan pembebasan tebusan lain antara Israel dan Hamas, tetapi kedua-dua pihak tidak dapat mencapai persetujuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.