Israel, pengganas Hamas dan pertempuran berulang di sekitar Jalur Gaza

Jalur Gaza – atau Gaza – adalah sebidang tanah seluas 140 batu persegi di sepanjang Laut Mediterranean antara Mesir dan Israel. Ia terdiri daripada bandar-bandar Rafah, Khan Younis, Deir al-Balah, Jabalia, Al-Nazlah dan Gaza.

Mesir sebelum ini menduduki Jalur Gaza melalui pemerintahan tentera dari 1949 hingga 1956 dan sekali lagi dari 1957 hingga 1967. Israel mengambil alih pendudukan jalur itu pada 1967 semasa Perang Enam Hari bermula dengan serangan udara yang memusnahkan tentera udara Mesir. Konflik itu bermula pada 5 Jun 1967 dan berakhir pada 10 Jun, mengakibatkan Israel memiliki Kawasan Suci termasuk Kota Lama Jerusalem dan Gaza serta Tebing Barat dan Jerusalem Timur.

“Perang Enam Hari adalah salah satu kemenangan terbesar dalam sejarah Israel,” kata Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada 2017.

Jalur Gaza, di mana berjuta-juta rakyat Palestin kini menetap, kemudian dirampas oleh Hamas, kumpulan pengganas proksi Iran yang sengit menentang kewujudan Israel.

Kekerasan antara orang Israel dan Palestin telah berlaku selama bertahun-tahun bukan sahaja kepada Israel, tetapi juga di Gaza dan Tebing Barat, membunuh ribuan orang awam dalam beberapa tahun yang lalu.

Hamas, dikelaskan sebagai kumpulan pengganas oleh Jabatan Negara AS, telah menganiaya dan membunuh ribuan orang awam, termasuk beberapa orang Amerika, semasa serangan mengejut ke atas Israel pada pagi 7 Oktober, melepaskan roket dari Jalur Gaza. Bunyi pelancaran roket dapat didengar di Gaza apabila penduduk melaporkan pertempuran bersenjata di sepanjang pagar pemisah dengan Israel, berhampiran bandar selatan Khan Younis.

Lebih daripada 100 orang awam Israel telah ditawan oleh pengganas Hamas dan ditahan di Gaza. Pengantara Qatari sedang berunding dengan pegawai Hamas untuk membebaskan orang Israel yang kini ditawan. Tawanan termasuk orang awam dari usia bayi hingga warga emas. Setiausaha Negara Antony Blinken menyatakan beliau menyedari laporan pada hari Ahad bahawa orang Amerika mungkin termasuk dalam kalangan tebusan. Setakat pagi Isnin, pentadbiran Biden masih belum mengesahkan kesahihan ini.

Pasukan Pertahanan Israel telah mengelilingi sempadan Gaza pada hari Isnin di mana puluhan ribu tentera Israel ditempatkan dan telah mengambil semula kawalan kawasan itu. Pada hari yang sama, Menteri Tenaga dan Infrastruktur Israel Israel Katz memerintahkan bekalan air ke Jalur Gaza dipotong.

“Saya telah memerintahkan pengepungan lengkap ke atas Jalur Gaza,” kata Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant di Markas Tentera Selatan IDF di Beersheba. “Tidak akan ada elektrik, makanan, bahan api, semuanya ditutup.”

Gallant menambah, “Kami melawan haiwan manusia dan kami bertindak sewajarnya.”

Beer Sheva, sebuah bandar kira-kira 25 batu ke selatan Gaza, membantu orang yang cedera, termasuk mereka dalam keadaan serius dan kritikal.