Israel menuduh Iran mengarahkan serangan Hezbollah sepanjang sempadan utara dengan Lubnan

Tentera Israel menuduh Iran pada Isnin mengarahkan serangan oleh kumpulan militan Hezbollah sepanjang sempadan utara dengan Lubnan.

“Hezbollah telah melakukan beberapa serangan tembakan semalam untuk cuba menyelewengkan usaha operasi kami dari selatan, ini di bawah arahan dan sokongan Iran sambil meletakkan negara Lubnan dan rakyatnya dalam bahaya,” jurucakap Laut Brig. Jen. Daniel Hagari menulis di X.

“Tentera Pertahanan Israel (IDF) sangat teratur dan berorganisasi di utara,” tambahnya. “Kami telah meningkatkan kekuatan kami dan kami bertindak secara ofensif terhadap sebarang aktiviti terhadap kami dengan cara yang ditentukan.”

Kenyataan itu datang ketika IDF dan Kementerian Pertahanan Israel mengumumkan satu pelan pada Isnin untuk mengevakuasi penduduk yang terletak berhampiran sempadan Lubnan ke rumah tetamu yang dibiayai kerajaan.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Badan Pengurusan Kecemasan Kebangsaan (NEMA) Kementerian Pertahanan dan IDF mengumumkan pelaksanaan satu pelan untuk mengevakuasi penduduk Israel utara yang tinggal dalam kawasan sehingga 2 kilometer dari sempadan Lubnan ke rumah tetamu yang dibiayai kerajaan,” satu kenyataan bersama agensi itu membaca.

Apabila pertembungan pecah antara pasukan Israel dan militan Hezbollah di sempadan utara Israel pada Ahad, satu misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata satu roket menyerang ibu pejabatnya di selatan Lubnan.

ROKET MENYERANG IBU PEJABAT PENJAGA DAMAI PBB DI SELATAN LUBNAN KETIKA PERTEMBUNGAN MENINGKAT DI SEMPADAN UTAMA ISRAEL

Jurucakap Hezbollah Rana Sahili memberitahu Associated Press bahawa pertempuran itu hanyalah “pertembungan ringan” dan hanya “amaran.”

Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan pada Ahad juga memberi amaran bahawa militan Hezbollah membawa “risiko sebenar eskalasi” di sempadan utara Israel.

Sullivan, membuat beberapa rancangan berita TV Ahad, juga menyentuh kemungkinan keterlibatan Iran, kerana rejim itu lama memberi sokongan kepada kumpulan pengganas Hezbollah di Lubnan.

“Kami bimbang. Kami melihat risiko sebenar eskalasi di sempadan utara,” katanya kepada ABC’s “This Week.” “Dan itulah sebabnya Presiden Biden begitu jelas dan kuat mengatakan tiada negara dan tiada kumpulan harus mengambil kesempatan situasi ini untuk kepentingan mereka atau harus meningkatkan konflik.”

’ Landon Mion, Stephen Sorace dan Danielle Wallace menyumbang kepada laporan ini.