Israel menolak PBB, agensi bantuan mengatakan Gaza berada di ambang kelaparan: ‘tiada kekurangan makanan’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Ketua unit tentera Israel yang bertanggungjawab menyelaras operasi bantuan kemanusiaan besar-besaran untuk berjuta-juta orang terperangkap di tengah-tengah perang ganas di enklaf kecil mereka, menolak dakwaan terkini bahawa wilayah itu berada di ambang kelaparan atau menghadapi ancaman penyakit berjangkit dan merbahaya yang segera.

Kolonel Moshe Tetro, ketua Pentadbiran Koordinasi dan Perhubungan (CLA) untuk Jalur Gaza, bahagian badan tentera yang pada masa aman memudahkan permit masuk untuk beratus-ratus ribu orang awam dan pekerja Palestin dan mengawasi import dan eksport Palestin ke Israel dan luar, memberitahu Digital bahawa walaupun beliau mengetahui laporan yang mendakwa wilayah itu berada di ambang kelaparan, pada masa ini, “tiada sekatan makanan masuk ke Gaza.”

Berucap pada hari Jumaat untuk kali pertama dalam hampir sebulan, Presiden Biden dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanayahu membincangkan situasi berterusan di Gaza. Menurut ringkasan panggilan yang diberikan oleh Rumah Putih, “Presiden dan Perdana Menteri meninjau situasi di Gaza dan peralihan ke operasi sasaran yang akan membolehkan aliran jumlah bantuan kemanusiaan yang semakin meningkat sambil mengekalkan tekanan tentera ke atas Hamas dan pemimpin-pemimpinnya.”

Tetro, pasukannya daripada askar bekerja siang dan malam untuk memastikan beratus-ratus lori bantuan, air minuman dan bahan api memasuki enklaf Palestin setiap hari – dan bekerja untuk memudahkan perjalanan berbahaya melalui Jalur – berkata ia penting untuk melihat data. Sebelum perang, katanya, hanya 70 lori makanan memasuki Gaza setiap hari. Beliau berkata jumlah itu kini lebih daripada dua kali ganda menjadi 220 lori makanan memasuki harian dalam minggu lepas.

“Jika anda membuka Telegram dan laman media sosial lain, lihat pasar di Rafah hari Jumaat lalu – anda akan lihat bahawa walaupun banyak perkara hilang, tiada kekurangan makanan,” katanya, merujuk kepada bandar selatan Gaza di mana beratus-ratus ribu awam Palestin telah mencari perlindungan daripada pertempuran.

“Saya mengesyorkan kepada sesiapa yang menulis tentang ini untuk menjadikan perkataan mereka berdasarkan fakta dan bukan atas dasar agenda politik,” kata Tetro.

“Angka kami datang daripada Pejabat Koordinasi Urusan Kemanusiaan PBB (OCHA,)” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri. Jurucakap itu juga mencatatkan bahawa Blinken bertemu dengan Setiausaha Agung PBB di Davos dan bercakap dengan “Koordinator Bantuan Kemanusiaan dan Pembinaan Semula Gaza yang baru dilantik PBB, Sigrid Kaag menekankan pentingnya memperkukuh mekanisme koordinasi bantuan kemanusiaan di Gaza dan memudahkan bantuan ke bahagian utara Jalur Gaza.”

Minggu lepas ketua-ketua (WFP), UNICEF dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengeluarkan kenyataan akhbar bersama meminta Israel membenarkan lebih bantuan masuk ke Jalur Gaza kerana “keseluruhan penduduk Gaza – kira-kira 2.2 juta orang – berada dalam krisis atau tahap kecuali keselamatan makanan yang lebih teruk.”

“Praktikal semua orang Palestin di Gaza melewatkan makanan setiap hari sementara banyak orang dewasa lapar supaya kanak-kanak boleh makan,” kata kenyataan itu, mengutip laporan terkini Integrated Food Security and Nutrition Phase Classification. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memberi amaran tentang kelaparan jika keadaan semasa di Gaza berterusan.

“Orang di Gaza berisiko mati kelaparan hanya beberapa batu dari lori penuh makanan. Setiap jam yang hilang meletakkan berbilang nyawa dalam bahaya. Kami boleh mengelakkan kelaparan tetapi hanya jika kami boleh menghantar bekalan yang mencukupi dan mempunyai akses selamat kepada semua orang yang memerlukan, di mana sahaja mereka berada,” kata Pengarah Eksekutif WFP Cindy McCain dalam kenyataan itu, yang membuat rayuan genting kepada Israel untuk membuka laluan tambahan, serta pelabuhan berhampirannya di Ashdod, supaya lebih bantuan yang dihantar dari seluruh dunia boleh diterima.

Pada masa ini, kebanyakan bantuan – terutamanya dari negara-negara Arab dan Muslim seperti Mesir, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Qatar dan Turki – tiba di pelabuhan Mesir yang lebih kecil al-Arish di utara Sinai. Daripada situ, ia diangkut ke dua stesen di sempadan dengan Israel, di mana askar daripada unit Tetro memeriksa kargo untuk senjata dan peluru yang mungkin dismuggled kepada pengganas Hamas di dalam Jalur.

Berikutan pemeriksaan keselamatan yang teliti, lori-lori, termasuk makanan, ubat-ubatan, dan bekalan penting seperti selimut dan khemah, memasuki Gaza sama ada melalui Laluan Kerem Shalom dari Israel atau di Laluan Rafah dari Mesir. Agensi bantuan antarabangsa dan organisasi Palestin tempatan kemudiannya mengedarkan barang kepada mereka yang memerlukan di seluruh wilayah yang dilanda perang. Israel juga bersetuju dengan penghantaran tepung ke pelabuhannya di Ashdod.

Jurucakap untuk Koordinator Aktiviti Kerajaan di Wilayah, badan tentera yang mengawasi CLA Gaza, menekankan bahawa Israel telah membuka tambahan semak dan lagi satu titik masuk bantuan di Laluan Kerem Shalom dan meningkatkan keupayaan pemeriksaannya dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

“Kami memeriksa lebih lori daripada PBB mampu menampung di Gaza,” kata jurucakap itu.

Menurut angka terkini yang diterbitkan oleh Pejabat Koordinasi Urusan Kemanusiaan PBB (OCHA) – berdasarkan maklumat daripada Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza – lebih 1.9 juta orang, atau hampir 85% penduduk Jalur, terpaksa berpindah rumah. Kebanyakan mereka yang mencari perlindungan berlindung di kemudahan yang dikendalikan oleh UNRWA, agensi PBB yang bertanggungjawab untuk pelarian Palestin, OCHA berkata.

Dalam mesyuarat Majlis Keselamatan PBB baru-baru ini, Martin Griffiths, timbalan setiausaha agung PBB untuk hal ehwal kemanusiaan dan bantuan kecemasan, menggambarkan situasi di Gaza sebagai “mengerikan”, dengan menekankan apa yang dilaporkan oleh PBB adalah “keadaan mengerikan di atas tanah.”

“Tempat perlindungan penuh, makanan dan air hampir habis, dan risiko kelaparan semakin meningkat setiap hari,” katanya. “Sistem kesihatan dalam keadaan runtuh: wanita tidak dapat bersalin dengan selamat; kanak-kanak tidak dapat divaksinasi; yang sakit dan cedera tidak dapat mendapat rawatan; dan penyakit berjangkit meningkat.”

Minggu lepas, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres menggema perasaan yang sama dengan berkata, “bayang panjang kelaparan menghantui rakyat Gaza – bersama penyakit, kekurangan zat makanan dan ancaman kesihatan lain.”

Di ibu pejabat Unit Koordinasi dan Perhubungan CLA untuk Gaza, di mana askar Israel memantau laporan berita dan media sosial datang dari Gaza 24 jam sehari, bercakap dengan kenalan tempatan mereka di tanah dan menyelaraskan usaha bantuan kemanusiaan dengan organisasi antarabangsa, termasuk PBB, Kolonel Tetro berkata bahawa beliau tidak hairan dengan komen sedemikian.

“Kami tahu agensi-agensi ini secara sistematik berbohong dan menggunakan naratif palsu, tetapi kami berhubung rapat dengan pegawai antarabangsa dan Palestin untuk menilai situasi awam di Jalur Gaza,” katanya, mengulangi bahawa tiada kekurangan makanan atau air di dalam Gaza.

Tetro juga menafikan dakwaan penyakit berjangkit meningkat. Jika itu benar, katanya, “maka mengapa penyakit-penyakit itu tidak wujud? Tiada data kami, termasuk daripada agensi antarabangsa, mengenal pasti sebarang wabak penyakit.”

“Saya tidak kata keadaan di Gaza adalah menyenangkan,” kata Tetro, yang baru-baru ini membenarkan vaksin tambahan untuk hospital-hospital di Gaza jika berlaku wabak. “Tetapi terdapat jurang besar antara kebenaran dan kebohongan serta propaganda yang malangnya, masyarakat antarabangsa dan juga media menggalakkan, mengulangi naratif sebuah pertubuhan pengganas kejam tanpa menyemak fakta terlebih dahulu.”

Pada Isnin, COGAT mengumumkan bahawa lori bantuan ke-10,000 tiba di Gaza sejak permulaan perang dengan Hamas. Kenyataan itu mencatatkan bahawa “hampir 99% lori yang dikoordinasi diluluskan untuk memasuki.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.