Israel menghapuskan komander Hamas yang terkemuka yang membantu mengarahkan pembunuhan beramai-ramai Oktober 7, IDF mengatakan

Pasukan Israel telah menghapuskan komander Hamas yang teratas yang membantu mengarahkan pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober di Israel, tentera pertahanan Israel mengumumkan Selasa.

Tentera Pertahanan Israel (IDF) dan pasukan keselamatan Israel Shin Bet menyatakan serangan udara Selasa membunuh Nassim Abu Ajina, komander Batalion Beit Lahia dalam bahagian utara Hamas. Jurucakap IDF Daniel Hagari menyatakan Ajina bertanggungjawab mengarahkan serangan terhadap warganegara Israel pada 7 Oktober.

“IDF dan Shin Bet menghapuskan komander Batalion Beit Lahia dalam organisasi pengganas Hamas. Pejuang jet yang dibimbing oleh maklumat perisikan dari Amman dan Shin Bet membunuh malam tadi komander Batalion Beit Lahia dalam bahagian utara Hamas, Nassim Abu Ajina, yang menghantar serangan pembunuhan Hamas pada 7 Oktober ke Kibbutz Erez dan Moshav Netiv Hathara,” tulis Hagari dalam kenyataan.

“Pada masa lalu, beliau memerintah tentera udara Hamas, dan mengambil bahagian dalam pembangunan keupayaan drone dan paraglider organisasi pengganas itu,” tambah Hagari. “Penghapusannya membentuk kerosakan yang ketara kepada usaha organisasi pengganas Hamas dalam mengganggu operasi darat IDF.”

Ajina ialah komander Hamas senior terkini yang jatuh dalam kempen membalas Israel. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah bersumpah untuk memusnahkan Hamas di Gaza dan menolak seruan gencatan senjata pada Isnin.

Netanyahu membandingkan pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober oleh Hamas dengan serangan Pearl Harbor dan 11 September terhadap AS, mengatakan Israel sama berhak membalas pengganas Hamas di Gaza. Beliau kemudian mengatakan bahawa Israel akan terus berperang melawan Hamas “sehingga kemenangan.”

“Seruan gencatan senjata adalah seruan bagi Israel menyerah kepada Hamas, menyerah kepada keganasan, menyerah kepada kebarbaran. Itu tidak akan berlaku,” kata Netanyahu.

“Tuan-tuan dan puan-puan, al-Kitab mengatakan bahawa ada masa untuk perdamaian dan masa untuk perang. Ini adalah masa untuk perang. Perang untuk masa depan kita yang bersama. Hari ini kita menarik garis antara pasukan peradaban dan pasukan kebarbaran. Ia adalah masa bagi semua orang untuk memutuskan di mana mereka berdiri. Israel akan berdiri menentang pasukan kebarbaran sehingga kemenangan. Saya harap dan doakan negara-negara beradab di seluruh dunia akan menyokong perjuangan ini.”

Pasukan Israel memasuki fasa kedua konflik mereka dengan Hamas minggu ini, dengan besar-besaran meluaskan operasi darat di dalam Jalur Gaza. Pegawai tentera telah memperingatkan bahawa perang ini akan lama dan sukar.

Netanyahu juga berkata Isnin bahawa “kekejaman yang Hamas lakukan pada 7 Oktober mengingatkan kita bahawa kita tidak akan merealisasikan janji masa depan yang lebih baik kecuali kita, dunia beradab, bersedia melawan orang barbar.”

“Kerana orang barbar bersedia melawan kita. Dan matlamat mereka jelas – hancurkan masa depan yang menjanjikan itu, musnahkan segala yang kita kasihi dan memimpin dunia ketakutan dan kegelapan,” beliau teruskan.

Pada Selasa, sebanyak 9,400 orang telah terbunuh dalam perang di kedua-dua belah, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 33 orang Amerika.

Kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas di Jalur Gaza mendakwa lebih 8,000 orang Palestin terbunuh di Gaza dan 110 di Tebing Barat, walaupun AS menolak ketepatan data itu.