Israel mengatakan Iran meningkatkan usaha merekrut mata-mata, menabur perpecahan di media sosial

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Sebagai di Gaza terhadap salah satu agen terlatih terbaik Iran, Hamas, rejim Islamik di Tehran meningkatkan usahanya untuk menyerang Negara Yahudi secara langsung melalui platform media sosial seperti TikTok, Instagram dan Telegram. Ia merekrut warga Israel keturunan Iran untuk mengintip dan menyebarkan maklumat tidak tepat yang membahagikan, Pihak Keselamatan Israel mendedahkan dalam kenyataan minggu ini.

Menurut agensi itu, yang lebih dikenali dengan akronimnya, Shin Bet, pasukan keselamatan Iran berjaya dalam minggu-minggu kebelakangan ini merekrut beberapa warganegara Israel, menetapkan mereka pada misi seperti memfotografi kediaman pegawai keselamatan dan tokoh-tokoh terkemuka yang secara terbuka mengkritik Iran.

Selain itu, kata Shin Bet, orang Iran yang tidak menyedari tugaskan agen Israel mereka untuk menghantar tukungan bunga dan mesej kepada sesetengah keluarga mereka yang diambil tebusan oleh Hamas semasa serangan teror maut pada 7 Oktober lalu di selatan Israel. Shin Bet juga mengatakan ia telah menemui platform dalam talian yang digunakan oleh Iran untuk mempromosikan aktiviti membahagikan terhadap sesetengah keluarga itu, termasuk menggerakkan protes berhampiran rumah mereka dan mengambil gambar semasa perhimpunan besar-besaran yang diadakan setiap minggu di Israel.

Dr. Yoel Guzansky, felo kanan di Institut Kajian Keselamatan Kebangsaan di Universiti Tel Aviv, memberitahu tindakan Iran Digital sejak meletusnya perang Gaza berikutan serangan Hamas “menunjukkan bahawa Iran berazam melemahkan Israel dan menggunakan apa sahaja kuasanya untuk berbuat demikian.”

Iran diketahui menggunakan kaedah penyusupan siber pada masa lalu, termasuk di mana empat wanita Yahudi keturunan Iran direkrut dan diminta untuk memfotografi tapak sensitif oleh seorang pengendali Iran di Turki. Guzansky berkata, sejak permulaan perang semasa, “intensiti serangan yang kita lihat baru-baru ini jauh lebih tinggi.”

“Kita melihat Iran berperang dengan Israel dalam beberapa dimensi,” katanya, “secara kinetik, melalui agen-agen dan dalam Apa yang paling menarik tentang kawasan siber adalah bahawa serangan itu datangnya secara langsung dari Iran.”

Shin Bet berkata ia telah menggunakan alat maju untuk mengesan platform dalam talian palsu jelas dilancarkan dan dipromosikan dari Tehran, ibu negara Iran. Di antara tapak yang ditemui, agensi keselamatan Israel itu berkata, adalah kaji selidik dalam talian yang meminta maklumat peribadi orang Israel yang kemudiannya digunakan untuk merekrut mereka untuk mengintip dan siri laman web palsu yang memperagakan pelbagai parti politik Israel, serta pihak penyiaran kebangsaan Israel, untuk “menyulut perbahasan politik dan memperdalam perpecahan di Israel,” kata Shin Bet.

“Shin Bet, bekerjasama dengan agensi keselamatan Israel yang lain, sedang mengambil langkah aktif untuk memantau dan menangani sebarang aktiviti yang membahayakan keselamatan Negara Israel,” kata agensi itu dalam kenyataannya.

“Iran percaya – dan ia tidak silap – bahawa masyarakat Israel mempunyai kelemahan terhadap,” kata Guzansky, menggunakan contoh sistem politik kacau Israel dan protes jalanan besar-besaran awal tahun ini apabila ratusan ribu orang berhimpun menentang rancangan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk mengubah kehakiman.

Dia berkata Iran sentiasa mencari cara untuk “mempersendakan orang Israel antara satu sama lain.”

“Mereka telah menggunakan semua jenis mesej dalam talian yang bertujuan untuk membahagikan dan menaklukkan Israel. Ia begitu mudah,” kata Guzansky.

Dr. Meir Javedanfar, pensyarah dalam Pengajian Iran di Universiti Reichman berhampiran Tel Aviv, yang dibesarkan di Tehran, memberitahu usaha Iran Digital untuk menyusup dan memanipulasi masyarakat Israel “sangat membimbangkan bagi warga Israel keturunan Iran.”

“Warga Israel keturunan Iran merupakan sasaran dan mangsa dasar permusuhan rejim Iran terhadap Israel,” katanya. “Kami sangat bimbang, bukan sahaja kerana sokongan Iran terhadap kumpulan yang mahu membunuh orang Israel, termasuk warga Israel keturunan Iran, tetapi juga kerana Iran cuba mengumpul maklumat melalui kami.

“Kami telah melihat Iran cuba menipu warga Israel keturunan Iran untuk mengumpul maklumat daripada mereka pada masa lalu,” kata Javedanfar. “Sentiasa ada kebimbangan jika seseorang yang anda tidak kenal cuba menghubungi anda dalam bahasa Parsi, ia mungkin sesuatu yang mencurigakan, dan anda perlu berhati-hati besar.”

Javedanfar, yang berpindah ke Israel melalui UK pada 2004, berkata sehingga kira-kira 2007 warga Israel keturunan Iran akan kembali melawat negara asal mereka, tetapi berhenti selepas rejim Iran cuba merekrut beberapa orang yang sedang melawat di sana.

“Kami masih sangat terhubung dengan rakyat Iran dan budaya Iran,” katanya. “Dan kami juga bersimpati sangat dengan nasib rakyat Iran.”

Semasa , simpati itu telah dipantulkan, katanya, oleh ramai orang Iran yang menentang rejim ekstremis di negara mereka.

“Di media sosial, kami telah melihat bahawa satu-satunya orang yang sangat pro-Israel sebenarnya adalah rakyat Iran kerana mereka juga melihat diri mereka sebagai mangsa ekstrimisme Islam,” kata Javedanfar.

Guzansky, dari INSS, berkata, bagaimanapun, bahawa Iran harus dilihat sebagai masalah global dan bukan hanya masalah untuk Israel.

“Iran berada di belakang bayang-bayang, di belakang tabir, memindahkan semua bahagian yang berbeza dan semua agen yang berbeza,” katanya. Guzansky menunjuk bukan sahaja kepada Hamas di Gaza, tetapi juga kepada Hezbollah di Lubnan dan Houthi di Yaman, yang telah mengganggu laluan perkapalan global dengan menyerang sasaran AS dan antarabangsa di Laut Merah.

Guzansky berkata kerana Barat – dan Israel – memberi keutamaan menangani ambisi nuklear Iran, ia gagal memberi perhatian kepada ancaman lain yang dibawa oleh rejim itu di rantau ini.

“Israel berperang dengan Iran di Syria, tetapi berperang sendirian,” katanya. “AS enggan terlibat dan cuba dengan hampir sebarang kos. Tetapi penenangan akan melakukan sebaliknya. Ia akan membawa perang lebih dekat kerana anda membenarkan lawan anda membina kuasa dan meningkatkan selera – itulah cara Iran melihatnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.