Israel menahan visa untuk pegawai PBB selepas komen Hamas: ‘Ajar mereka pelajaran’

Ketegangan antara Israel dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meningkat selepas siri komen mengenai Hamas membawa kepada penolakan visa PBB.

Setiausaha Agung PBB António Guterres berkata pada Selasa semasa mesyuarat Majlis Keselamatan bahawa serangan pengganas terhadap Israel pada 7 Oktober “tidak berlaku dalam vakum.”

Penyokong Israel mengambil tersinggung dengan dakwaan itu, dan pengkritik mendakwa PBB menyalahkan negara Yahudi itu atas pembunuhan warganya sendiri oleh Hamas.

Kerajaan Israel segera menuntut Guterres meletak jawatan dan mempertingkatkan pertengkaran itu dengan menolak visa kepada pegawai PBB.

“Kami akan menolak untuk memberi visa kepada wakil PBB,” kata Duta PBB Israel Gilad Erdan. “Kami sudah menolak memberinya kepada Timbalan Setiausaha Agung untuk Kemanusiaan PBB Martin Griffiths.

“Sudah tiba masanya untuk mengajar mereka pelajaran.”

Erdan, yang menggambarkan komen Guterres sebagai “mengejutkan” sebelum meminta peletakan jawatannya, menggandakan panggilan itu pada Rabu untuk Guterres meletak jawatan.

“Ia adalah satu aib kepada PBB bahawa setiausaha agung tidak menarik balik kata-katanya dan tidak mampu memohon maaf atas apa yang dikatakannya semalam. Beliau perlu meletak jawatan,” kata Erdan pada Rabu dalam satu kenyataan.

Semasa 19 hari peperangan sejak 7 Oktober, Kementerian Kesihatan Hamas yang ditadbir mendakwa sekurang-kurangnya 5,791 orang Palestin terbunuh dan 16,297 cedera.

Lebih daripada 1,400 orang Israel terbunuh dalam serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober, dan 222 warganegara Israel dan asing ditawan di Gaza.

Empat orang telah dibebaskan sehingga kini.

Digital’s Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.