Israel mahu: ‘Penghina Khan Younis’, pengganas Hamas lain kini menjadi sasaran IDF

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Yahya Sinwar, ketua Hamas di Gaza, adiknya yang lebih muda, Muhammed, dan dua komander tentera senior Hamas yang lain – Rafa’a Salameh dan Mohammad Deif – dianggap sebagai pembunuh terburuk dari bandar Khan Younis selatan di Gaza.

Kini keempat-empat mereka adalah pengganas paling dikehendaki oleh Israel.

Ketika Tentera Pertahanan Israel (IDF) bersiap untuk apa yang mungkin menjadi pertempuran terhebatnya sehingga kini terhadap Hamas, tentera menjatuhkan risalah di bandar Khan Younis yang kedua terbesar pada Khamis, meminta penduduk untuk berkongsi sebarang maklumat tentang di mana keempat-empat lelaki itu berada dan menawarkan ganjaran kewangan yang besar – sekitar $1 juta secara keseluruhan – untuk sesiapa yang berani datang ke hadapan.

Keempat-empat pengganas itu dilahirkan dan dibesarkan di Khan Younis, bandar kira-kira dua batu timur Laut Mediterranean, dan Sinwar, yang sudah mempunyai nama samaran “Pembunuh Khan Younis”, kerana kaedah kekejaman dan penyiksaan beliau terhadap musuh, sama ada Israel atau Palestin, dianggap sebagai otak di sebalik pembunuhan beramai-ramai orang awam Israel yang dilakukan oleh beribu-ribu pengganas Hamas pada 7 Oktober, yang memulakan perang semasa.

Pemimpin politik dan tentera Israel merujuk kepada Sinwar sebagai “orang mati berjalan”.

Jadi, siapakah empat lelaki itu yang Israel sanggup berikan satu juta dolar untuk?

Dikehendaki: Yahya Sinwar

Jawatan: Ketua Hamas di Gaza

Ganjaran: $400,000

Baru-baru ini digambarkan sebagai ‘orang mati berjalan’, Sinwar, yang kini berusia 61 tahun pada akhir Oktober, dilahirkan di kem pelarian Khan Younis ketika kawasan itu masih merupakan sebahagian daripada Mesir. Menurut beberapa sumber, beliau sentiasa menjadi aktivis militan dan menyertai Hamas tidak lama selepas penubuhannya pada tahun 1987. Dua tahun kemudian, beliau ditangkap oleh Israel kerana terlibat dalam penculikan dan pembunuhan dua warganegara Israel, serta penyiksaan dan pembunuhan empat orang Palestin yang dianggapnya sebagai perisik. Beliau dijatuhi hukuman penjara seumur hidup dan akhirnya menghabiskan 22 tahun di penjara Israel sehingga dibebaskan pada tahun 2011 sebagai sebahagian daripada pertukaran tawanan untuk askar Israel yang diculik, Gilad Shalit.

Semasa berada di penjara, Sinwar menjadi tokoh yang terkenal dan berpengaruh di kalangan tahanan Hamas yang lain dan belajar bercakap bahasa Ibrani lancar. Beliau mempunyai pemahaman mendalam tentang masyarakat Israel, menurut mereka yang pernah bertemu dan mengkaji beliau, dengan menyatakan bahawa beliau karismatik dan ekstrem, dengan kepercayaan ideologi dan agama yang kuat. Beliau tidak takut mati atau berkorban diri untuk kepentingan Palestin dan benar-benar percaya bahawa beliau boleh memimpin rakyat Palestin untuk memusnahkan Israel.

Dikehendaki: Mohammad Sinwar

Jawatan: Panglima Briged Selatan Hamas

Ganjaran: $300,000

Mohammad Sinwar, adik lelaki Yahya beberapa tahun lebih muda, menyertai sayap tentera Hamas pada awal 1990-an dan juga menghabiskan beberapa tahun dalam penjara kerana aktiviti pengganas. Selepas dibebaskan, adik lelaki Sinwar yang lebih muda meningkatkan aktiviti militarisnya dengan Hamas, mengambil bahagian dalam beberapa serangan pengganas maut terhadap Israel pada pertengahan 1990-an sebelum menjadi panglima Briged Khan Younis Hamas pada tahun 2005.

Pada tahun 2006, menurut laporan, Mohammed Sinwar terlibat dalam serangan maut terhadap askar Israel di sempadan Israel yang menyebabkan penculikan Gilad Shalit. Beliau kemudian menjadi sebahagian daripada sel rahsia Hamas yang menahan Shalit tawanan di Gaza selama lebih lima tahun.

Walaupun adik lelaki Sinwar yang lebih muda dianggap berpangkat lebih rendah daripada abang pemimpinnya, kedua-dua mereka sangat rapat, menurut pakar. “Beliau terlibat dalam membuat keputusan dan sangat terlibat dalam perancangan serangan 7 Oktober bersama abangnya,” kata Michael Milshtein, ketua Forum Pengajian Palestin di Pusat Dayan di Universiti Tel Aviv kepada Digital.

Dikehendaki: Rafa’a Salameh

Jawatan: Panglima Batalion Khan Younis

Ganjaran: $200,000

Pada masa kini, panglima batalion Hamas di mana kebanyakan pertempuran Israel kini berfokus, Milshtein berkata Rafa’a Salameh tidak biasanya dianggap sebagai tokoh penting dan kemungkinan besar dimasukkan ke dalam senarai itu kerana, seperti yang lain, dilahirkan dan dibesarkan di Khan Younis. Milshtein juga berkata meletakkan beliau dalam pandangan silang tentera Israel berfungsi untuk melemahkan musuh.

“Apabila semua usaha difokuskan ke atas Khan Younis dan anda mahu melemahkan musuh, maka anda meletakkan beliau dalam senarai itu, itulah sebabnya beliau salah seorang daripada empat,” katanya.

Dikehendaki: Mohammad Deif
Jawatan: Panglima sayap tentera Hamas

Ganjaran: $100,000

Perlu dicatatkan, Mohammad Deif, yang lama dianggap sebagai musuh nombor satu Israel dan dianggap setaraf dengan Yahya Sinwar dalam Hamas, mempunyai ganjaran yang lebih rendah daripada tiga orang yang lain.

Sebagai panglima tertinggi sayap tentera Hamas, Briged Izzedine al-Qassam, Deif, 58 tahun, juga dipercayai terlibat dalam perancangan serangan kejam 7 Oktober.

Seorang pakar bom handal, Deif memainkan peranan penting dalam membangunkan keupayaan tentera Hamas, menurut pegawai tentera dan perisikan Israel, termasuk membina arsenal roket dan strategi serangannya, serta membantu mereka reka laluan bawah tanah bermil-mil yang menyusur Lautan Mediterranean dan yang kini sedang cuba dimusnahkan oleh Israel.

Seorang bekas pelakon, Deif adalah seorang ahli kamuflase handal dan lama meloloskan diri daripada Israel, walaupun terselamat daripada beberapa percubaan pembunuhan. Dipercayai Deif, kadang-kadang dirujuk sebagai “kucing bersembilan nyawa”, kini hanya mampu duduk di kerusi roda sejak serangan Israel pada tahun 2006 yang juga menyebabkan beliau kehilangan sebelah mata dan tangan. Walau bagaimanapun, musuh utama Israel ini mengekalkan profil yang sangat rendah, jarang membuat penampilan awam – gambar terakhir diketahui beliau ialah lebih tiga dekad lalu.

Milshtein, yang telah mengkaji pejuang paling elusif Hamas selama bertahun-tahun, berkata kepada Fox bahawa Deif “jauh lebih penting daripada Salameh, tentu sahaja, tetapi seseorang di Israel cuba membuatkan beliau marah atau bercanda dengan menetapkan beliau bernilai kurang.”

Dalam dek kad, Deif, ditunjukkan sebagai boneka manusia bersenjatakan satu tangan, ialah raja.

“Kemungkinan tidak ada sesiapa yang akan memanggil nombor di risalah itu,” kata Milshtein kepada Digital.

“Terdapat sarang lebah mengelilingi Sinwar dan beliau sangat yakin tentang kedudukannya di Gaza dan dalam Hamas,” kata Milshtein, yang sebelum ini memimpin bahagian hal ehwal Palestin dalam unit perisikan tentera IDF. “Saya akan sangat terkejut jika sesiapa memberikan maklumat penting kepada Israel tentang lokasinya.”

Pasukan tentera Israel telah terlibat dalam operasi di Khan Younis sejak awal Disember, apabila gencatan senjata selama seminggu dengan Hamas berakhir. Pada 6 Disember, Netanyahu mengumumkan bahawa pasukan tentera Israel telah mencapai dan mengelilingi rumah Sinwar, walaupun pemimpin paling dikehendaki Israel itu jelas tidak di rumah.

“Rumahnya bukan kubunya, dan beliau boleh lari, tetapi hanya masalah masa sebelum kami menemui beliau,” kata Netanyahu dalam kenyataan ringkas.

Selain Sinwar, Israel mengatakan akan mengejar dan membunuh ahli kepimpinan politik dan tentera Hamas di mana sahaja mereka berada di seluruh dunia. Minggu lepas, askar IDF yang berjuang di Gaza diberi paket kad mainan, serupa dengan yang dicipta untuk tentera Amerika semasa perang Iraq, menggambarkan pengganas Hamas paling dikehendaki.

Yahya Sinwar, ditunjukkan sebagai tikus bersembunyi dalam terowong, ialah kad as.

Walaupun dengan jelas menyatakan bahawa pembunuh kejam ini berada di pandangan Israel, selepas lebih 70 hari berjuang – dan dianggarkan 7,000 pengganas maut dan beribu-ribu lagi ditangkap – hanya sebilangan kecil daripada pucuk pimpinan Hamas yang dibunuh.

Di kalangan tokoh-tokoh utama yang terbunuh dalam pertempuran sehingga kini ialah Rawhi Mushtaha, seorang pemimpin politik dan strategi, dianggap sebagai “kembar” Sinwar dan orang yang dikatakan paling mengetahui tentang tahanan Palestin yang diharapkan Hamas untuk ditukar dengan lebih 120 tebusan Israel termasuk wanita dan kanak-kanak yang diculik dengan kejam pada 7 Oktober dan masih ditahan.

Selain itu, IDF dan agensi keselamatan dalaman Israel, Shin Bet, pada 5 Disember mengatakan beberapa operator senior Hamas dari briged tentera utara Gaza telah dimusnahkan, termasuk Ahmed Al-Ghandoor. Menurut maklumat yang dikongsi, Al-Ghandoor merupakan sebahagian daripada lingkaran dalaman sayap tentera dan bertanggungjawab mengarahkan dan menguruskan semua operasi pengganasan kumpulan itu di Utara Gaza.

Ahli penting Hamas yang lain untuk dimusnahkan ialah Ayman Noufal, yang menjadi ketua majlis tentera pusat kumpulan Islamis itu. Noufal terbunuh dalam serangan udara Israel awal dalam peperangan, pengakuan Hamas dalam kenyataan.

Jonathan Schanzer, naib presiden kanan untuk penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi di Washington, berkata kepada Digital bahawa risalah “paling dikehendaki” yang dilemparkan oleh IDF ke atas Gaza adalah simbolik untuk apa yang akan dilakukan Israel terhadap pucuk pimpinan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.