Israel diketinggal daripada peta dalam talian di China ketika peperangan terhadap Hamas di Gaza

Orang di China menarik perhatian kepada fakta bahawa negara Israel tidak hadir pada peta dalam talian di China, perkembangan yang membimbangkan mengingat obsesi sejarah China terhadap sempadan peta.

Walaupun tidak jelas bila syarikat China seperti Baidu dan Alibaba menghapuskan rujukan kepada Israel, pengguna internet China mula membincangkan ketiadaan selepas pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober.

Mencari “Israel” pada portal peta Baidu akan mengezoom kawasan yang betul, tetapi nama Israel tidak hadir pada peta walaupun bandar seperti Baitulmaqdis ditandakan dengan betul.

Jiran Israel seperti Jordan, Lubnan dan Mesir juga hadir dan dinamakan dengan tepat pada peta.

China mempunyai sejarah berfokus terhadap peta. Ia telah menyusun semula peta dalam bulan-bulan kebelakangan ini dalam usaha untuk menuntut wilayah dipertikai dalam pertengkaran dengan India dan Malaysia.

India pada Ogos secara rasmi memfailkan bantahan melalui saluran diplomatik dengan China mengenai peta piawaian 2023 yang dikatakan yang membuat tuntutan ke atas wilayah India.

Versi peta China yang diterbitkan awal bulan itu di laman sesawang Kementerian Sumber Asli jelas menunjukkan Arunachal Pradesh dan Dataran Doklam, di mana kedua belah pihak telah berselisih, termasuk dalam sempadan China, bersama-sama dengan Aksai Chin dalam bahagian barat yang dikawal China tetapi India masih menuntut.

Hubungan erat China dengan Iran mungkin sebab ketiadaan Israel dari peta. China kekal sebagai rakan perdagangan terbesar Iran, dan Iran ialah sumber utama pembiayaan kedua-dua kumpulan pengganas Hamas dan Hezbollah, kumpulan yang komited untuk memusnahkan Israel.

AS juga mengakui obsesi China terhadap peta. Pada 2021, pentadbiran Presiden Biden memotong siaran video menteri Taiwan apabila peta di belakangnya menggambarkan China dan Taiwan dengan warna berbeza.

Peta itu menunjukkan Taiwan dalam hijau, menandakan ia “terbuka” kepada hak awam, manakala China kekal merah dan ditandakan “tertutup”. Siaran video dipotong selepas kira-kira satu minit.

China lama menuntut kepunyaan ke atas Taiwan, walaupun pulau itu mengurus diri secara bebas.