Israel dan Amerika Syarikat tidak dapat menerima Iran nuklear berikutan kebimbangan Tehran memecahkan senjata nuklear: ‘garis merah’

Israel sedang menghadapi krisis di pelbagai peringkat, berusaha pulih daripada serangan mengejut oleh Hamas yang bermula minggu lepas sementara terus berusaha untuk mencegah Iran memperoleh senjata nuklear.

“Iran akan melaksanakan janji mereka untuk menghapuskan Israel daripada peta, mereka bermaksud,” kata Robert Greenway, pengarah Pusat Pertahanan Kebangsaan di Heritage Foundation, kepada Digital akan akibat Iran menjadi negara bersenjata nuklear.

Komentar Greenway datang selepas Israel tiba-tiba terpaksa mempertahankan diri daripada serangan mengejut oleh Hamas, sebuah pertubuhan pengganas yang disokong Iran, minggu lepas, dengan pertempuran berterusan meninggalkan beribu-ribu maut sementara pasukan Israel melancarkan serangan balas ke dalam Jalur Gaza.

Serangan itu membawa kepada spekulasi segera bahawa Iran mempunyai peranan terus dalam meluluskan atau merancang serangan itu, walaupun pegawai perisikan Amerika Syarikat telah mengatakan dalam beberapa hari kebelakangan ini bahawa Iran sebenarnya terkejut dengan serangan itu dan tidak merancang atau meluluskannya.

Walaupun begitu, pegawai Amerika Syarikat telah mengatakan mereka tidak membiarkan “mata buta” terhadap peranan Iran dalam kekacauan itu, dengan Koordinator Keselamatan Negara untuk Komunikasi Strategik John Kirby mengatakan bahawa Hamas tidak akan dapat menarik serangan itu tanpa sokongan berterusan dari Iran.

“Tiada seorang pun yang membiarkan mata buta terhadap tingkah laku pengacau Iran,” kata Kirby kepada wartawan awal minggu ini. “Kami jelas mengakui adanya komplisiti meluas di sini oleh Iran, maksud saya, kerana sokongan jangka panjang kepada Hamas. Hamas tidak akan dapat berfungsi sama sekali jika tidak disebabkan oleh penyokongan oleh rejim Iran. Tetapi kami belum melihat apa-apa bukti khusus yang memberitahu kami mereka terlibat secara sedar dalam perancangan atau terlibat dalam penyediaan sumber dan latihan yang memasuki serangan kompleks ini pada hujung minggu.”

Terlepas daripada peranan Iran dalam serangan terkini, Israel masih menghadapi realiti bahawa negara itu lebih dekat dengan memiliki senjata nuklear daripada mereka pernah berada. Menurut analisis dari Iran Watch, yang menjejak program nuklear Iran, Tehran “telah mencapai tahap di mana, dalam tempoh tiga minggu, Iran mungkin dapat memperkayakan uranium cukup untuk lima senjata letupan.”

“Aktiviti penganjuran senjata boleh mengambil sebanyak beberapa bulan hingga setahun atau lebih, walaupun jangka masa tidak pasti,” tambah analisis itu.

“Kami benar-benar seperti melepasi apa yang Israel kata beberapa tahun dahulu, menjadi garis merah mereka,” kata Greenway.

Walau bagaimanapun, sebarang tindakan yang diambil oleh Israel atau Amerika Syarikat untuk mencegah Iran daripada mendorong program nuklear mereka melepasi garis penamat memperkenalkan lebih banyak persoalan, Greenway menegaskan, membayangkan bahawa sekutu perlu bersedia bagaimana Iran bertindak balas kepada sebarang tindakan.

“Ia berkaitan dengan apa yang boleh dilakukan oleh Amerika Syarikat atau Israel ke atas kemudahan nuklear Iran, itu soalannya sendiri. Isu sebenar ialah apa yang berlaku pada hari selepas dan hari selepas itu,” kata Greenway. “Masalah di mana ini menjadi sangat rumit ialah tindak balas Iran dan tindak balas kita [kepada Iran]. Anda dengan cepat terlibat dalam spiral peningkatan serantau yang memerlukan sumber yang amat besar dan taraf risiko yang lebih tinggi.”

Robert Peters, seorang felo penyelidikan untuk Pusat Pertahanan Kebangsaan di Heritage Foundation, memberitahu Digital bahawa Israel pernah menghadapi pilihan serupa pada masa lalu.

“Israel telah menghadapi ini dua kali sebelum dalam sejarahnya. Pada tahun 1980-an ia menyerang kemudahan nuklear di Iraq….dan sekali lagi pada akhir 2000-an terhadap kemudahan di Syria yang mempunyai keupayaan untuk menghasilkan plutonium,” kata Peters. “Ia sangat mungkin mereka boleh melakukan sesuatu yang serupa dan menggunakan peluru berpandu serangan jauh untuk mengambil kemudahan nuklear yang disyaki.”

Walau bagaimanapun, Peters juga mencatatkan bahawa kebanyakan program nuklear Iran kemungkinan berada di bawah tanah, memanggil ke dalam persoalan seberapa berkesan serangan sedemikian akan menjadi.

Walaupun Greenway percaya bahawa kedua-dua Amerika Syarikat dan Israel “sangat berupaya” untuk serangan sedemikian, beliau menegaskan bahawa menargetkan Iran akan menjadi “gambaran berbeza” daripada serangan terdahulu, membayangkan keupayaan pertahanan udara Tehran yang lebih maju. Sementara itu, kedua-dua Peters dan Greenway bersetuju bahawa Amerika Syarikat dan Israel bijak mengelakkan sebarang konflik penuh skala dengan Iran, sebaliknya menghujahkan bahawa Amerika Syarikat harus kembali ke penggunaan “tekanan maksimum” terhadap rejimnya.

“Tolak mereka daripada akses ke sumber, mulakan menyeksa mereka sekali lagi,” kata Peters. “Ini menggerus Iran dan kemajuan mereka pada kadar yang jauh lebih perlahan, jika tidak kepada keadaan berhenti, mereka perlu membuat keputusan sukar.”