Israel cuba kawalan tak terbatas ke atas Jalur Gaza dalam rancangan selepas perang Netanyahu

(SeaPRwire) –   Israel mencari kawalan terbuka tanpa batas terhadap keselamatan dan hal ehwal awam di Jalur Gaza, menurut rancangan selepas perang jangka panjang oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu. Ia segera ditolak Jumaat oleh pemimpin Palestin dan bertentangan dengan visi Washington untuk kawasan yang dilanda perang itu.

menyajikan dokumen dua muka itu kepada Kabinetnya pada Khamis malam untuk kelulusan.

Perbezaan pendapat mendalam mengenai masa depan Gaza telah membawa kepada ketegangan awam yang semakin terbuka antara Israel dan Amerika Syarikat, sekutu terdekatnya. Pentadbiran Biden mengharapkan pentadbiran Palestin akan datang di Gaza dan Tebing Barat yang diduduki Israel sebagai pendahuluan kepada negara Palestin, hasil yang ditentang dengan kuat oleh Netanyahu dan kerajaannya yang kanan jauh. Rancangan Netanyahu membayangkan orang Palestin yang dipilih olehnya mentadbir wilayah itu.

Secara berasingan, usaha gencatan senjata kelihatan mendapat momentum, dengan pengantara akan menyajikan cadangan baru dalam mesyuarat peringkat tinggi yang dijangka pada akhir minggu ini di Paris. AS, Mesir dan Qatar telah berjuang selama berminggu-minggu untuk mencari formula yang boleh menghentikan serangan memusnahkan Israel di Gaza, tetapi kini menghadapi tarikh akhir tidak rasmi kerana bulan suci Ramadan Muslim menghampiri.

Di Gaza, di tengah dan selatan wilayah itu membunuh sekurang-kurangnya 68 orang Palestin, termasuk kanak-kanak dan wanita, sepanjang malam dan hingga Jumaat, pegawai kesihatan dan jurugambar AP melaporkan. Sebanyak 24 mayat lagi terperangkap di bawah reruntuhan.

Fidaa Ashour, yang saudaranya terbunuh dalam serangan awal Jumaat di bandar Rafah di selatan Gaza, berkata “dunia tidak merasakan apa yang kami hadapi.” Di sebuah hospital di bandar pusat Deir al-Balah, ahli keluarga menangis ke atas mayat yang diletakkan dalam kain kafan di halaman, dan seorang lelaki memeluk bayi mati.

Jumlah kematian Palestin sejak permulaan perang meningkat ke lebih 29,514 orang, dengan hampir 70,000 orang cedera, pegawai kesihatan Gaza melaporkan. Jumlah kematian itu bersamaan dengan hampir 1.3% daripada penduduk Gaza seramai 2.3 juta orang.

Rancangan Netanyahu, walaupun kekurangan butiran, merupakan kali pertama beliau menyajikan visi selepas perang yang formal. Ia mengulangi bahawa Israel berazam untuk menghancurkan Hamas, kumpulan militan yang menawan Jalur Gaza pada tahun 2007.

Kaji selidik menunjukkan majoriti rakyat Palestin tidak menyokong Hamas, tetapi kumpulan itu mempunyai akar yang dalam dalam masyarakat Palestin. Pengkritik, termasuk sesetengah di Israel, berkata matlamat menghapuskan Hamas tidak dapat dicapai.

Rancangan Netanyahu menyeru kebebasan tindakan untuk tentera Israel merentasi selepas perang untuk menangani sebarang ancaman keselamatan. Ia menyatakan Israel akan menubuhkan zon penampan di dalam Gaza, yang mungkin akan menimbulkan bantahan daripada AS.

Rancangan itu juga membayangkan Gaza akan ditadbir oleh pegawai tempatan yang menurutnya “tidak akan dikenal pasti dengan negara atau entiti yang menyokong keganasan dan tidak akan menerima bayaran daripada mereka.”

Belum jelas sama ada sebarang orang Palestin akan bersetuju dengan peranan kontraktor sedemikian. Selama beberapa dekad, Israel telah berulang kali cuba dan gagal menubuhkan badan pentadbiran tempatan Palestin yang dipilihnya.

Pihak Berkuasa Palestin, yang mentadbir beberapa kawasan di Tebing Barat yang diduduki Israel, pada Jumaat mengutuk rancangan Netanyahu sebagai “penjajahan dan perkauman”, dengan mengatakan ia akan bersamaan dengan penaklukan semula Israel terhadap Gaza. Israel menarik balik tentera dan penduduknya dari Gaza pada tahun 2005, tetapi mengekalkan kawalan ke atas akses ke wilayah itu.

Pentadbiran Biden mahu melihat Pihak Berkuasa Palestin memerintah kedua-dua Gaza dan Tebing Barat sebagai langkah ke arah negara Palestin. Ia telah berusaha mengikis rintangan Netanyahu dengan menawarkan prospek normalisasi hubungan antara Israel dan Arab Saudi yang berkuasa.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, selepas militan itu menyerbu ke selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Lebih 100 tebusan dibebaskan dalam gencatan senjata selama seminggu pada akhir November.

Sejak permulaan perang, 29,514 orang Palestin terbunuh dalam serangan balas Israel dan hampir 70,000 orang cedera, Kementerian Kesihatan di Gaza yang diperintah Hamas melaporkan Jumaat. Dua pertiga daripada mereka yang terbunuh adalah wanita dan kanak-kanak, kata kementerian itu yang tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam jumlahnya.

Israel menyatakan ia telah membunuh sekurang-kurangnya 10,000 pejuang Hamas, tanpa memberikan butiran. Ia meletakkan tanggungjawab ke atas kematian orang awam kepada Hamas kerana kumpulan itu beroperasi dan berjuang dari dalam kawasan awam. Amerika Syarikat berulang kali menggesa Israel untuk berbuat lebih untuk mengelakkan kerosakan kepada orang awam, tetapi jumlah kematian harian yang dilaporkan di Gaza kelihatan agak konsisten.

Serangan balas Israel telah menimbulkan penderitaan yang amat besar di Gaza. Kira-kira 80% penduduknya dipaksa berpindah, penyakit berjangkit merebak dan ratusan ribu orang menghadapi kelaparan.

Di Tebing Barat, dua orang Palestin terbunuh dalam serangan drone Israel ke atas kereta mereka dikebumikan Jumaat di kem pelarian Jenin. Dua mayat itu dibungkus bendera kumpulan militan Islamic Jihad dan dibawa di atas tandu semasa prosesi pengebumian.

Israel menyatakan salah seorang yang terbunuh pernah terlibat dalam serangan tembakan ke atas penempatan dan pos tentera Israel, dan akan melakukan serangan lain apabila dibunuh dalam serangan drone awal Khamis malam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.