Israel berperang: Lihat gambar, video serangan dan selepasnya

Penyerang Hamas telah menyusup ke kawasan-kawasan selatan Israel ketika serangan roket yang dilancarkan dari Jalur Gaza melanda wilayah itu pada hari Sabtu dalam serangan yang gerakan Islam Hamas mengaku bertanggungjawab.

Gambar-gambar dari Associated Press dan agensi berita Israel TPS menangkap seluruh siri peristiwa, dari serangan roket awal dari Gaza hingga akibatnya, dengan perkhidmatan kecemasan Israel melawan kebakaran dan membantu mangsa mencapai hospital untuk rawatan.

Media Israel melaporkan sekurang-kurangnya 100 orang terbunuh dalam serangan meluas itu, sementara pegawai kesihatan Gaza mengatakan 198 orang Palestin telah terbunuh dalam serangan udara Israel yang dibuat sebagai tindak balas kepada serangan Hamas. Hospital merawat sekurang-kurangnya 561 orang yang cedera, termasuk 77 yang berada dalam keadaan kritikal, lapor Associated Press berdasarkan kenyataan awam dan panggilan ke hospital.

Krew ambulans bertindak balas ke kawasan-kawasan sekitar Jalur Gaza, dan siren berbunyi di seluruh Israel. Pusat Perubatan Soroka di Beer Sheva, bandar terbesar di selatan Israel, merawat 140 orang yang cedera, termasuk 20 dalam keadaan serius dan kritikal. Sebahagian daripada orang yang cedera ini adalah orang awam. Hospital lain di Ashkelon merawat 94 mangsa yang cedera dalam pelbagai keadaan.

Adele Raemer, penduduk Kibbutz Nirim di Israel, menerangkan bagaimana dia mengunci dirinya di dalam rumahnya sendiri ketika pengganas di luar cuba memecah masuk.

“Sejak lebih kurang 6:30 pagi tadi, sekarang pukul 2 petang, kami telah diserang hebat oleh roket. Dan sejak, saya katakan 7 atau 8, kami diberitahu bahawa Kibbutz kami telah disusupi oleh pengganas,” kata Ramer dalam temu bual video dengan agensi berita Israel TPS.

“Mereka telah pergi dari pintu ke pintu, mengetuk pintu, cuba memecah masuk. Mereka memecahkan bilah pada tingkap saya. Kami bersembunyi di sini dan menunggu tentera datang menyelamatkan kami.”

Puluhan pesawat pejuang IDF kelihatan menghantar serangan ke sejumlah sasaran yang dimiliki oleh organisasi pengganas Hamas di Jalur Gaza.

Selaras dengan penilaian oleh pertahanan Israel, Menteri Pertahanan Yoav Gallant telah mengumumkan “situasi keselamatan khas” di kawasan pendalaman Israel, dalam lingkungan 0-80 km dari Jalur Gaza yang membolehkan IDF memberi arahan keselamatan kepada orang awam dan menutup laman-laman yang berkaitan.

Serangan hari ini berlaku selepas Sukkot, cuti musim luruh Yahudi. Simchat Torah bermaksud “Bergembira dalam Torah.” Perayaan ini meraikan penyelesaian bacaan tahunan keseluruhan Torah bersama-sama di synagogue di seluruh negara dan dunia. Bahagian akhir kitab Ulangan dibaca, kemudian kitaran tahunan bacaan Torah bermula semula dengan Genesis.

Ia adalah cuti yang gembira kerap disambut dengan menari dan menyanyi. Simchat Torah adalah salah satu daripada beberapa kali setahun di mana semua gulungan diambil keluar dari tabut yang menempatkan mereka. Tahun ini, cuti gabungan bermula pada malam 6 Oktober dan akan berakhir selepas matahari terbenam pada 8 Oktober.