Israel akan hadkan bilangan warga Muslim di Masjid Al Aqsa sepanjang Ramadan

(SeaPRwire) –   Israel akan menetapkan bilangan warganegara Muslim yang mengambil bahagian dalam solat subuh di Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis semasa bulan suci Ramadan yang akan datang, kata menteri polis pada Selasa, dengan menyebut kebimbangan tapak sensitif ini boleh melihat protes berikutan perang Gaza.

Al-Aqsa, salah satu tempat suci Islam yang paling suci, adalah sebahagian daripada Baitulmuqaddis Timur, ditawan Israel dalam perang 1967 dan fokus harapan negara Palestin. Tapak ini juga dihormati oleh orang Yahudi sebagai sisa-sisa kedua-dua kuil kuno mereka.

Peraturan tentang akses telah menjadi sumber ketegangan yang kerap, termasuk bagi Muslim yang membentuk 18% penduduk, terutamanya semasa Ramadan, yang bermula tahun ini sekitar 10 Mac.

Israel telah mengenakan sekatan pada masa lalu – kebanyakannya ke atas pemuda Palestin dari Baitulmuqaddis dan Tebing Barat yang diduduki. Lebih empat bulan ke dalam perang Gaza, kebimbangan tentang kebakaran semakin meningkat.

Menteri Keselamatan Negara berkata usulnya untuk menghalang kebanyakan warganegara Muslim dari solat Jumaat semasa Ramadan ditolak oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu. Walau bagaimanapun, beliau berkata batasan 40,000 hingga 50,000 akan dikenakan, setelah berjaya menghujah terhadap pegawai-pegawai yang mahu 120,000 hingga 150,000 dibenarkan masuk.

“Pendirian saya pada prinsipnya diterima daripada (mereka yang berfikir) seluruh rombongan warganegara Arab Israel harus dibenarkan masuk,” katanya kepada Radio Tentera pada Selasa.

Langkah itu mendapat kecaman daripada pemimpin Arab, termasuk ahli parlimen pembangkang Ahmad Tibi, yang berkata kanan jauh Ben-Gvir adalah “pembakar api, tetapi di atasnya ada seseorang yang bertanggungjawab dan menyerahkan kepadanya tin petrol”.

Ben-Gvir menyatakan kekecewaan bahawa Netanyahu tidak menerima cadangan beliau untuk memberi kuasa polis memasuki kompleks Al-Aqsa dan menanggalkan sebarang bendera atau tanda yang didirikan menyokong Hamas, Islamis Palestin yang dilawan Israel di Gaza.

Dengan mengutarakan nasib tebusan yang dipegang di Gaza, Ben-Gvir mendakwa ia akan menjadi “gambaran kekalahan” untuk membenarkan paparan solidariti Hamas sedemikian di bandar yang dianggap Israel sebagai ibu negaranya, status yang tidak diiktiraf secara meluas di luar negara.

Israel telah mengetatkan akses oleh orang Palestin sejak Hamas melancarkan perang Gaza dengan siri pembunuhan dan penculikan sempadan pada 7 Oktober. Jurucakap polis tidak segera menyatakan perancangan untuk sebarang akses orang Palestin ke Al-Aqsa.

Banyak warganegara Arab Israel dan, semasa perang Gaza terakhir 2021, beberapa beramai-ramai. Perang ini tidak menyaksikan ketegangan sekta sedemikian. Ben-Gvir memberi kredit kepada “sifar toleransi” untuk penghasutan, dasar yang pengkritik kata melibatkan pemantauan berlebihan terhadap warganegara Arab.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.