ISIS mengaku bertanggungjawab ke atas serangan dewan konsert Russia yang membawa maut

(SeaPRwire) –   ISIS telah mengaku bertanggungjawab terhadap serangan di sebuah dewan konsert besar di kawasan Moscow yang mengorbankan sekurang-kurangnya 40 orang mati dan lebih 100 cedera pada hari Jumaat.

Serangan itu berlaku ketika penonton sedang berkumpul untuk mendengar kumpulan muzik Rusia Picnic.

Penyerang membuka tembakan di dalam bangunan dan melemparkan bahan letupan yang membakar bangunan itu, menurut media Rusia.

Jawatankuasa Siasatan Rusia mengatakan ia telah membuka siasatan jenayah ke atas serangan itu tetapi belum mengatakan siapa yang mungkin di sebaliknya.

Kementerian Kebudayaan Rusia telah membatalkan semua acara besar dan hiburan dalam beberapa hari akan datang di kawasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.