Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps dilaporkan membunuh dalam serangan Syria

(SeaPRwire) –   Serangan udara Israel yang dilancarkan di konsulat Iran di Damascus, Syria pada Isnin telah membunuh Mohammad Reza Zahedi, komander kanan dalam Pengawal Revolusi Islam Iran, sumber keselamatan Lubnan telah memberitahu Reuters.

Pada 2010, Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat telah mengenakan sanksi ke atas Zahedi, menggambarkannya sebagai memainkan peranan kunci dalam sokongan Iran kepada kumpulan militan Lubnan Hezbollah.

Reuters melaporkan bahawa wartawan mereka di tapak kejadian di ibu negara Syria telah melihat asap meningkat dari puing-puing bangunan yang rata dalam serangan udara itu.

“Kami tidak mengulas laporan media asing,” jurucakap tentera Israel memberitahu Reuters apabila diminta mengenai perkara itu.

Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat menyatakan pada 2010 bahawa Zahedi “juga bertindak sebagai penghubung kepada Hezbollah dan perkhidmatan perisikan Syria dan dilaporkan diberi tanggungjawab untuk menjamin penghantaran senjata kepada Hezbollah.”

Hezbollah dan tentera udara Israel sering terlibat dalam pertembungan sempadan sejak permulaan peperangan pada 7 Oktober.

Israel menyatakan pada Februari bahawa ia dalam serangan yang dilancarkan di Lubnan.

Angkatan Pertahanan Israel telah mengumumkan bahawa serangan udara malam menyerang “struktur tentera Hezbollah” di Nabatieh telah membunuh Ali Muhammad Aldbas, komander kanan Pasukan Radwan. Timbalannya, Ibrahim Issa, dan pengganas tambahan terbunuh dalam serangan itu, menurut IDF.

Ini adalah cerita sedang berkembang. Sila semak semula untuk kemaskini.

‘ Thomas Ferraro dan Chris Pandolfo menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.