Iran secara keras menindas Kristian dengan laporan penyeksaan, denda dan sebatan

(SeaPRwire) –   Iran mendakwa membenarkan minoriti Kristian negara itu mengamalkan agama mereka dengan aman. Realitinya bagi banyak Kristian Iran, bagaimanapun, dilanda oleh pukulan, tangkapan, penjara, pengawasan dan gangguan, mengikut laporan 40 muka surat Februari oleh NGO kebebasan agama Article 18.

Satu penemuan mengejutkan kajian Article 18 bertajuk “Korban Tanpa Muka: Hak”, menyatakan, “Sehingga akhir 2023, sekurang-kurangnya 17 orang Kristian yang ditangkap semasa musim panas telah menerima hukuman penjara antara tiga bulan dan lima tahun, atau hukuman bukan penjara seperti denda, pukulan rotan, dan dalam satu kes perkhidmatan masyarakat menggali kubur.”

Laporan itu mencatat, “Walaupun bilangan Kristian yang ditangkap pada 2023 serupa dengan tahun-tahun sebelumnya – 166 tangkapan didokumenkan pada 2023, berbanding 134 pada 2022 – namun kurang nama dan wajah boleh didedahkan.”

Rev. Johnnie Moore, presiden Kongres Pemimpin Kristian, berkata kepada Digital, “Dasar Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat terhadap Republik Islam yang benar-benar gila itu, yang menyebabkan kemusnahan di seluruh dunia, juga mempunyai akibat nyawa sebenar bagi orang di Iran. Ulama kini merasa mereka mempunyai lesen untuk membunuh siapa sahaja dan tiada seorang pun akan berbuat apa-apa. Jadi lebih ramai orang ditangkap dan dibunuh dan pemimpin pengganas Republik Islam itu terutamanya haus darah wanita dan Kristian. “

Moore, seorang pemimpin evangelikal berpengaruh, menerangkan bahawa rejim Iran menindas Kristian “Kerana ulama-ulama ini takut kepada kuasa dan tekad wanita Iran, dan mereka tahu bahawa Kristian Iran, yang hanya takut kepada Tuhan, tidak takut kepada ayatollah itu sendiri. Semakin banyak ancaman, penjara dan pembunuhan oleh ulama, gerakan kami hanya berkembang biak. Tiada gereja di dunia yang tumbuh, secara rahsia, dan lebih pesat daripada gereja Iran dan wanita Iran sangat menantikan hari di mana dunia menyambut wanita pertama presiden Iran bebas. “

Beliau meneruskan, “Saya meramalkan beliau dan kabinetnya, termasuk Kristian evangelikal, Baha’i dan orang lain, akan melakukan lawatan antarabangsa pertama ke Jerusalem dan Washington. Ulama mahu membunuh kami kerana satu sebab: mereka tahu kami sedang memenangi. Adalah baik jika mendapat lebih bantuan daripada Kementerian Luar Negeri tetapi ia tidak diperlukan.”

Sekutu Kementerian Luar Negeri berkata kepada Digital, “Penindasan terhadap Kristian dan minoriti agama lain di Iran telah lama berlangsung dan didokumenkan dengan baik. Amerika Syarikat terus mengutuk tindakan ini dan menggunakan semua alat yang ada untuk menangani pelanggaran yang begitu buruk ini.”

Sekutu itu menambah, “Laporan Kementerian terbaru mengenai Iran mencatat, ‘Pegawai terus menangkap, menahan, mengganggu dan mengawasi Kristian, terutamanya evangelikal dan penganut lain dari Islam, mengikut NGO Kristian,'”

Apabila Digital meminta jika Kementerian Luar Negeri akan mengenakan sanksi hak asasi manusia baru terhadap rejim Iran kerana menindas Kristian, sekutu itu berkata, “Walaupun Kementerian tidak meramal sanksi, Iran telah ditetapkan sebagai ‘Negara Keprihatinan Khusus’ dan dikenakan Tindakan Presiden di bawah Akta Kebebasan Beragama Antarabangsa kerana terlibat atau menoleransi pelanggaran agama yang sangat teruk setiap tahun sejak 1999.”

Kekerasan mentah yang digunakan oleh negara teokratik Iran terhadap Kristian Iran didokumenkan dalam laporan Article 18. Ali Kazemian berkata perampoknya “mendapati saya mempunyai implan logam di kaki kiri saya dari patah sejarah” dan “kerana sebab ini, salah seorang ejen menendang kaki kiri saya beberapa kali. Kemudian mereka meletakkan saya di kerusi, mengikat tangan saya bersama-sama, dan perampok berkata: ‘Anda kini berada di kerusi elektrik’… Kemudian mereka memukul saya dengan ganas beberapa kali.”

Beliau berkata pasukan keselamatan mengancamnya, menyatakan: “Kami akan memudaratkan isteri dan anak-anak anda! … Kami akan membawa isteri anda ke bilik soal siasat dan menanggalkan bajunya di hadapan semua orang, untuk melihat jika anda benar-benar boleh tahan dan diam!”

Rejim Iran menargetkan semua bentuk Kristian untuk ditindas, termasuk Protestan dan .

Article 18, yang menerbitkan laporan itu bekerjasama dengan Pintu Terbuka, Kristian Solidariti Sedunia dan Kebimbangan Timur Tengah, berkata mungkin ada sebanyak . Laporan itu meramalkan jumlah 800,000 berdasarkan “Satu kajian terhadap sikap Iran terhadap agama pada 2020, yang dijalankan oleh kumpulan penyelidikan sekular Belanda, mendedahkan bahawa 1.5% daripada sampel saiz 50,000 orang Iran mengenal pasti diri mereka sebagai Kristian.”

Laporan itu diterbitkan pada 19 Februari untuk menarik perhatian kepada ulang tahun ke-45 eksekusi kejam oleh rejim Iran terhadap paderi Anglikan Arastoo Sayyah di gerejanya di Shiraz, hanya lapan hari selepas Revolusi Islam. Sayyah adalah Kristian pertama dibunuh oleh rejim itu.

Sheina Vojoudi, seorang Kristian Iran yang melarikan diri dari Republik Islam, berkata kepada Digital, “Kristian di Iran dikelaskan di bawah jenayah politik-keselamatan, Walaupun demikian, semakin ramai Iran menganuti Kristian setiap hari. Kristian dianggap oleh Republik Islam di Iran sebagai agama Barat dan bekerja terhadap Republik Islam.”

Vojoudi, yang merupakan felo pertubuhan Gold Institute untuk Strategi Antarabangsa berpangkalan di Amerika Syarikat, menambah, “Penindasan dan pembunuhan terhadap Kristian bermula selepas pendudukan Iran oleh Rejim Islamik dan sejak itu Republik Islam telah membunuh sekurang-kurangnya 15 paderi Iran.”

Menurut Vojoudi, rejim Iran meningkatkan penindasan terhadap masyarakat Kristian yang sedang berjuang berikutan gerakan hijau pada tahun 2009 menentang pilihan raya palsu yang didokumenkan meluas bekas Presiden Mahmoud Ahmadinejad.

“Rejim di Iran meningkatkan penangkapan dan penahanan kerana takut kejatuhan dan tentu sahaja tidak mengecualikan Kristian di Iran,” kata Vojoudi.

Beliau berkata, “Rejim membakar 300 Alkitab Parsi dan merampas 650 Alkitab dan sehingga hari ini memiliki Alkitab Parsi adalah satu kesalahan. Larangan mengkhotbah dalam bahasa Parsi di gereja-gereja telah diumumkan oleh pertubuhan perisikan.”

Vojoudi menganuti Kristian dan melarikan diri ke Jerman kerana dianiaya agama. Laporan Article 18 menyatakan, “Penganut baru dari Islam membentuk komuniti Kristian terbesar di Iran, tetapi mereka tidak diakui oleh negara dan sering menjadi sasaran pihak berkuasa dan, dalam beberapa kes, oleh keluarga dan masyarakat mereka.”

Vojoudi berkata, “Saya biasa pergi ke sebuah gereja berhampiran katedral gereja ini di Tehran, tentu sahaja secara rahsia. Gereja ini terbuka untuk orang ramai, tetapi saya lupa pada hari mana, tetapi sangat di bawah pengawasan rejim.

“Gambar [Ayatollah Ruhollah] Khomeini, pengasas rejim Islam, duduk tepat di sebelah gereja, bermakna mereka mengawasi semua orang, dan mereka tidak menghormati agama lain.”

Article 18 menulis, “Dengan penganut baru membentuk komuniti Kristian terbesar – walaupun tidak diakui – di Iran, isu ‘murtad’ adalah kebimbangan pusat… seorang penganut Kristian baru dihukum gantung kerana murtad pada 2010, tuduhan murtad dan hukuman mati dibatalkan berikutan tekanan antarabangsa, tetapi banyak penganut baru kemudiannya dicadangkan dengan nasib serupa semasa ditangkap dan soal siasat.”

Nasib buruk Kristian Iran telah memaksa mereka menubuhkan gereja rumah sebagai sebahagian daripada gerakan bawah tanah.

Vojoudi berkata Ali Khamenei, pemimpin tertinggi Iran, mengisytiharkan dalam ucapan “kepentingan menghadapi gereja rumah dan memprovokasi pengikutnya terhadap Kristian dengan mendakwa bahawa gereja rumah dicipta oleh ‘musuh Islam’ dan perlu dihentikan.”

Article 18 senaraikan beberapa tuntutan untuk masyarakat antarabangsa, termasuk meminta negara asing “memastikan dan memudahkan kebebasan beragama atau kepercayaan bagi semua warganya” dan “menekankan pelanggaran hak asasi manusia semasa perbincangan dwihurufan dan berbilang hala dengan Iran.”

Digital menghantar beberapa soalan akhbar ke misi PBB Iran dan Kementerian Luar negara itu di Tehran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.