Iran meraih bilion dalam pembayaran dengan menculik rakyat Amerika, orang Barat: laporan

Republik Islam Iran telah menjana keuntungan besar sehingga $15.7 bilion dengan menawan orang Amerika dan orang Barat secara haram: laporan

Penerbitan laporan oleh Middle East Media Research Institute (MEMRI) bertepatan dengan pengumuman pentadbiran Biden pada hari Isnin bahawa ia telah membebaskan sekurang-kurangnya $6 bilion kelegaan sekatan kepada negara teokratik itu sebagai sebahagian daripada pertukaran tahanan.

Kajian MEMRI yang berpusat di AS memetik seorang pegawai keselamatan Iran yang mengisytiharkan pada Ogos, “Operasi pertukaran ini sebenarnya adalah salah satu rundingan paling berjaya dan berkesan yang pernah berlaku kepada Republik Islam Iran. Pada dasarnya, kami membebaskan beberapa tahanan Iran sebagai pertukaran untuk beberapa tahanan yang hukuman mereka hampir tamat, dan, di sisi lain, kami berjaya membebaskan bilion dolar sumber kami yang disekat tanpa berkomitmen kepada apa-apa lagi.”

Digital menghantar beberapa pertanyaan akhbar kepada Jabatan Negara untuk reaksi terhadap laporan MEMRI, khususnya angka $15.7 bilion yang dikatakan sebagai jumlah wang yang dibayar kepada rejim Iran oleh kerajaan AS sejak 1981.

Sebelum ini, Jabatan Negara dengan tegas mempertahankan pembayaran $6 bilion kepada Iran dalam pertukaran tahanan terbaru.

Dalam kenyataan kepada Digital minggu lalu, ia menyatakan, “Dana ini akan dipindahkan ke akaun terhad di Qatar, dan Amerika Syarikat akan mengawasi bagaimana dan bila dana ini digunakan,” kata jurucakap jabatan negara. “Ia adalah dasar AS sejak lama untuk memastikan sekatan kami tidak menghalang makanan, ubat-ubatan, dan barangan dan perkhidmatan kemanusiaan lain mengalir kepada orang biasa, tidak kira betapa menjijikkan kerajaan mereka.”

Presiden rejim Iran yang dikenakan sekatan oleh AS Ebrahim Raisi mempertikaikan kenyataan Jabatan Negara, dengan menyatakan rejimnya akan membelanjakan $6 bilion “di mana kami memerlukannya.”

Kajian MEMRI memberikan gambaran jarang tentang halaman dalam strategi penawanan tebusan rejim Iran untuk mendapatkan konsesi yang signifikan daripada AS dan negara-negara Barat yang lain. Ia menyatakan preseden yang ditetapkan oleh bekas Presiden Demokrat Carter dan Obama dalam menghantar bayaran besar kepada rejim Iran telah memberanikan Tehran untuk menuntut lebih banyak dana berdasarkan matematik, menurut pakar dan pegawai rejim Iran.

Walaupun presiden Demokrat menghadapi kritikan sengit kerana menghantar jumlah $15.7 bilion kepada rejim Iran, bekas Presiden Republikan Reagan dituduh menghantar senjata tentera ke Tehran dalam skandal Iran-contra untuk mendapatkan pembebasan tujuh tebusan yang ditahan di Lubnan. Sekutu utama Iran yang ditetapkan AS sebagai pengganas, pergerakan Hezbollah, menculik orang Amerika di Lubnan pada awal 1980-an. Reagan menafikan penjualan senjata kepada Iran sebagai urusan senjata untuk tebusan.

Pertukaran tahanan antara pentadbiran Demokrat dan Republik Islam telah mengakibatkan pembayaran tebusan yang didakwa kepada Iran, menurut pengkritik.

Pakar Iran untuk Yayasan Pertahanan Demokrasi Washington, Saeed Ghasseminejad, memberitahu Digital, “Pentadbiran Trump menjamin pembebasan tahanan tanpa bayaran tebusan, bergantung sebaliknya hanya pada pertukaran. Walaupun menukar orang yang bersalah melakukan aktiviti jahat seperti melanggar sekatan dan penyebaran dengan tebusan Amerika yang tidak bersalah bukanlah pilihan ideal, ia masih lebih baik daripada membayar tebusan.”

MEMRI menajuk laporannya “Dasar Rejim Iran: Menangkap Orang Barat dan Membebaskan Mereka dengan Pertukaran untuk Kewangan dan Kepentingan Politik.”

Menurut MEMRI, strategi Iran menawan tebusan Barat untuk konsesi “bermula sebaik sahaja rejim Islamnya berkuasa pada 1979, dengan penculikan diplomat Amerika. Laporan itu mendakwa mereka dibebaskan 444 hari kemudian sebagai pertukaran untuk $8 bilion dan komitmen Amerika untuk tidak campur tangan dalam urusan dalaman Iran.”

Strategi penculikan tebusan Barat Iran yang kononnya berjaya telah merangkumi orang dari Sweden, Belgium, Perancis, Jerman, Austria, Australia dan negara-negara lain.

Pengarah Projek Kajian Iran MEMRI, Ayelet Savyon, yang juga pengarang laporan tebusan itu, menulis, “Kejayaan ini menjadi asas untuk amalan berterusan penggunaannya oleh Iran, dan pegawai Iran dalam beberapa tahun kebelakangan ini beberapa kali mengesyorkan bahawa orang Amerika atau orang British ditawan dan dibebaskan sebagai pertukaran untuk bilion dolar untuk meningkatkan ekonomi Iran atau untuk kepentingan politik daripada negara-negara Barat.”

Menurut MEMRI, strategi Iran menawan tebusan Barat untuk konsesi “bermula sebaik sahaja rejim Islamnya berkuasa pada 1979, dengan penculikan diplomat Amerika. Laporan itu mendakwa mereka dibebaskan 444 hari kemudian sebagai pertukaran untuk $8 bilion dan komitmen Amerika untuk tidak campur tangan dalam urusan dalaman Iran.”

Senator Ted Cruz, R-Texas, dan MEMRI telah mencatat bahawa Iran menerima bilion dalam kelegaan sekatan lain yang dipercayai menjadi sebahagian daripada pengumuman pertukaran tahanan minggu ini.

AS sebelum ini mencairbekukan $10 bilion kepada Iran dalam dana escrow yang disimpan di Iraq. Iran International baru-baru ini melaporkan, pada bulan Julai, bahawa seorang pegawai Iran berkata Iraq telah membebaskan $10 bilion kepada Tehran. Laporan MEMRI berkata, “menurut Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian, rundingan untuk membebaskan bilion dolar lagi, di Jepun, sedang berlangsung.”

Penganalisis dan pemerhati Iran telah mencatat bahawa rejim agama di Tehran merasa terdorong tentang keberkesanan strategi penculikan tebusan yang dilaporkan menyasarkan orang Amerika dan negara Barat yang lain.

Bekas setiausaha Majlis Kesepaduan Iran Mohsen Rezaee memberitahu Channel 2 Iran pada 2021 bahawa dia akan menawan 1,000 orang Amerika sebagai tebusan sekiranya berlaku serangan AS ke atas Iran dan menuntut tebusan $1 bilion dari AS untuk setiap daripada mereka. Rezaee kini adalah naib presiden untuk hal ehwal ekonomi.

Satu siasatan Reuters pada 2017 menamakan 30 warganegara Iran-Barat yang ditangkap di Iran oleh IRGC dalam tempoh dua tahun sebelumnya, catat MEMRI.

Pada 2016, bekas Presiden Obama menyalurkan $1.7 bilion tunai kepada Iran untuk mendapatkan pembebasan wartawan Washington Post Jason Rezaian dan empat orang Amerika lain yang ditawan oleh Tehran.

Pentadbiran Obama dilaporkan menghantar $1.5 juta kepada Iran untuk menjamin pembebasan tiga orang Amerika — Sarah Shourd, Shane Bauer, dan Josh Fattal — yang diculik oleh rejim Iran pada 2009.