Iran menyulut Timur Tengah seperti kritikan mengatakan dasar Biden gagal: ‘Kegilaan lanjut’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Dasar luar negara pentadbiran Biden hilang di Timur Tengah dan Asia Tengah kerana dasar yang salah terhadap musuhnya, daripada rejim Iran ke Taliban ke Hezbollah, menurut pakar yang ditemui oleh Digital.

Republik Islam Iran melancarkan serangan drone dan peluru berpandu ke Iraq, Syria dan Pakistan dalam tempoh kurang 24 jam bermula pada Selasa. Rejim itu terlibat dalam peperangan terbuka mengikuti bantuan tentera kepada Hamas sebelum pembunuhan beramai-ramai 1,200 orang pada 7 Oktober di selatan Israel, termasuk lebih 30 orang Amerika.

Perasaan pro-perang dipamerkan pada Selasa di ibu negara Tehran, di mana rejim ulama menutupi bangunan dengan banner yang memberi amaran kepada musuh-musuhnya dalam bahasa Ibrani dan Parsi untuk “Sedia kotak mayatmu.” Aktivis pro-rejim Iran berkumpul di hadapan banner untuk menunjukkan kesetiaan kepada Republik Islam.

Dasar luar negara Iran lama dipacu oleh pengasas revolusi anti-Barat yang terkemudian, Ayatollah Ruhollah Khomeini, yang terkenal mengisytiharkan, “Semua Islam adalah politik.”

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei, yang menggantikan Khomeini, mengumumkan bahawa “Kematian kepada Amerika akan berlaku. Dalam ketertiban baru yang saya bincangkan, Amerika tidak akan memainkan peranan penting lagi.”

Tiang penopang dasar luar negara Iran yang lain, menurut Khamenei, adalah “Kematian kepada Israel.”

Penyebaran pesat Islamisme radikal gaya Khomeini di seluruh Timur Tengah, termasuk membantu gerakan pengganas Lebanon berasaskan Hezbollah, hanyalah satu tingkap ke halaman dasar luar negara Biden yang kurang memuaskan, menurut pakar.

Walid Phares, pakar akademik Amerika-Lebanon mengenai Timur Tengah, memberitahu Digital “Pentadbiran Biden mengembalikan dasar Obama di Timur Tengah sepenuhnya, tetapi dengan kegilaan lebih lanjut, menghasilkan kesan domino di seluruh dunia dan khususnya di Timur Tengah dan Afrika Utara. Penyingkiran Houthis dari senarai organisasi pengganas AS pada Februari 2021 menandakan bahawa Washington membuat pengorbanan kepada Iran dengan mengorbankan koalisi Arab dan kepentingan Iran. Pada Ogos, pengunduran apokaliptik dari Afghanistan, dan pemindahan kuasa dan senjata kepada Taliban, memecahkan tulang belakang strategi anti-Jihadisme AS. Ia juga memberi mesej kepada pasukan anti-Amerika bahawa AS sedang menuju kemunduran global.”

Sekutu Jabatan Negara memberitahu Digital dalam kenyataan bahawa “Setiausaha Blinken dan Jabatan telah memberi tumpuan kepada mempromosikan kestabilan dan integrasi serantau di Timur Tengah sejak permulaan pentadbiran dan terutamanya sejak konflik Israel-Hamas meletus pada 7 Oktober. Setiausaha telah membuat empat lawatan ke rantau itu sejak 7 Oktober – tempoh di mana Amerika Syarikat telah membantu rundingan rehat kemanusiaan sementara di Gaza, menjamin pembebasan 110 tebusan, dan mempromosikan penghantaran bantuan kemanusiaan penting ke Gaza.”

Sekutu menambah, “Kepentingan kritikal dan kekal kami di Afghanistan adalah untuk memastikan ia tidak pernah lagi menjadi tempat perlindungan bagi mereka yang ingin mencederakan Amerika Syarikat atau sekutu kami.”

“Kami mengawasi dengan teliti perlakuan Taliban terhadap rakyat Afghanistan. Seperti yang telah kami katakan – secara awam dan secara peribadi dengan wakil Taliban – hubungan mereka dengan komuniti antarabangsa bergantung kepada tindakan mereka. Pada akhirnya, Amerika Syarikat mahu melihat Afghanistan berdamai dengan dirinya sendiri dan jiran-jirannya, dan mampu berdiri atas kakinya sendiri,” kata sekutu Jabatan Negara.

Menurut Phares, yang berkhidmat sebagai penasihat Presiden Trump, “Pentadbiran Biden membuat pilihan berbahaya mengenai kawan-kawan dan sekutu tradisional AS, terutamanya dengan menekan Israel untuk menangguhkan sebarang tindakan terhadap tingkah laku agresif Iran di rantau itu, dan juga tekanan ke atas Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, berhubung pengurungan Houthis di Yemen, membawa kepada penggaulan Ansarallah, oleh itu menggalakkan mereka memegang garis laut Merah sebagai tebusan.”

Ansarallah, yang biasanya dikenali sebagai Houthis, disenaraikan semula sebagai organisasi pengganas oleh AS pada Rabu. Biden, untuk keheranan banyak pakar penentangan keganasan, menghapuskan pergerakan Houthi dari entiti pengganas pada awal tempoh beliau pada 2021. “Allah Maha Besar. Kematian kepada Amerika. Kematian kepada Israel. Kutukan kepada Yahudi. Kemenangan untuk Islam” ialah slogan Houthis.

Satu pakar dasar luar negara memberikan analisis lebih bercampur-campur mengenai peranan Biden di pentas antarabangsa. Digital meminta Michael E. O’Hanlon, felo kanan dan pengarah penyelidikan dasar luar negara di Institut Brookings berpangkalan di Washington DC, mengenai strategi pentadbiran Putih dan Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan.

Sullivan menulis untuk Hal Ehwal Luar Negeri hanya sebelum 7 Oktober di mana dia berbangga, “Perang di Yemen berada dalam bulan ke-19 gencatan senjata, untuk sekarang serangan Iran terhadap pasukan AS berhenti, kehadiran kami di Iraq stabil, saya tekankan untuk sekarang kerana semua itu boleh berubah dan rantau Timur Tengah lebih tenang hari ini berbanding dua dekad lalu.”

O’Hanlon memberitahu Digital, “Artikel itu adalah kesilapan. Artikel Jake silap. Tetapi saya tidak melihat bukti utama ketidakwaspadaan atau keazaman.”

Jason Brodsky, pengarah dasar Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS) berpangkalan di Amerika Syarikat, memberitahu Digital bahawa beliau melihat perkahwinan pentadbiran Biden dengan menghidupkan semula Rancangan Tindakan Bersama Menyeluruh (JCPOA), nama rasmi untuk perjanjian nuklear Iran, sebagai kekeliruan pertama dari Rumah Putih.

Biden mahu menyuntik lebih daripada $150 bilion sebagai sebahagian daripada perjanjian JCPOA yang dihidupkan semula, menurut satu anggaran institut fikiran, sebagai pertukaran untuk Tehran mengikatkan sekatan sementara terhadap program senjata nuklearnya.

“Saya fikir dasar Iran pentadbiran Biden berulang kali gagal. Usaha untuk menghidupkan semula JCPOA runtuh, dan kemudian pemahamannya secara tidak rasmi untuk mengurangkan ketegangan dengan Tehran untuk mengekalkan isu Iran jauh dari meja presiden sebelum pilihan raya presiden 2024 juga runtuh. Ini kerana strategi pentadbiran didasarkan pada anggapan yang salah dan lapuk tentang Republik Islam. Ia juga tidak memahami psikologi kepimpinan Iran.” katanya.

Brodsky menambah, “Komunikasi awam pentadbiran Biden juga sangat lemah. Rayuan berterusan bahawa AS tidak mencari konflik dengan Iran memberikan kesan di Tehran: Bahawa kerajaan Amerika lebih takut kepada Republik Islam berbanding Republik Islam takut kepada kerajaan Amerika. Itu sahaja memberi semangat kepada pemimpin agung untuk meningkatkan ketegangan. Presiden Biden dilihat sebagai lawan yang boleh diramal dan tidak mengancam bagi pemimpin agung. Itu adalah persepsi yang membahayakan. Jika kerajaan AS mahu menghalang Iran, ia tidak boleh memfokuskan semata-mata kepada agen-agen yang boleh diganti. Ia perlu menyerang sasaran strategik yang bernilai bagi kepimpinan Iran untuk memulihkan pencegahan dan mengurangkan ketegangan.”

Phares bersetuju dengan Brodsky mengenai peranan utama rejim Iran dalam menghasut ketidakstabilan serantau.

“Rejim Iran adalah sumber utama keganasan dan destabilisasi di rantau ini, diikuti oleh pasukan Islamis yang kini mengambil kesempatan daripada migrasi tentera yang terorganis di Mediterranean dan merentasi Sungai Grande, kedua-duanya dilancarkan oleh lobi radikal, membentuk ancaman global hari ini terhadap demokrasi Barat, selain Perang Ukraine dan perpecahan Barat,” kata Phares.

Program Iran yang semakin maju untuk mempersenjatai kepala peledak nuklear kekal sebagai fokus utama negara-negara yang terjejas oleh keinginan Tehran untuk memusnahkan mereka.

Ahli fizik nuklear dan pakar senjata nuklear Amerika David Albright memberitahu bahawa “Mengingat masa amaran pendek dan sedikit prospek perjanjian nuklear, Amerika Syarikat dan sekutunya tidak mempunyai pilihan selain memberi tumpuan kepada strategi untuk menghalang Iran membuat keputusan untuk membina senjata nuklear pada mulanya.”

Laporan Albright mengesyorkan bahawa “Iran perlu dibuat sepenuhnya sedar melalui demonstrasi konkrit bahawa pembinaan senjata nuklear akan melancarkan tindakan segera dan drastik oleh komuniti antarabangsa, termasuk serangan tentera. Kerjasama tentera AS dengan Israel bertujuan memusnahkan keupayaan nuklear Iran perlu diperkukuhkan, memastikan Israel mampu menyerang tapak nuklear Iran secara menyeluruh jika terdapat tanda-tanda Iran bergerak untuk membina senjata nuklear, termasuk keupayaan menyerang balas jika Iran memulihkan aktiviti tersebut.”

Apabila ditanya mengenai ancaman Iran, sekutu Jabatan Negara merujuk Digital kepada komen yang dibuat oleh sekutu Matt Miller pada 14 Nov: “Berhubung memegang Iran bertanggungjawab atas aktiviti destabilisasi, saya ingin mengingatkan anda bahawa kami telah mengenakan lebih 400 sanksi…”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.