Iran menyalahkan Israel atas serangan yang membunuh empat pegawai tentera senior di Syria ketika konflik Timur Tengah meningkat

(SeaPRwire) –   Iran menuduh Israel kerana serangan di Syria yang membunuh empat pegawai tentera kanan, termasuk ketua perisikan Pengawal Revolusi Iran (IRGC) di Syria.

“Ketua perisikan Syria Pengawal Revolusi dan timbalannya serta dua anggota Pengawal Revolusi lain terbunuh dalam serangan Israel di Syria,” lapor agensi berita Iran Mehr, dengan mengutip sumber yang tidak dikenal pasti.

Nour News, agensi berita Iran lain yang didakwa mempunyai hubungan rapat dengan rangkaian perisikan negara itu, mengenal pasti Jeneral Sadegh Omidzadeh, timbalan ketua pasukan Quds IRGC di Syria, dan timbalannya antara yang terbunuh.

Serangan itu memusnahkan bangunan di kawasan Mazzeh yang didakwa telah digunakan pegawai IRGC sebagai pangkalan operasi. Tentera Syria mendakwa Tentera Udara Israel melancarkan peluru berpandu sambil terbang di atas kawasan Golan yang dipertikaikan.

Tentera Israel tidak mengeluarkan sebarang komen mengenai serangan itu, walaupun pegawai Israel jarang berbicara mengenai serangan yang didakwa.

Iran telah mengalami beberapa serangan di Syria sejak dua bulan lalu, termasuk serangan pada Hari Krismas yang membunuh jeneral Iran yang berpangkat tinggi, Gen. Seyed Razi Mousavi, dan satu lagi beberapa hari kemudian yang membunuh ahli kumpulan militan Iraq yang disokong Iran, Kumpulan Perlawanan Islam dan Hezbollah.

Iran membalas serangan ini minggu ini dengan melancarkan serangan ke atas apa yang didakwa sebagai “markas mata-mata” Israel berhampiran Konsulat AS di bandar Irbil, Iraq Utara, membunuh empat orang awam dan mencederakan enam lagi.

Israel didakwa melancarkan serangan ini sebagai balasan atas serangan oleh militan di Yemen, Lubnan, Syria dan Iraq sejak permulaan perang di Gaza. Serangan di Syria bertujuan memotong saluran bekalan senjata penting untuk Hezbollah Lubnan, yang melancarkan siri serangan di sepanjang sempadan Israel, lapor The Times of Israel.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memberitahu rakan sejawatnya dari Amerika Syarikat, Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin bahawa Israel akan segera membuat keputusan mengenai Lubnan dan Hezbollah, dengan menekankan bahawa Israel lebih suka penyelesaian diplomatik tetapi “bersedia melakukannya melalui kekuatan tentera.”

Gallant berkata pada hari Jumaat, semasa lawatan di sepanjang sempadan Lubnan bahawa Israel “tidak akan menerima realiti ini untuk tempoh yang terlalu lama.”

“Akan tiba masa di mana jika kami tidak mencapai persetujuan diplomatik di mana Hezbollah menghormati hak penduduk untuk hidup di sini dengan selamat, kami terpaksa memastikan keselamatan dengan kekuatan,” tegas Gallant.

AS dan Israel kekal berperanan dalam konflik ini, walaupun selepas Presiden Biden dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu akhirnya berbual selepas tempoh satu bulan tanpa komunikasi langsung.

Biden menyokong kedaulatan Palestin, tetapi Netanyahu minggu ini jelas bahawa beliau tidak akan membenarkan perkembangan sedemikian selama beliau kekal berkuasa.

Netanyahu mengulangi kepercayaannya bahawa Palestin merdeka akan menyediakan pangkalan operasi untuk serangan pengganas, dengan menekankan bahawa “Israel mesti mengekalkan kawalan keselamatan ke atas seluruh wilayah barat Sungai Jordan,” tambah beliau: “Ini bertentangan dengan idea kedaulatan. Apa yang boleh kita lakukan?”

“Saya beritahu kebenaran ini kepada rakan-rakan Amerika kami, dan saya mengambil langkah untuk menghalang cubaan memaksa kami kepada realiti yang akan membahayakan negara Israel,” kata Netanyahu.

Hanya kira-kira 25,000 orang terbunuh di Gaza, mengikut angka dilaporkan oleh Kementerian Kesihatan Gaza yang dikawal Hamas dan diulang agensi seperti BBC dan Al-Jazeera. IDF minggu ini mendakwa pasukannya telah membunuh 9,000 militan Hamas sejak permulaan operasi di Gaza pada Oktober. Kementerian Kesihatan Gaza tidak membezakan antara kematian tentera dan orang awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.