Iran mengerahkan Pengawal Revolusi ketika ulang tahun kematian Mahsa Amini menghampiri

Ahli sukarela Pengawal Revolusi Iran dapat dilihat di jalan-jalan pada hari Jumaat di Iran barat apabila negara itu menghampiri setahun sejak kematian Mahsa Amini, 22 tahun, dalam tahanan polis, mencetuskan protes yang mencabar pemerintahan teokratik negara itu.

Di Tehran, ibu negara Iran, dan bandar-bandar lain, orang ramai melihat kehadiran polis dan pasukan keselamatan yang dipertingkatkan yang tidak dilaporkan oleh media negara dan separa rasmi negara itu.

Demonstrasi berikutan kematian Amini pada 16 September, selepas ditangkap oleh polis moral negara itu kerana didakwa melanggar undang-undang tudung kepala wajib negara, mewakili salah satu cabaran terbesar terhadap teokrasi Iran sejak Revolusi Islam 1979. Serangan balas pasukan keselamatan yang menyusul menyaksikan lebih 500 orang terbunuh dan lebih 22,000 orang ditahan.

Teokrasi Iran cuba sedaya upaya untuk mengabaikan peringatan hari Sabtu dan meredakan sebarang kemungkinan kekacauan selanjutnya.

Video yang dikongsi oleh Hengaw, sebuah kumpulan hak Kurdish, menunjukkan apa yang digambarkan kumpulan itu sebagai ahli sukarela Pengawal Revolusi, dikenali sebagai Basij, di bandar Sanandaj pada hari Jumaat. Associated Press tidak dapat mengesahkan video itu dengan serta-merta, walaupun ia kelihatan seperti kawasan yang lebih luas di sekitar wilayah Kurdistan Iran, tempat yang sama di mana Amini dikebumikan.

Kerajaan Iran, termasuk Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei, telah menyalahkan Barat kerana menghasut kekacauan, tanpa mengemukakan bukti untuk menyokong dakwaan itu. Walau bagaimanapun, protes itu mendapat bahan api dalam kesusahan ekonomi yang meluas yang dialami 80 juta rakyat Iran sejak runtuhnya perjanjian nuklear Iran dengan kuasa-kuasa dunia selepas bekas Presiden Donald Trump pada 2018 secara sepihak menarik Amerika keluar dari perjanjian itu.

Tekanan antarabangsa kekal tinggi ke atas Iran, walaupun pentadbiran cuba mengurangkan ketegangan dengan negara-negara lain dalam rantau ini dan Barat selepas bertahun-tahun konfrontasi.

Dari Rumah Putih, Presiden Joe Biden mengeluarkan kenyataan panjang lebar pada hari Jumaat mengakui peringatan setahun kematian Amini, sementara Amerika Syarikat juga mengenakan sekatan baru ke atas pegawai dan entiti Iran.

“Jill dan saya menyertai orang di seluruh dunia dalam mengingati beliau — dan setiap warganegara Iran yang berani yang telah terbunuh, cedera atau dipenjarakan oleh rejim Iran kerana secara aman menuntut demokrasi dan maruah asasi manusia mereka,” kata Biden. “Orang Iran sahaja yang akan menentukan nasib negara mereka, tetapi Amerika Syarikat kekal komited untuk berdiri bersama mereka — termasuk menyediakan alat untuk menyokong keupayaan orang Iran untuk memperjuangkan masa depan mereka sendiri.”

Setiausaha Luar British James Cleverly juga menyatakan peringatan setahun itu sambil mengumumkan sekatan baru yang menyasarkan menteri kebudayaan dan bimbingan Islam Iran, serta datuk bandar Tehran dan jurucakap polis.

“Setahun selepas kematian tragis Mahsa Amini di tangan Polis Moral Iran, saya memuji keberanian wanita Iran kerana mereka terus berjuang untuk kebebasan asas,” kata Cleverly dalam satu kenyataan. “Sekatan hari ini ke atas mereka yang bertanggungjawab terhadap undang-undang penindasan Iran menghantar mesej yang jelas bahawa UK dan rakan kongsi kami akan terus berdiri bersama wanita Iran dan menegur penindasan yang ia lakukan terhadap rakyatnya sendiri.”