Iran mengenal pasti 5 tahanan yang ia mahu di bawah perjanjian pertukaran yang dicapai dengan pentadbiran Biden

Iran mengenal pasti lima tahanan yang ingin dibebaskan di bawah perjanjian baru yang dicapai antara negara itu dan pentadbiran Biden yang merangkumi pembebasan lima rakyat Amerika yang dipenjarakan di Tehran dan dana sejumlah $6 bilion yang dibekukan Iran.

Perjanjian itu mewujudkan pengecualian secara menyeluruh untuk memindahkan $6 bilion dana Iran yang dibekukan dari Korea Selatan ke Qatar tanpa takut melanggar sekatan AS, Digital melaporkan sebelum ini. Tiada dana pembayar cukai AS digunakan.

Pemindahan wang, yang tidak terus ke Iran, adalah kritikal dalam perjanjian pembebasan tahanan, yang mana empat daripada lima tahanan Amerika dipindahkan dari penjara Iran ke tahanan rumah bulan lalu. Tahanan kelima sudah pun berada di bawah tahanan rumah.

Ali Karimi Magham, jurucakap misi Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York, mengumumkan identiti tahanan yang dicari oleh Tehran dalam satu kenyataan kepada The Associated Press pada hari Selasa.

PENTADBIRAN BIDEN MEMUKTAMAD PERJANJIAN DENGAN IRAN UNTUK MENUKAR TAHANAN, MEMBEBASKAN $6 BILION DANA BEKU

Tahanan yang ingin dibebaskan Iran telah dikenal pasti seperti berikut, menurut Magham:

Identiti lima rakyat Amerika yang terlibat dalam pertukaran ini masih belum disahkan oleh Jabatan Negara, walaupun agensi itu memberitahu The AP ia tidak akan memberi komen disebabkan “sensitiviti proses yang sedang berjalan ini.”

Digital menghubungi Jabatan Negara dan misi Iran secara langsung untuk mendapatkan maklumat lanjut, tetapi belum mendapat maklum balas dengan segera.

Dalam temu bual dengan Lester Holt dari NBC News pada hari Selasa, Presiden Iran Ebrahim Raisi berkata kerajaan Iran akan membelanjakan wang yang diperolehi “di mana sahaja kita memerlukannya.”

“Wang ini adalah milik rakyat Iran, kerajaan Iran, jadi Republik Islam Iran akan memutuskan apa yang akan dilakukan dengan wang ini,” kata Raisi. “Kemanusiaan bermaksud apa sahaja yang diperlukan rakyat Iran, jadi wang ini akan dibelanjakan untuk keperluan itu dan keperluan rakyat Iran akan ditentukan oleh kerajaan Iran.”

Di bawah perjanjian itu, Iran hanya akan mempunyai akses kepada dana melalui bank pusat Qatar. Pegawai AS telah menyatakan bank tersebut akan memastikan Iran hanya menggunakan dana untuk tujuan kemanusiaan.

Ahli-ahli Republikan secara terbuka mengkritik perjanjian itu sejak pengumumannya kepada orang ramai pada hari Isnin, merujuk ketegangan antara Iran dan Barat berkenaan program nuklearnya dan beberapa rampasan kapal dan serangan yang dikaitkan dengan Tehran.

“Keputusan untuk mengeluarkan pengecualian sekatan dan membenarkan pemindahan dana Iran beku ini sebanyak $6 bilion sangat merisaukan dan merugikan keselamatan negara kita,” tulis Anthony D’Esposito, R-N.Y., dalam surat yang diperoleh Digital ditujukan kepada Setiausaha Negara Antony Blinken.

“Laporan ‘Negara-Negara pada Keganasan 2021’ kementerian anda sendiri menyatakan bahawa ‘Iran terus menjadi negara penaja utama keganasan, memudahkan pelbagai aktiviti pengganas dan haram di seluruh dunia’,” kata D’Esposito, mendesak Jabatan Negara untuk “mempertimbangkan semula.” “Laporan itu meneruskan dengan menerangkan bagaimana Iran menggunakan rangkaian perolehan global untuk mengukuhkan keupayaan ketenteraannya dan menyokong aktiviti pengganas di seluruh dunia. Membenarkan Iran mengakses $6 bilion ini hanya akan membolehkan negara itu memudahkan keganasan di seluruh Timur Tengah dan di seluruh dunia.”

Digital’s Bradford Betz dan Danielle Wallace, dan