Iran mengarahkan kumpulan perantauan untuk mengurangkan serangan ke atas tentera tentera Amerika Syarikat di Iraq, Syria

(SeaPRwire) –   Pegawai Iran telah meminta kumpulan pemberontak yang disokongnya di seluruh Timur Tengah untuk mengurangkan serangan terhadap tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Syria.

pengurangan serangan berikutan tindak balas Amerika Syarikat ke atas serangan yang mengorbankan tiga askar Amerika Syarikat yang beroperasi di pangkalan di Jordan minggu lalu. Sejak Amerika Syarikat membalas dengan siri serangan udara, tiada serangan yang disokong Iran terhadap tentera Amerika Syarikat di Iraq dan hanya dua di Syria, menurut New York Times.

Berbanding itu, Amerika Syarikat menghadapi lebih 100 serangan antara pertengahan Oktober sehingga awal Februari.

“Mereka takut berhadapan secara terus dengan Amerika Syarikat, mereka tahu jika rakyat Amerika dibunuh lagi ia bermakna perang,” kata Sina Azodi, pakar keselamatan Iran di George Washington University, kepada Times. “Mereka terpaksa mengambil tindakan terhadap militia dan meyakinkan mereka bahawa perang dengan Amerika Syarikat boleh membahayakan Tehran terlebih dahulu dan kemudian meluaskan keseluruhan paksi.”

Iran menyokong dan memberi pengaruh kepada faksi dalam hampir setiap dengan sokongan kewangan dan tentera mereka kepada Hamas di Gaza. Tehran juga membiayai kumpulan pengganas yang beroperasi di Iraq dan Syria. Ia juga memberi pengaruh kepada Hezbollah, organisasi pengganas yang beroperasi di Lubnan ke utara Israel.

Akhir sekali, Iran juga memberi sokongan yang besar kepada pemberontak Houthi di Yemen, yang telah memainkan peranan utama dalam mengganggu pengangkutan antarabangsa melalui Laut Merah semasa perang di Gaza.

Brigadier Jeneral Esmail Ghaani, pemerintah pasukan Quds Iran, telah mengembara ke Iraq untuk bertemu dengan pemimpin kumpulan militia dan menawarkan pelan baharu untuk mengelakkan perang terus dengan Amerika Syarikat, lapor New York Times, dengan mengutip dua pegawai Iran.

Pengurangan serangan di Iraq dan Syria berlaku ketika Israel sedang menyediakan operasi terakhir besar terhadap pengganas Hamas yang berpangkalan di Rafah. Pegawai Israel menganggarkan suku daripada keseluruhan anggota pasukan Hamas masih berada di kawasan itu. telah bersumpah rakyat awam akan “diberi peluang untuk meninggalkan” kawasan sebelum serangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.