Iran mengancam Israel mengenai serangan darat Gaza yang bakal berlaku: laporan

Menteri Luar Negeri Iran telah memberi amaran bahawa serangan darat Israel ke atas Gaza akan memaksa Iran campur tangan, kemungkinan besar memperluaskan perang ke bahagian lain di Timur Tengah, mengikut laporan.

Hossein Amirabdollahian membuat komen semasa bertemu dengan wakil PBB ke Timur Tengah Tor Wennesland pada Sabtu di Beirut, dilaporkan Axios, mengikut dua sumber diplomatik yang mengetahui situasi itu.

Sumber berkata kepada outlet itu bahawa Abdollahian berkata Iran tidak mahu konflik meluas ke bahagian lain rantau ini, tetapi menekankan bahawa Iran terpaksa bertindak balas jika operasi Israel berterusan di Gaza.

Serangan darat Israel ke atas Gaza diambang pada Ahad selepas militan Hamas melancarkan serangan kejutan pada 7 Oktober yang membunuh 1,300 orang Israel, kebanyakannya orang awam, dan membawa pulang puluhan tebusan ke Gaza. Kementerian Kesihatan Gaza berkata lebih 2,300 orang Palestin terbunuh sejak pertempuran meletus.

Amirabdollahian memberitahu wartawan di Beirut bahawa Hezbollah Lebanon telah mempertimbangkan semua senario perang, dan bahawa Israel perlu menghentikan serangannya ke atas Gaza secepat mungkin. Hezbollah, kumpulan pengganas, disokong oleh Iran.

“Saya tahu tentang senario yang telah Hezbollah susun. Langkah apa pun tindakan (Hezbollah) akan menyebabkan gempa bumi besar di entiti Zionis,” kata Amirabdollahian.

Pejuang Hezbollah telah disediakan di sepanjang sempadan Lebanon dengan Israel, dengan kedua-dua pihak bertukar tembakan pada beberapa kesempatan sejak serangan Hamas.

“Saya mahu memberi amaran kepada penjenayah perang dan mereka yang menyokong entiti ini sebelum terlambat untuk menghentikan jenayah terhadap orang awam di Gaza, kerana ia mungkin terlambat dalam beberapa jam,” kata Amirabdollahian.

Presiden Biden telah memberi amaran kepada pemain lain di Timur Tengah untuk tidak sertai konflik dan telah menghantar kapal perang Amerika ke rantau itu sambil menjanjikan sokongan penuh untuk Israel.

Menteri Luar Negeri Iran berkata beliau akan menghubungi pegawai PBB di Timur Tengah kerana “masih ada peluang untuk bekerja ke atas inisiatif (untuk menghentikan perang) tetapi ia mungkin terlambat esok.”

Amirabdollahian berkata beliau bertemu Jumaat dengan pemimpin Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, manakala TV Hezbollah Al-Manar melaporkan bahawa beliau juga membincangkan situasi di Gaza dan rantau itu dengan pegawai Hamas yang tinggal di luar negara, Saleh Arouri, dan ketua Kumpulan Jihad Islam Palestin, Ziad Nakhaleh.