Iran memberi amaran tentang ‘letupan’ di Timur Tengah jika perang di Gaza terus berlangsung: laporan

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Iran telah memberi amaran bahawa peperangan di Gaza boleh membawa kepada “letupan besar” konflik di Timur Tengah, dengan lebih banyak negara bersedia untuk menyertai.

“Setiap minggu sekali, kami menerima mesej dari Amerika Syarikat memberitahu kami bahawa pangkalan tentera Amerika Syarikat di Syria dan Iraq menjadi sasaran beberapa kumpulan,” kata Menteri Luar Negeri Iran Hossein Amirabdollahian kepada Forum Doha pada Isnin lalu.

“Pada bila-bila masa, terdapat kemungkinan letupan besar di rantau ini, yang tidak dapat dikawal oleh mana-mana pihak,” jelasnya melalui penterjemah.

Amaran menakutkan itu mengikuti usaha untuk menuntut gencatan senjata serta merta. Timbalan Wakil Tetap Amerika Syarikat Robert A. Wood menganggap tuntutan untuk gencatan senjata tanpa syarat “berbahaya” dan “resepi bencana untuk Israel, untuk Palestin dan untuk seluruh rantau.” United Kingdom tidak mengundi.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu António Guterres telah menggunakan Artikel 99 piagam pertubuhan itu kerana kebimbangan “kejatuhan sistem kemanusiaan” di Gaza kerana Israel terus melancarkan serangan “kuat” di wilayah itu.

Sebaliknya, Amirabdollahian menuduh Amerika Syarikat menyambung konflik dengan sokongannya kepada Israel dan “rejim Zionis.” Beliau menganggap serangan ke atas tentera Amerika Syarikat oleh wakil Iran, Houthi dan Hezbollah setaraf dengan “mempertahankan rakyat Arab dan Muslim Gaza.”

“Itulah sebabnya mereka menyerang pangkalan Amerika Syarikat di Syria dan Iraq,” kata menteri luar negara itu, mengikut The Jerusalem Post.

Kumpulan militan itu melancarkan serangan roket dan peluru berpandu ke atas tentera di Timur Tengah sejak 17 Oktober dan beberapa serangan terhadap kapal komersial di Laut Merah, termasuklah menculik kapal kargo awal bulan ini.

Satu kumpulan payung kumpulan militan Iraq yang dikenali sebagai Perlawanan Islam di Iraq mengaku bertanggungjawab terhadap serangan terbaru, yang mengenai Pangkalan Udara Al-Asad di Iraq dan Pangkalan Patrol Al-Shaddadi di Syria.

Kira-kira 2,000 tentera Amerika Syarikat kekal di Iraq di bawah persetujuan dengan Baghdad sebagai cara menentang kumpulan Negara Islam, yang terus beroperasi di negara itu.

Tidak seperti Hezbollah, dianggap sebagai wakil paling kuat Iran di rantau ini, militia Iraq sehingga kini hanya memainkan peranan terhad ke dalam konflik itu.

Beberapa penasihat Presiden telah mendesak pentadbiran Biden untuk mempertimbangkan mengklasifikasikan semula Houthi sebagai pertubuhan pengganas asing. Pentadbiran Trump melaksanakan pengklasifikasian itu sebagai salah satu tindakan terakhirnya, tetapi Biden membatalkannya sebagai salah satu tindakan awal selepas mengambil alih jawatan.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken ketika itu mendakwa bahawa pentadbiran mengeluarkan pengklasifikasian itu kerana kebimbangan ia mungkin mempunyai “impak memusnahkan terhadap akses warga Yemen kepada barang-barang asas seperti makanan dan bahan api.”

Bradford Betz dan Chris Pandolfo dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.