Iran kelihatan telah menyerang kapal di lepas pantai India dengan UAV: Pegawai AS

(SeaPRwire) –   Katanya telah menyerang sebuah kapal di lepas pantai India dengan kenderaan udara tanpa pemandu, seorang pegawai Amerika Syarikat memberitahu agensi berita pada Sabtu.

Ini berlaku ketika pemberontak Houthi menyerang beberapa kapal kargo pada Sabtu, apabila kumpulan itu menembak dua peluru berpandu balistik anti-kapal ke dalam laluan perkapalan antarabangsa yang terletak di Laut Merah Selatan, menurut Pusat Pemerintah Pusat Amerika Syarikat.

Tiada kapal yang terkena peluru berpandu balistik, kata pegawai.

Kapal USS Laboon menembak jatuh empat drone udara tanpa pemandu pada Sabtu yang berasal dari kawasan yang dikawal oleh Houthi .

Pusat Pemerintah Tentera Laut Pusat Amerika Syarikat juga menerima laporan dari dua kapal di Laut Merah Selatan pada pukul 8 malam Sabtu bahawa mereka diserang.

Kapal tangki kimia/minyak bendera Norway, M/V Blaamanen, melaporkan bahawa serangan drone serang satu hala hampir mengenainya, dengan menambah bahawa tiada yang cedera.

Kapal kedua, M/V Saibaba milik Gabon dengan bendera India, yang membawa minyak mentah, melaporkan ia telah dipukul oleh drone serang satu hala. Tiada kecederaan dilaporkan, dan USS Laboon menangani serangan itu.

Insiden itu menandakan serangan ke-14 dan ke-15 oleh pemberontak Houthi terhadap sejak 17 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.