Iran berkongsi mesej menakutkan untuk Israel selepas letupan hospital Gaza membunuh 500: ‘Masa SUDAH HABIS’

Menteri Luar Negeri Iran Iran’s foreign minister memaparkan tweet yang menakutkan pada Rabu yang menyatakan masa “sedang berakhir” untuk Israel. Pos itu dibuat beberapa jam selepas letupan di hospital yang dikendalikan Hamas menyebabkan beratus-ratus maut.

Hossein Amir-Abdollahian memaparkan tweet itu selepas Hamas menyalahkan Israel atas letupan di Hospital Al-Ahli Arab, di mana lebih daripada 500 terbunuh. Israeli Defense Forces (IDF) menafikan menyerang hospital itu dan telah menyiasat letupan itu. IDF kemudiannya mendakwa ia disebabkan oleh roket yang dilancarkan salah oleh Palestinian Islamic Jihad.

“Selepas jenayah mengerikan rejim Zionis dalam pengeboman dan pembunuhan beramai-ramai lebih daripada 1,000 wanita dan kanak-kanak yang tidak bersalah di hospital, masa telah tiba untuk kesatuan global kemanusiaan menentang rejim palsu ini yang lebih dibenci daripada ISIS dan mesin pembunuhnya,” tweet Amir-Abdallohian.

Beliau menambah: “Masa SUDAH BERAKHIR!”

Pos itu mengikuti kenyataan serupa yang dibuat Amir-Abdallohian semasa wawancara televisyen.

“Masa sedang berakhir sangat laju,” katanya. “Jika jenayah perang terhadap Palestin tidak segera dihentikan, beberapa garis hadapan lain akan dibuka dan ini adalah tidak terelakkan.”

Pemimpin serantau lain juga menyatakan bahasa yang kuat berikutan letupan hospital itu.

Pada Selasa, Raja Abdullah II Jordan berkata: “Perang ini, yang memasuki fasa berbahaya, akan menyelami rantau ini ke dalam bencana yang tidak terbayangkan.”

Presiden Biden, yang mendarat di Israel pada Rabu, menafikan keterlibatan Israel dalam letupan hospital itu.

Semasa sidang akhbar bersama Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Biden menyatakan beliau meneliti bukti dan menunjukkan ia adalah akibat kumpulan pengganas.

“Saya marah dengan pengeboman hospital semalam. Berdasarkan apa yang saya lihat, ia dilakukan oleh pasukan lain. Bukan anda,” kata Biden kepada Netanyahu. “Tetapi banyak orang di luar sana yang tidak pasti.”

Letupan hospital itu juga menyebabkan summit antarabangsa yang pada asalnya dijadualkan pada Rabu dibatalkan. Ia akan menampilkan Biden, Abdullah Jordan, Presiden Mesir Abdel-Fattah el-Sissi, dan Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas.